Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Cestovanie / 12. máj 2020

Travel guide: Berlín

„Si blázon, dieťa moje. Musíš ísť do Berlína,“ povedal rakúsky skladateľ Franz von Suppé, ktorého slová sú odrazom spomienok na toto krásne, bláznivé a umelecké miesto.

Travel guide: Berlín

„Si blázon, dieťa moje. Musíš ísť do Berlína,“ povedal rakúsky skladateľ Franz von Suppé, ktorého slová sú odrazom spomienok na toto krásne, bláznivé a umelecké miesto. Mesto neobmedzených možností, ktoré je rajom pre kreatívcov a voľnomyšlienkarov.

Treba vidieť

 Holocaustmahnmal

Pomník zavraždeným Židom Európy bol venovaný pamiatke miliónov Židov zavraždených počas druhej svetovej vojny. Nachádza sa neďaleko Brandenburskej brány, len pár metrov od miesta ríšskeho bunkra, kde spáchal Hitler samovraždu. Pamätník tvorí 2 711 betónových kvádrov nerovnakej výšky. Monolity majú pripomínať staré židovské hroby či katakomby v Jeruzaleme. Mnohí turisti sa tam fotia nevhodným spôsobom, vy sa vysmiatym pózam, lezeniu na hranoly a selfie vyhnite. Stačí si odniesť dokumentačný záber architektúry.

 

 

claudio schwarz purzlbaum TScGhJM716g unsplash

Brandenburgská brána dlhé roky symbolizovala rozdelenie tohto mesta na východnú a západnú časť a tým aj rozdelenie sveta na východný (socialistický) a západný (kapitalistický) blok.

 berlinsky mur

Berlínsky múr Každého, kto sa ho pokúsil prekročiť, zastrelili. Podľa odhadov prišlo o život pri snahe prejsť cez múr 600 ľudí. Azda v žiadnom inom meste sa existencia železnej opony neprejavovala tak zjavne ako v Berlíne. Symbol studenej vojny, ktorý bránil obyvateľom komunistickej NDR stretávať sa s rodákmi zo západného Berlína tvorilo 45-tisíc blokov a padol 9. novembra 1989.

JüdischesMuseum

Najväčšie židovské múzeum v Európe postavené v tvare zdeformovanej Dávidovej hviezdy vás ohromí svojou majestátnosťou.

Berlín je známe mesto galérií a ich spoznávaním sa v ňom dajú stráviť celé dni. Ak vám stačí najpozoruhodnejšia, navštívte Berlinische Galerie. Pod jednou strechou v nej nájdete trvalú výstavu s umením mesta Berlín od roku 1880 do 1980 a po zvyšok tohto roka aj výstavu venovanú Bauhausu.

 Futurium

Neďaleko berlínskej hlavnej stanice vzniklo výstavné a kongresové centrum Futurium - Dom budúcnosti. Autormi sú nemeckí architekti Jan Musikowski a Christopher Richter, ktorí za výnimočné riešenie kultúrneho centra boli ocenení Cenou za udržateľnosť v architektúre.

 

Kristina

Kristína Carnogursky, grafická dizajnérka

Autentický Berlín si najlepšie vychutnáte v sprievode niekoho, kto na tomto mieste dlhodobo žije. Tak ako aj slovenská grafická dizajnérka pohybujúca sa v miestnej umeleckej komunite, ktorá nám dala tipy na tie najzaujímavejšie miesta v Berlíne.

UrbanSpree2 01

Treba ochutnať

Čoje Daniel Feranecradí foodbloger Čoje

Mustafa's Gemüse Kebap je jedno z dvoch najkultovejších berlínskych jedál. Döner Kebab odtiaľto by mal byť najlepší, aký ste kedy v Európe jedli. Druhým povinným jedlom je currywurst. Dajte si ho radšej v Konnopke's Imbiss v Prenzlauer Berg než v druhom odporúčanom Curry 36. Simon-Dach-Straße je známa ulica plná reštaurácií a bistier takmer z každej kuchyne: Áziu a Indiu každého druhu, šťavnaté burgry, ale aj tradičné jedlá. Na raňajky v japonskom štýle treba zájsť do malebnej kaviarničky House of Small Wonder. Ale nemusíte si privstávať, brunch sa tu podáva až do pol piatej podvečer. Pauly Saal Restaurant na Auguststraße je o tradičných nemeckých a francúzskych chutiach v dokonalej forme, čo ocenil aj michelinský sprievodca jednou hviezdou. Ak si potrpíte na starosvetskú dokonalosť, za všetky najluxusnejšie reštaurácie tu je Lorenz Adlon Esszimmer. Hviezdy od Michelina má až dve. K strhujúcemu jedlu ponúka interiér, ktorý vyráža dych, a má aj tromf navyše – výhľad priamo na Brandenburskú bránu. A berlínsky must have? Hamburger v podniku Burgermeister, ktorý si treba zaslúžiť. Najprv musíte vystáť rad na objednávku a poradové číslo a potom počkať ďalšiu chvíľu na hotové jedlo. No bude to stáť za to. Zatiaľ môžete obdivovať stánok prerobený z bývalých verejných záchodov v secesnom štýle umiestnený priamo pod nadzemnou železnicou, na okraji pravdepodobne najfascinujúcejšej berlínskej štvrte Kreuzberg.

PrinzessinnenGärten2 01

Treba sa ubytovať

Berlín má unikátnu dušu, zároveň o ňom však platí, že ak sa ponoríte dosť hlboko, nájdete v ňom hneď niekoľko rôznych miest. Práve preto je dôležité nájsť si ubytovanie v tej štvrti, ktorá vám najviac sadne. Či už preferujete hotel, alebo Airbnb. Mitte je najserióznejšia a najturistickejšia štvrť s najznámejšími pamiatkami. Nájdete v nej Brandenburskú bránu, Alexanderplatz s televíznou vežou, zoologickú záhradu, Checkpoint Charlie a väčšinu múzeí a galérií. Ide pritom o štvrť, ktorá kedysi patrila do komunistickej východnej polovice mesta. Najviac „hip“ štvrť zo všetkých je Kreuzberg. Tá patrila naopak na západ, no už za studenej vojny bola veľmi chudobná. Jej bohatstvo spočívalo v niečom inom: žili tu umelci známi aj ďaleko za hranicami mesta. Do Kreuzbergu sa kedysi prisťahoval z opačného konca zemegule aj slávny Nick Cave. Friedrichshain je súčasťou Kreuzbergu, no vďaka podvedomej hranici tvorenej riekou ho ľudia považujú za samostatnú štvrť. Ak by bolo treba štvrť vystihnúť jedným slovom, bolo by to „industriálna“. Prenzlauer Berg je Karlín Berlína, malebná štvrť bohémov plná reštaurácií a barov, ale aj obľúbená mestská časť miestnej gay komunity či miesto, v ktorom nájdete najznámejší berlínsky squat na ulici Kastanienalee 86. Charlottenburg je čistý a distingvovaný Berlín. Pre niekoho nudná štvrť je plná pozoruhodných galérií a ázijských reštaurácií. Neukölln je naopak hotový kultúrny zážitok. O tejto štvrti napísal rovnomennú pieseň David Bowie. Dnes tu nájdete množstvo imigrantov zo všetkých kútov sveta a s nimi aj všetky ich strhujúce vône a chute, ale aj pozoruhodný nočný život.

Extra tip na ubytovanie:

Ostel - Ak si chcete vychutnať nostalgiu bývalého komunistického východného Nemecka, vyberte sa sem. Hotel je lacný a nečakajte žiaden luxus, no ten zážitok! Izby sú rôznych veľkostí sú ozdobené tapetami zo 70. rokov, žiarivými lampami a robustnými tranzistorovými rádiami. Očakávajte tiež originálny nábytok NDR a viac ako len náladu sentimentality.

 ASTRA kulturhaus

Bohémsky ráz mesta láka hudobníkov z celého sveta a vždy je z čoho vyberať. Preto sa oplatí sledovať koncerty a kultúrny program na čas, keď sa sem chystáte. Medzi najznámejšie kluby a koncertné haly patrí napríklad Columbiahalle, Huxley's Neue Welt, Astra, Music & Frieden. Skvelú atmosféru zažijete aj v kluboch na rieke Spree. Yaam je skratka, ktorá znamená Young African Art Market, ale predstavte si skôr čosi ako plážový klub vedľa rieky s barmi, športoviskami a hudobným klubom, v ktorom sa konajú skvelé koncerty. V Kater Blau alebo Watergate zažijete berlínsku techno scénu.

 

 

 Reichsviertel

„Berlín, najväčšia kultúrna extravagancia, akú si človek dokáže predstaviť.“ David Bowie, spevák, 1970 Začiatkom roku 1976 sa David Bowie rozhodol radikálnym spôsobom riešiť svoju tvorivú krízu a odišiel do Berlína. V Schönebergu žil dva roky a zaznamenal tu jedno z najkreatívnejších období svojej kariéry. Jeho pieseň Heroes (príbeh dvoch milencov, ktorí sa stretávajú večer čo večer pri Berlínskom múre) sa stala akousi hymnou mesta, ktoré je symbolom slobody a tvorivej atmosféry.



Berlin BauhausArchiv T.Franzen 8701

„Berlín je chudobný, ale sexy!“ Klaus Wowereit, bývalý berlínsky starosta, 2004 Slávny citát bývalého berlínskeho starostu dokonale vystihuje fakt, že síce je Berlín azda jediným hlavným mestom vo vyspelom svete, kde zvyšok krajiny na svojej metropole prerába, no je aj bohatstvom. Kultúrnym. 

Text: Jana GOMBOŠOVÁ
Foto: Kristína Carnogursky, Adobe Stock, archív

1246

Súvisiace články