Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Cestovanie / 28. január 2021

Cestovanie v roku 2021

Minulý rok sme si cestovanie neužili, bude to tento rok inak? Podarí sa nám nabehnúť do starých koľají alebo sa budeme musieť prispôsobiť novým pravidlám asnimi súvisiacimi trendami?

Cestovanie v roku 2021

Minulý rok sme si cestovanie neužili, bude to tento rok inak? Podarí sa nám nabehnúť do starých koľají alebo sa budeme musieť prispôsobiť novým pravidlám a s nimi súvisiacimi trendami? Nahliadnite s nami do budúcnosti a objavte, čo cestovný ruch v najbližšom obodbí čaká.

 

Last-minute

Last-minute už nie je len pre dobrodružných cestovateľov, prípadne pre tých, ktorí striehnu na zvýhodnené ceny na poslednú chvíľu. Kvôli neustále meniacim sa pravidlám aj situácii súvisiacou s COVID-om, si čoraz viac ľudí necháva akýkoľvek booking leteniek či ubytovania na poslednú chvíľu. Tento rok pravdepodobne množstvo ľudí nenechá nič na náhodu a objednávanie dovoleniek neurobí s veľkým predstihom ako kedysi.

Uhlíkovo neutrálne

Udržateľnosť a ekológia začína byť dôležitá aj pri cestovaní. Mnohí eco-conscious cestovatelia hľadajú možnosti, ako vybalansovať emisie, ktoré počas ciest vyprodukujú a tak začínajú vznikať rôzne projekty a iniciatívy, ktoré to umožňujú. Iné zase pracujú na technológiách, ktoré zabránia produkcií emisií, prípadne dokážu uhlík úplne z atmosféry odstrániť.

Komunita ako priorita

Čoraz viac ľudí zaujíma svet mimo dovolenkových rezortov, chcú vidieť skutočný svet v konkrétnej destinácii, objaviť lokálnu kultúru, spoznať komunity. Toto všetko sa začína formovať na komunitnej úrovni, ktorá umožňuje turistom nahliadnuť do autentickej stránky destinácie. Lokálni sprievodcovia vám ukážu to, čo by vám cestovná kancelária nikdy nezabezpečila a navyše tým podporujete lokálnu ekonomiku a rozvoj.

Budgetové cestovanie

Po roku, kedy sa finančná situácia mnohých z nás zhoršila, môžeme očakávať nárast záujmu o cenovo dostupnejšie, bližšie destinácie. Množstvo ľudí pravdepodobne presedlá aj na cestovanie mimo hlavnej sezóny, čo takisto prinesie výrazné cenové rozdiely. Tešiť z popularity sa budú pravdepodobne destinácie ako Balkán.

Boutique lode

V COVID ére sa výletné lode ukázali ako veľmi problémovou záležitosťou. Tí, ktorí sa lodí neplánujú vzdať ani napriek tomuto však pravdepodobne presedlajú na menšie boutique loďky, ktoré ubytujú naraz len pár desiatok hostí (oproti bežných pár stoviek).

Virtuálne cestovanie

Keď sa cestovať fyzicky nedá, spoľahneme sa aspoň na to virtuálne cestovanie. Našťastie vzniká množstvo zaujímavých aktivít, ktoré by sme inak vyhľadávali pri cestovaní, v online priestore. Jednoducho tak môžeme navštíviť svetové galérie či múzea, môžeme sa zúčastniť koncertu alebo si vychutnať iný kultúrny zážitok. Vďaka virtuálnej realite sa dnes dá už aj navštíviť pláž z pohodlia svojej obývačky, čo je minimálne dobrá náplasť, kým čakáme na uvoľnenie opatrení.

Wellness

Po ťažkom roku potrebujeme dôsledný oddych, mentálny aj fyzický. Začíname vyhľadávať najrôznejšie wellnessové pobyty, ktoré nás dostanú do pohody, pomôžu nám vypadnúť z temnej doby, ktorú prežívame, doprajú nám detox, aj ten digitálny. Ozdravenie tela aj duše bude veľkým ťahúňom tohtoročného cestovania.

Cestovanie + práca

Minulý rok sme sa naučili pracovať z domu, čo sa môže javiť ako veľká výhoda, no nemeniace sa prostredie môže byť tiež nuda. Vycestovať na nové miesto, objaviť nové chute, vychutnať si morský vzduch či horskú atmosféru a popritom pracovať, bude pravdepodobne jedným z najväčších cestovateľských trendov nielen počas tohto roka.

Foto: Adobe Stock

1253

Súvisiace články