Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Cestovanie / 22. január 2021

Travel Guide: Island

Drsná krása nedotknutej prírody, čierne pláže, opar nad útesmi, rieky pretekajúce púšťami či vybuchujúce gejzíry. To je melancholický ostrov plný kontrastov.

Travel Guide: Island

Drsná krása nedotknutej prírody, čierne pláže, opar nad útesmi, rieky pretekajúce púšťami či vybuchujúce gejzíry. To je melancholický ostrov plný kontrastov.

 

Treba vidieť

Kedysi bol finančne nedostupnou destináciou, no dnes je všetko inak a letenky na tento ostrov zázrakov sú omnoho dostupnejšie. Ideálny čas na výlet je od mája do septembra, keď môžete pohodlne cestovať autom bez obáv o uzatvorenie ciest. Výhodou zimných mesiacov je menej turistov a ako bonus uvidíte polárnu žiaru. Aby ste si výlet užili čo najviac, neobmedzte sa iba na základné turistické miesta. Rozmanitosť krajiny reprezentuje napríklad polostrov Snæfellsnes, na ktorého špičke stojí ľadovec obklopený lávovými poľami.

DCIM\100GOPRO  hvannagil dji 0976 pano edit

Tento ľadovec má v srdci Islanďanov špeciálne miesto a inšpiroval aj mnoho umeleckých diel, napríklad aj sci-fi román Julesa Verna Cesta do stredu Zeme. V tejto oblasti môžete vidieť aj opustenú dedinu Búðir a „morské komíny“ Lóndrangar. Južné pobrežie Islandu je rovnako populárne pre nádherné čierne piesočné pláže ležiace pozdĺž pobrežia. Najslávnejšia je Reynisfjara so vzácnymi stĺpmi vytesanými do skaly. Ak sa vyberiete smerom na východ, narazíte na ďalší klenot, ľadovcovú lagúnu Jökulsárlón, ktorá sa nachádza pri pláži s príznačným názvom Diamond. No poklady nájdete aj vo vodách Islandu.

DCIM\100GOPRO

gufufoss gf5d0099  klifbrekkufossar dji 0558 pano 

Žije tu viac ako dvadsať druhov veľrýb a delfínov, ktoré môžete pozorovať z výletných lodí alebo priamo z pobrežia. Najväčší predpoklad, že budete mať šťastie, je v meste Húsavík, ktoré sa nazýva aj hlavným mestom Európy pozorovania veľrýb. Najsevernejšia časť Westfjordov nazývaná Hornstrandir je známa pre svoju unikátnu prírodnú rezerváciu s množstvom voľne žijúcich zvierat. Útesy siahajúce do výšky 534 metrov nad morom sú zas domovom desaťtisícov morských vtákov, na zelených poliach môžete bežne stretnúť arktickú líšku.

akureyri haust 17 879 1

 litlibaer 1 OZZO

Za pozornosť stojí aj najvzdialenejšie miesto od Reykjavíku Eastfjordy. Síce si sem budete musieť zorganizovať špeciálny výlet, no vďaka tomu, že ide o miesto ďaleko od davov turistov, zažijete neopakovateľné dramatické výhľady na okrajoch útesov a na národný park Vatnajökull. Napriek odľahlosti tu nájdete aj niekoľko niekoľko osád, ako napríklad Djúpivogur, Seydisfjörður a Egilsstaðir – dediny zasadené do neuveriteľnej prírody. Seydisfjörður je zvlášť magický! Must-have zájazdu je aj tajzvaný „Zlatý okruh“. Zažijete známy Národný park Thingvellir, vodopád Gullfoss a najstarší gejzír Geysir na úpätí hory Laugarfjall v údolí Haukadalur. Tu sa nachádza aj gejzír Strokkur, ktorý vybuchuje každých päť minút zhruba do výšky viac ako dvadsiatich metrov. To musíte zažiť! Pokiaľ radi fotografujete, zamierte na do Asbyrgi Canyon a na jazerá Mývatn. A nezabudnite si pred odjazdom na Island pribaliť trekové topánky, lebo na prechádzku prírodnou rezerváciou Skaftafell nikdy nezabudnete.

nordurljos vid jokulsarlon fon 378 1 heimskautsgerdi raufarhofn jan 2019 33 pano3924 1

Treba ochutnať

Vďaka izolácii a drsným zimám ostrova je národná kuchyňa na Islande veľmi špecifická, až prekvapivá. Nájdete tu kvalitné minimalistické jedlá založené na základných surovinách, chutný streetfood, kreatívnu, až prekvapivú gastronómiu. Počítajte však s tým, že stravovanie vás v týchto končinách nevyjde lacno, špeciálne ak sa vyberiete do reštaurácie. Keďže je na Islande rybolov stále číslo jeden, logicky patria jedlá z tejto suroviny medzi najpopulárnejšie. Pripravujú sa takmer všade a na množstvo spôsobov – od čerstvých morských sushi cez pikantné rybie guľôčky až po populárne fish and chips. Jedny z najlepších vyprážaných rýb s hranolkami v Reykjavíku si vychutnáte napríklad v reštaurácii Kaffivagninn. Špecialitou je aj výdatná jahňacia polievka kjotsupa (jahňacie mäsu je tu všeobecne veľmi obľúbené).

restauraciaDILL  restauraciaMoss Plate3 2x

Ďalším výživným pokrmom je jogurt skyr bohatý na bielkoviny, ktorého recept priniesli na ostrov Vikingovia pred viac ako 1 000 rokmi. V reštauráciách nájdete aj bizardnejšie miestne „lahôdky“. My odporúčame radšej zájsť na islandský hotdog. A nie, nie je to vtip. Párky v rožku sú tu naozaj jedným z najlepších streetfood jedál v Reykjavíku. Odporúčame vypýtať si „The Works“. Jedno z najvyhlásenejších miest je Baejarins Beztu Pylsur. A ak si potrpíte na fine dining, prídete si tiež na svoje! V Reykjavíku totiž nájdete hneď niekoľko unikátnych reštaurácií, ktoré dostali odporúčanie michelinských inšpektorov. Michelin Guide 2020 dostali Grillið, Sümac, Óx, Dill, Moss (v Spa Blue Lagoon) alebo Matur og Drykkur.

retauracia Matur og Drykkur  restauracia DILLjpg 

Kde bývať/relaxovať

Island je známy tým, že ubytovanie na tomto mieste vám zhltne najviac z rozpočtu. A nemusí ísť ani o žiaden luxusný hotel, miestni si pomerne vysoké sumy vypýtajú aj za obyčajné chatky v kempoch. Najmä počas letnej sezóny. Výhodnejšie ako bývanie v hoteli alebo hosteli je populárne Airbnb alebo jeho islandská verzia Bungalo. Ak sa rozhodnete do bývania investovať, potom si vyberte ubytovanie v bezprostrednej blízkosti nedotknutej prírody, aby to bol nielen komfort, ale aj neopakovateľný zážitok. Napríklad osamotený Hotel UMI na úpätí slávnej sopky na južnom Islande, ION Adventure Hotel na vrchu Hengill alebo luxusný rezort The Retreat at Blue Lagoon Iceland obklopený minerálnymi vodami Modrej lagúny.

blue lagoon ION Adventure Hotel

Práve toto miesto je veľmi populárne pre miestne termálne kúpele. Voda je tu nezvyčajne mliečne modrá a nepriehľadná a lagúna je zasadená do neuveriteľnej prírody na sopečnom polostrove Reykjanes. Bazény sú obklopené nádhernou lávovou krajinou s nekonečnými čiernymi skalami pokrytými machom, závojom pary a pustými sopkami, ktoré sa týčia v diaľke. Islandské termálne kúpele všeobecne nemajú vo svete konkurenciu. Mývatn na severe sú ďalšie. Nachádzajú na pri veľkolepom jazere, kde doslova splyniete s okolitou prírodou a v zime môžete pozorovať polárnu žiaru.

Krauma SpaKrauma Spa

Na západnom Islande nájdete kúpele Krauma, ktoré sa vyznačujú najhorúcejším prameňom v Európe Deildartunguhver. Aj keď je toto miesto oveľa menšie ako ostatné spa na ostrove (ubytuje súčasne maximálne 140 hostí), je výnimočné elegantným dizajnom a pokojnou atmosférou. Morské kúpele Geosea Sea Baths sa nachádzajú priamo v lokalite výskytu množstva veľrýb a delfínov. Vychutnať si pohľad na široký oceán, v ktorom neďaleko plávajú tieto obrovské vzácne cicavce, zatiaľ čo vaše telo relaxuje v termálnych vodách, je pocit na nezaplatenie. Ak chcete vyskúšať niečo nové, potom zamierte do Vök na východe, ktoré sú otvorené len od 1. júla 2019. Pivári si prídu na svoje v Beer Spa Bjorbodin, kde omladzujú pokožku pivné kvasinky. Tieto kúpele sa nachádzajú v malom mestečku Árkógssandur na severe ostrova. A ak si budete chcieť vychutnať tajomno, zamierte do Secret Lagoon (aj keď rozmachom cestovného ruchu už až taká tajná nie je). Je to cenovo omnoho dostupnejšie ako ostatné miestne wellness zariadenia, no treba samozrejme počítať s tým, že ani komfort nebude rovnaký. Zato však zažijete niečo celkom špeciálne.

umi hotelUmi Hotel The Fontana SpaThe Fontana Spa

Text: Jana GOMBOŠOVÁ
Foto: iceland.is, guidetoiceland.is, SPA: The Blue Lagoon, Krauma, The Fontana, The Myvatn Nature Baths, reštaurácie: Óx, Dill, Moss, Matur og Drykkur

1170

Súvisiace články