Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 21. október 2020

Kreatívna riaditeľka Dedoles Kristína Sekerová: "Rada spájam výtvarno s funkciou."

Kreatívna riaditeľka spoločnosti Dedoles, Kristína Sekerová, sa venuje výtvarným činnostiam už od detstva. Umenie a dizajn sú jej vášňou.

Kreatívna riaditeľka Dedoles Kristína Sekerová:

Kreatívna riaditeľka spoločnosti Dedoles, Kristína Sekerová, sa venuje výtvarným činnostiam už od detstva. Umenie a dizajn sú jej vášňou. Ako sama o sebe hovorí, prešla si rôznymi formami tvorivého vyjadrenia, kým sa utvrdila v tom, že kreatívna časť jej osobnosti je najspokojnejšia v súlade s racionálnou stránkou. Inými slovami, rada spája výtvarno s funkciou.

Absolvovala štúdium na Vysokej škole výtvarných umení v odbore textilný dizajn na Katedre textilnej tvorby. Počas školy, a aj ako absolventka, sa zúčastnila niekoľkých zahraničných stáží, ktoré jej dali cenné skúsenosti v rôznych oblastiach textilu. Mala možnosť vyskúšať si aj priemyselnú tvorbu, ktorá ju lákala tým, že svojimi návrhmi vie vstúpiť do domov a šatníkov mnohých ľudí. Páči sa jej myšlienka, že dizajn, ktorý vytvorila, po spustení do predaja ďalej žije vlastným životom a robí ľudom radosť.

Kreatívna riaditeľka Dedolesa na seba v nasledujúcom rozhovore prezradila veľa informácií. Dočítate sa nielen to, ako sa ku svojej práci dostala, ale čo všetko práca kreatívneho dizajnéra zahŕňa, ako produkty a návrhy vznikajú a čo ju najviac baví.

Ako začala vaša spolupráca s Dedolesom?

Zareagovala som na príspevok na sociálnej sieti, ktorý uverejnil majiteľ firmy na svojom profile. Bolo v ňom uvedené: „Hľadáme dizajnérov na spoluprácu“. V tom čase Dedoles ešte nevytváral vlastné produkty a tak som vôbec netušila, aká úloha ma čaká. Pamätám si na naše stretnutie v kaviarni istej bratislavskej galérie, kde som sa dozvedela o ambicióznom pláne vytvoriť značku originálnych produktov, ktoré by mali podporovať jedinečnosť zákazníka. O pár dní na to som už bola členom tímu.

dedoles kreativna riaditelka 2Čo je hlavnou náplňou vašej práce?

Starám sa o vizuálnu stránku našich produktov od začiatku až po finálnu vzorku. Vediem tím dizajnérov, ktorí produkty navrhujú, spolu s produktovou manažérkou formujeme ideovú koncepciu a vymýšľame zadania. Komunikujem s externými návrhármi, ktorí niekedy tiež prispievajú do kolekcií svojimi čerstvými nápadmi, riešim materiálovú stránku produktov, technológiu, korigujem vzorky. Ak mi popri projektoch zostane chvíľa času, sama navrhujem nové dizajny.

Ktorá časť práce vás baví najviac a prečo?

Som veľmi vďačná za rôznorodosť, ktorú mi práca v Dedoles poskytuje. Baví ma sa o dizajne rozprávať, načúvať zákazníkom a posúvať ich postrehy ďalej tak, aby sme vytvorili esteticky príťažlivý produkt, ktorý budú chcieť v bežnom živote nosiť. Baví ma to, že neustále prichádza nová výzva nepoznaného, na ktorú treba reagovať, a ktorá nás posúva vpred. Na druhej strane mám rada aj dni, keď sa môžem uzatvoriť do svojej bubliny a jednoducho iba kresliť ponožky.

Čo vás naopak príliš nebaví, ale robiť to musíte?

Ani nie tak nebaví, ako ma dokáže občas sklamať fakt, keď sa zákazníkov vkus odlišuje od toho môjho. Zo začiatku som to brala ako takú moju malú prehru, no postupom času si už na to iba s úsmevom spomeniem. Pochopila som, že dizajnér musí dať svoje pocity niekedy bokom a počúvať priania zákazníka, ktoré sa niekedy jednoducho navzájom nestotožňujú. A to je v poriadku.

Čo máte rada v spoločnosti Dedoles?

Mám rada celkovú atmosféru firmy Dedoles a skvelých ľudí, ktorých som tu stretla.

Na ktorý výrobok alebo sériu výrobkov ste v Dedolese hrdá?

Väčšinou som hrdá na výrobok, ktorého vývoj sme práve ukončili. Je to úžasný pocit, keď držím v rukách zhmotnenú myšlienku v podobne finálnej vzorky.

Ktoré sú vaše obľúbené vzory a produkty?

Moje obľúbené sú ponožky IT. Ide skôr o pánsky vzor a práve pánsky dizajn je mi akosi bližší. Je to možno preto, že inklinujem skôr k redukovanej estetike a tlmenejším farbám. Keď sa každý deň pozerám na množstvo farieb, pestrých vzorov a dynamických foriem, v osobnom živote ma potom láka pravý opak. V mojom byte nenájdete na stene jediný plagát alebo obraz. Keď prídem domov, naordinujem si vizuálny pokoj.

dedoles ponozky IT

Ako vás posunula práca v Dedolese, naučila vás niečo nové?

Naučila ma, že za dva roky je možné navrhnúť kopec ponožiek. Chcem tým povedať, že som určite vylepšila svoje organizačné schopnosti. Túto výhodu využívam aj v bežnom živote, napríklad pri plánovaní dovolenky.

S akými materiálmi najradšej pracujete?

Na textile mám rada širokú škálu materiálov a techník, ktoré ponúka. Záleží od účelu, na ktorý má jednotlivý produkt slúžiť. Rada vytváram digitálne tlače, pretože mi táto technika dovoľuje pracovať takmer bez obmedzenia. Na druhej strane sa mi páči aj uvažovať o ponožkách, ktoré majú, naopak, veľa obmedzení, či už sa to týka počtu povolených farieb, hustoty vzoru alebo vôbec faktu, že ide o malý kúsok textilu, na ktorom chceme rozpovedať príbeh. Je to ako hľadanie riešenia hlavolamu.

Kde beriete inšpiráciu?

Na inšpiráciu v dizajne veľmi neverím. Nápad je v mojom prípade skôr výsledkom dlhodobého výskumu konkrétnej problematiky.

mix

Prezraďte čitateľom o sebe nejaké zaujímavosti a špecifiká:

• Verím, že aj tie najodvážnejšie sny sa môžu splniť
• Chcem precestovať svet v karavane
• Milujem horčicovú a šedú farbu (ideálne spolu), Conversy, filmy 90-tych rokov, rockovú hudbu, jogu, rada sa hrám v kuchyni na Jamieho Oliviera a milujem psov plemena Ridgeback.

Čo si na sebe najviac ceníte a na čo naopak nie ste hrdá?

Myslím si, že viem ľuďom načúvať, nielen počuť slová. A čo na sebe nemám rada sú moje pochybnosti.

Foto: Dedoles

 

2686

Súvisiace články