Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 16. október 2019

V Londýne prebehne prvá európska výstava venovaná kimonu

Kimono je jedným znajstarších módnych, no najmä kultúrnych kúskov, ktoré značne ovplyvňujú módnu tvorbu. Vlondýnskom múzeu V&A však budúci rok prebehne úplne prvá výstava vEurópe, ktorá je tomuto významnému kúsku japonskej kultúry.

V Londýne prebehne prvá európska výstava venovaná kimonu

Kimono je jedným z najstarších módnych, no najmä kultúrnych kúskov, ktoré značne ovplyvňujú módnu tvorbu. V londýnskom múzeu V&A však budúci rok prebehne úplne prvá výstava v Európe, ktorá je tomuto významnému kúsku japonskej kultúry.

Bjork na obale albumu Homogenic z roku 1997, v kimone od Alexander McQueen

Kimono: Kyoto to Catwalk predstaví nielen unikátne poklady z histórie, ale aj kúsky, ktoré sa stali súčasťou pop kultúry. Vo výstave, ktorá bude otvorená 29.februára sa budete môcť rozplývať nad skvostmi zo 17.storočia, ale aj kostýmami z filmov Star Wars či Pamäti gejše, a z prehliadok Johna Galliana pre módny dom Christian Dior, Yves Saint Laurent či Rei Kawakubo.

2Módne brokáty z Paláca, grafika z dielne Utagawa Kunisada, 1847-1852, © Victoria and Albert Museum, London

4Pózujúca kurtizána, print na dreve z dielne Katsukawa Shunsen, 1804-18, © Victoria and Albert Museum, London  5Dizajn z dielne Paul Poiret, okolo 1913, © Victoria and Albert Museum, London 

Podľa kurátorky Anny Jackson je cieľom výstavy zmeniť vnímanie kimona zo statického objektu na dynamickú, neustále sa vyvíjajúcu ikonu módy. Okrem toho chce podnietiť diskusiu, ktorej dominujú módne tradície z Paríža či Londýna, ktoré považujeme za dôkazom vkusu, zatiaľ čo materiály a výtvory z východných krajín považujeme iba za zaujímavé a exotické. Vo výstave sa však objavia aj moderné podoby kimona, ktoré sa objavujú v uliciach Japonska, kde ich na moderný obraz nosia mladí ľudia.

3Moderná podoba kimona, Getty

Foto: © Victoria and Albert Museum, London

1112

Súvisiace články