Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 12. jún 2019

Vitra a Virgil Abloh: Dizajn z roku 2035

Vitra Campus hostí zaujímavú výstavu. Jej témou je domov mladých ľudí v roku 2035.

Vitra a Virgil Abloh: Dizajn z roku 2035

Vitra Campus hostí zaujímavú výstavu. Jej témou je domov mladých ľudí v roku 2035. Práve preto nesie expozícia názov TWENTYTHIRTYFIVE a medzi exponátmi sú na jednej strane archívne kúsky značky Vitra, ale aj novinky z kolaborácie s Virgilom Abloh.

V požiarnej stanici v nemeckom meste Weil am Rhein, ktorú navrhlo architektonické štúdio Zaha Hadid Architects, sídli preslávená značky nábytku, Vitra. Táto lokalita je zároveň dejiskom výstavy, ktorá vstupuje do budúcnosti, no pritom odkazuje na minulosť. Vitra oslovila populárneho módneho dizajnéra Virgila Abloh, aby pretvoril ich ikonické produkty na obraz budúcnosť. Zadaním bol domov pre mladých ľudí v roku 2035.

2

“2035 nie je ďaleko od dneška, no stále je v budúcnosti. Náš svet vtedy bude iným svetom. Ako dizajnová komunita by sme preto mali rozmýšľať vo veľkom. Je otázne, či vtedy vôbec budeme potrebovať nábytok,” vyjadril sa dizajnér. Vitra oslovila Abloha kvôli jeho schopnosti presahovať hranice dizajnu, módy, hudby, umenia či architektúry, no zároveň dúfali, že z ich produktov urobí dosiahnuteľnejšie kúsky.

3PAST/PRESENT

Výstava pozostáva z dvoch častí, prvou je Past/Present, ktorá opisuje zhromaždené spomienky značky. Nájdete v nej typické produkty Vitra, ktoré by mali rezonovať medzi mladou, dizajnovo orientovanou verejnosťou. Súčasťou je napríklad stolík Eames alebo kreslo Ball. V druhej časti s názvom Tomorrow sú už vizionárske dizajny, aké si predstavujú značka Vitra a dizajnér Virgil Abloh v roku 2035. Tieto modely však ako základ využili práve niektoré z pôvodných modelov značky Vitra.

4TOMORROW

13

10Lampa Petite zo 40.rokov bola odetá do oranžovej farby a okolo LED žiarovky pribudla industriálna “klietka.” 11Drevený sedák kresla Antony z 50.rokov bol nahradený plexisklom a pôvodný strieborný rám bol prefarbený na oranžovú. 12Oranžová tehla, ktorá je základným prvkom kabinetu z dielne Vitra, dostáva nový význam vo svojej jednoduchej podstate.

TWENTYTHIRTYFIVE bude otvorená pre verejnosť od 12.júna do 31.júla. Kúsky z kolaborácie Vitra x Virgil Abloh sa dostanú do predaja v limitovanom počte 12.júna a dostupné budú na stránkach Vitra.

Foto: archív Vitra

1319

Súvisiace články