Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 1. február 2014

Čarovanie so svetlom v interiéri

Deficit denného svetla si počas zimných večerov vynahrádzame umelým osvetlením. Tak prečo to nevyužiť?

Čarovanie so svetlom v interiéri

1.2.2014

Deficit denného svetla si počas zimných večerov vynahrádzame umelým osvetlením. Tak prečo to nevyužiť? Vhodne zvolená iluminácia vám môže poskytnúť zmyslový zážitok par excellence.

V súčasnosti vedú v oblasti osvetlenia a svietidiel magické hi-tech výtvory, hmlové efekty, hypnotická a pulzujúca žiara, tlejúce svetlo, dojem žeravých uhlíkov, atmosféra sna, ktorú môžete vytvoriť pomocou povrchov a materiálov odrážajúcich svetlo a hry zrkadlových plôch.

Budsvetlo_01_synapse
Žiarivé „snehové vločky" Synapse od argentínskeho dizajnéra Francisca Gomeza Paza a firmy Luceplan sa pohybujú na rozhraní medzi objektom a architektonickým prvkom. Výhodou tohto svietidla je, že si ho môžete vyskladať, akokoľvek sa vám páči. Navyše, dá sa zavesiť, pripevniť na strop, ale i na stenu.

Budsvetlo_02
Svietidlá guľového tvaru majú nadčasový charakter, ich podoba však môže byť neuveriteľne rôznorodá, klasická aj futuristická. Svietiace hemisféry od IKEA (1), purpurová lampa od F&F (2) a lampa Meltdown od Johana Lindsténa, ktorú navrhol pre Cappellini. Magickú atmosféru ešte viac podčiarknú trblietavé povrchy, napríklad vankúš s metalickými odleskami od F&F (4).

Budsvetlo_03
Stolové alebo stojace lampy sú vaším verným nemým spoločníkom na chladné večery. Vľavo lampa Kaipo TOO v troch farbách od Edwarda van Vlieta (Moooi),ktorá preberá archaickú formu starých lámp. Vpravo svietidlá Graf s originálnou foto potlačou (Foscarini).

Budsvetlo_04
Vľavo: Vitríny z kolekcie NOX po rozsvietení odhalia svoje vnútro a pri zhasnutom svetle sa paládiové sklo správa ako zrkadlo (TEAM 7, predáva ZENO). Vpravo: Obľúbené svietniky pripomína lampa Baptiste (Pierre Dubois a Aimé-Cécil pre Roche Bobois).

Budsvetlo_05
Svetlo môže byť funkčné, napríklad na osvetlenie úložného priestoru v zásuvkách (vľavo), ale aj zábavné (oba obrázky IKEA).

Budsvetlo_06
Súčasné svietiace prvky často pripomínajú iné predmety alebo prírodné útvary. Lampa Bell (vľavo) od Marcela Wandersa (vyrába Moooi), ako napovedá jej názov, sa ponáša na zvon. Svietidlá BIT od firmy Foscarini zasa evokujú žiariace kamene.

pripravila: Anna Salvová
foto: archív firiem

Tento článok a ďalšie dizajnové inšpirácie nájdete v magazíne Top Fashion jeseň-zima 2013/2014.

 

    4359

    Súvisiace články