Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 7. máj 2020

Biznis v koronaKRÍZE: Concept stores

Koronakríza nás dostala do situácie, akú nikto ešte nezažili. Veľký úder to bol najmä pre podnikateľov, ktorí museli zo dňa na deň zavrieť svoje prevádzky, výrobcom sa pozastavili objednávky...

Biznis v koronaKRÍZE: Concept stores

Koronakríza nás dostala do situácie, akú nikto ešte nezažili. Veľký úder to bol najmä pre podnikateľov, ktorí museli zo dňa na deň zavrieť svoje prevádzky, výrobcom sa pozastavili objednávky... Pocítili to aj módne značky a predajcovia lokálnych dizajnérov. Myslite na to, podporte svojich obľúbených tvorcov. Lebo, ako hovorí „slogan“ dnešnej doby, len #spolutozvladneme.

slávica

Unikátny concept store zameraný na kvalitný český a slovenský dizajn.

profilovka

Ako zasiahla vás koronakríza zasiahla?

Zatvorili sme 14. marca. Mali sme naplánovaných zopár akcií, ktoré sme bohužiaľ museli zrušiť. Keďže sme nemali online predaj, situácia nás prinútila konať. Po toľkých rokoch sme teda mali čas sa povenovať aj webu. Teda správnejšie... Moja pravá ruka Bea - store managerka slávice, nelenila a za pár dní ma prekvapila týmto hotovým “projektom”. Nie je to jednoduché. Sama chodím do obchodu produkty fotiť, aby sme ich na web mohli nahrávať. Popri dvoch malých huncútoch, ktorých mám teraz doma oboch, to nie je jednoduché, ale robíme, čo sa dá. Sme vďačné za každé milé povzbudenie, láskavé slovo.. Aj keď sa to samozrejme nedá porovnať s minulým rokom. Tržby za marec v porovnaní s 2019 nám klesli o 60%, čo nie je málo.

12  32  30 

Ako aktuálne fungujete a čo ponúkate?

Ako som už spomínala, pomáha nám online predaj www.slavicadesign.sk Taktiež sme ako pridanú hodnotu urobili akciu, že balíčky raz týždenne rozvážam ja osobne v rámci Bratislavy zdarma. :) Ponuku sme nezmenili a najviac si ľudia objednávajú asi printy. Snažíme sa ešte viac komunikovať, že za dizajnom stoja reálni ľudia, tvorcovia a kopa ručnej práce. Snažíme sa ľudom priblížiť a ukázať, že sme v tom všetci spolu - my, dizajnéri aj zákazníci. :)

14

V akom stave sa momentálne nachádza vaše podnikanie?

Obchod sme opäť otvorili 22. apríla a zdá sa, že ľudia na nás nezabudli. Každý deň sa niečo predá, čo nám dáva nádej a silu ísť ďalej. Štátne príspevky sa na nás bohužiaľ nevzťahujú, takže tie sme neriešili. Store managerka pracuje naďalej na full time, okrem toho mám 6 dievčat, študentiek brigádničiek, ktoré bohužiaľ prišli o mzdu, keďže nepracujú. No sme v úzkom kontakte, sú to super baby a som za ne veľmi vďačná. Verím, že sa čoskoro situácia zlepší a oni budú môcť opäť u nás pracovať. Taktiež som veľmi vďačná nášmu prenajímateľovi, s ktorým sme sa dohodli na zľave z nájmu. Aj to nám v aktuálnej situácii pomáha.

23 29

Ako ďalej?

Ja som akýsi večný optimista. Snažím sa nemyslieť dozadu ani príliš vpred. V tejto situácii sa to ani veľmi nedá. Len tu a teraz. Verím, že všetko je, ako má byť. Každá situácia nám má niečo priniesť. Táto prináša akési skľudnenie, stíšenie, uvedomenie si hodnôt v živote. Aspoň pre mňa. A keďže slávica pre mňa hodnotu má, ideme ďalej a nevzdávame sa. Práve teraz nám veci, ktoré predávame, môžu ukázať, že netreba mať toho veľa, netreba všetko rýchlo a bez rozmyslu. Možno sa na chvíľu zastaviť, popremýšľať, skúsiť sa rozhodnúť pre niečo, čo má hodnotu a pretrvá.

 

NOSENE

Nosené a Upcyklované oblečenie s príbehom a dobrým pocitom.

nosene1

Ako zasiahla vás koronakríza zasiahla?

Korokríza nás zasiahla v plnej sile – prevádzky som po zvážení dala zatvoriť z bezpečnostného rizika už vo štvrtok poobede, od piatka 13.3.2020 až do odvolania. Nakoľko situácia bola vážna a záleží mi na zdraví ľudí v tíme. Hneď v tomto momente sme sa pretrasformovali s časťou tímu na online – eshop, ktorý sme už pár mesiacov mali spustený. Stanovili sme si ciele a stratégiu na ďalšie najbližšie dni, týždne – sformulovali sme si, ako ideme tento čas využiť čo najefektívnejšie. V podstate sme mali aspoň dostatok času dorobiť a doklepnúť veci, ktoré nám dlhšie stáli otvorené. Využili sme tento čas na prekopanie, update postupov a doriešili veci, ktoré sme mali otvorené dlhšie obdobie a podarilo sa nám vyriešiť množstvo vecí. Plány, ktoré sme mali, sme presunuli na neurčito, keď sa situácia ukľudní a sústredili sa na situáciu tu a teraz. Nakoľko sme však v podstate zo dňa na deň išli s príjmami z prevádzok na 0 €, a chceme si plniť záväzky, ktoré máme, je najväčšou výzvou nájomné – ktoré tvorí veľkú časť nákladov. Pri cash flow sme na hrane, kedy ak opatrenia zo strany vlády nebudú včasné a dostatnočne legislatívne doriešené, je to veľmi ohrozujúca situácia existencie nielen pre nás, ale aj pre stovky maloobchodníkov na Slovensku.

Snímka obrazovky 2020 05 06 o 14.21.56 nosene11

Ako aktuálne fungujete a čo ponúkate?

Aktuálne máme obe prevádzky otvorené so všetkými bezpečnostnými opatreniami, tzn. 2 x denne dezinfekcia priestorov, používanie ochranných pomôcok, obmedzené množstvo zákazníkov v prevádzke. Momentálne fungujeme online aj offline. Obávala som sa, aký bude vývoj návštevnosti a či vôbec k nám zákazníci prídu. Dnes môžem s pokorou povedať, že máme skvelých zákazníkov, ktorí k nám prichádzajú, a touto formou máme nádej pretrvať a prekonať tento čas. Zároveň chcem poďakovať celému nášmu tímu, ktorý tvorí Nosene či už v prevádzkach alebo v office časti, za zodpovedný prístup.

nosene

V akom stave sa momentálne nachádza vaše podnikanie?

Tak ako každý, kto má možnosť, riešila som aj pomoc od štátu, ktorá kompenzuje znížené príjmy. Panie na úradoch boli veľmi milé a ochotné, a poradili s vyplnením. Aktuálne je pre nás kľúčovou pomocou postoj k riešeniu kompenzácie nájmov – akou formou a výškou pristúpi štát k pomoci maloobchodníkom, pretože následky by mali férovo znášať všetky tri strany – prenajímateľ, nájomca, štát nakoľko je pandémia situáciou, ktorú nik z nás nevedel predpovedať. S jedným prenajímateľom sme sa férovo dohodli na dočasnom riešení nájmu, s druhým to však je komplikovanejšie a jednáme o ďalších krokoch. Zo zamestnancov táto situácia najviac ovplyvnila brigádnikov, ktorí zostali zo dňa na deň bez práce, a tím som upravila dočasne v minimálnej miere. Nevieme či sa situácia vráti a ak áno v akej sile. Pracujeme však na tom, aby nás v prípade ak situácia opäť nastane, neprekvapila a ohrozila čo najmenej.

nosene5 nosene12

Ako ďalej?

Hlavne prežiť a vytrvať, verím, že správnymi postupmi, nastaveniami a veľmi silnou disciplínou sa nám podarí pretrvať. Dlhodobo aplikujem v živote – nenechať sa odradiť, nevzdávať, byť pozitívna a hľadať cesty a spôsoby, ako situáciu vyriešiť. A ak vyskúšam už naozaj všetko a nič nefunguje, až potom pretočím a idem ďalej. V podstate nám v tíme korona priniesla množstvo kreatívnych nápadov, vymysleli sme nové spolupráce, produkty a v tíme nás to spojilo viac. K celej situácii s koronakrízou sa staviam ako k výzve, ktorá nás má všetkých niečo naučiť, dáva nám čas spoznať samých seba, zatvorí alebo otvorí nám niektoré z dverí a prinesie do života určité upratanie si či spomalenie, ktoré si dovolím povedať, väčšine z nás chýbalo.

Art design project

Concept store zameraný na slovenský a český autorský a produktový dizajn.

68778705 2969438389764706 3676097688723521536 n

Ako vás koronakríza zasiahla?

Intenzívne tak ako všetkých. Na takúto situáciu sme neboli vôbec pripravení.

89658489 3611497205558818 8283110357531099136 o

Ako aktuálne fungujete a čo ponúkate?

Záujemcom o československý dizajn sa venujeme individuálne. Návštevy riešime po dohode s klientom. Kým sa všetko neuvoľní, budeme pravdepodobne v takomto režime, aby sme každý týždeň nemenili otváracie hodiny podľa prichádzajúcich nariadení. Zdá sa, že v tomto čase je to lepšie aj pre našich klientov, ktorí majú priestor pre seba a maximálny komfort. Sme absolútne k dispozícii a radi sa prispôsobíme možnostiam klienta. Zároveň robíme donášku, pre mnohých je to dnes jednoduchšie riešenie.

Snímka obrazovky 2020 05 06 o 14.55.44 Snímka obrazovky 2020 05 06 o 14.55.33 Snímka obrazovky 2020 05 06 o 14.56.26

V akom stave sa momentálne nachádza vaše podnikanie?

Snažíme sa minimalizovať výdavky na nevyhnutné minimum, aby sme si udržali tím spolupracovníkov, ktorí stoja za našim úspechom. Neuchádzali a ani sa nebudeme uchádzať o akúkoľvek formu štátnej podpory. Myslíme si, že tvorcovia a výrobcovia ju dnes potrebujú viac ako my, nehovoriac o odvetviach, ktoré spadli na nulu. Máme šťastie aj na majiteľov priestorov, ktorí sú veľmi ústretoví dlhodobo, nie len počas krízy.

Snímka obrazovky 2020 05 06 o 14.55.11 90241183 3658485584193313 6412601325019725824 o

Ako ďalej?

Čo sa týka nás, tak počas karantény sme boli neustále konfrontovaní z absencie eShopu a tak sme sa rozhodli zákazníkom vyhovieť a pripravujeme pre nich túto nadstavbu našej “kamennej” prevádzky. Čo sa týka celého odvetvia, je teraz dôležité adresne podporiť autorov a výrobcov dizajnu, aby ich najmä druhotná platobná neschopnosť nepoložila na kolená. Z dlhodobého hľadiska je správne dizajn dostať pod ministerstvo hospodárstva.

 

Text: Jana GOMBOŠOVÁ
Foto: archív firiem

1616

Súvisiace články