Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Cestovanie / 30. január 2020

24 HODÍN na ostrove IBIZA

Toto miesto dostalo nálepku párty ostrova, kde pulzuje techno hudba. A tak sa mu mnohí vyhýbajú.

24 HODÍN na ostrove IBIZA

Toto miesto dostalo nálepku párty ostrova, kde pulzuje techno hudba. A tak sa mu mnohí vyhýbajú. Je to škoda, pretože ak viete, kam ísť, je Ibiza dokonalým miestom pre romanticky naladených bohémov. Dôkazom je hippie kultúra, ktorá tu žije dodnes a výrazne ovplyvnila charakter ostrova. Skvelé jedlo, nádherné pláže, uchvacujúce západy slnka, hippie trhy a miesta stvorené na meditáciu. Toto všetko tu nájdete. A ako bonus ideálne počasie – takmer 2 900 hodín slnečného svitu ročne. Pobrežie má dĺžku len niečo vyše dvesto kilometrov, čo umožňuje preskúmať všetky zákutia. Požičajte si auto, motorku a objavujte. A nezabudnite si okrem plaviek a boho outfitov zabaliť ani jogamatku a trekové topánky, zídu sa vám.

 

6.30

POZDRAV SLNKU. Punta Galera v preklade „ploché skaly“ je miesto, kde vás pohltí spirituálna atmosféra, ktorú si najlepšie vychutnáte skoro ráno pri východe slnka. A rovno si tam zacvičte pozdrav slnku.

6.30 punta gallera

Ak milujete jogu, potom rozhodne nevynechajte plážové lekcie majsterky Mareejan Oepkes. Jej jin joga je iná, než ste mohli zažiť u nás doma. Pracuje pomaly na hlbokej svalovej úrovni a Marrejan verí, že jin prístup je dokonalou protiváhou ku všetkým negatívam.

foto tip 5

9.00

PASSION. Ak si chcete dopriať raňajkový zážitok a skvelú kávu, potom sa určite vyberte do Passion Ibiza, kde majú také pestré menu, že si nebudete vedieť vybrať. Kladú dôraz na raw, vegetariánske a vegánske jedlá, ale k dispozícii sú aj mäsové jedlá, takže sa nemusíte báť, ak nemôžete žiť bez slaniny a vajec.

9.00 passion cafe3

 

Aby ste mali všetko na skok a zároveň ste sa vyhli masovkám, odporúčame na ubytovanie letovisko Talamanca – Playa den Bossa. Nachádza sa asi pätnásť minút chôdze za prístavom v Eivisse. Je tu väčší pokoj ako v hlavnom meste, ale za zábavou to máte kúsok. Napríklad hotel NOBU Ibiza má nielen ideálnu polohu, ale aj krásne výhľady a spa.

foto tip 1 NOBU ibiza hotel2

10.00

HISTÓRIA. Centrum mesta Ibiza, ktoré je pozostatkom maurskej pevnosti, sa nachádza na zozname pamiatok UNESCO a rozhodne stojí za pozornosť. Ideálne doobeda, keď je ešte pomerne prázdne a môžete sa túlať po krivolakých uličkách pozdĺž dláždených ulíc na hrad. Výhľad z najvyššieho bodu vám ponúkne ako na dlani prístav, ostrovy v diaľke aj rozlohu mesta.

10.00 ibiza town


Keď už budete v meste, hlad po umení zaženiete v MACE (Museu d’Art Contemporani d’Eivissa), kde nájdete cenné zbierky naprieč celou históriou Ibizy.

foto tip 2 mace gallery

Socha hippie kultúry

Bronzová socha nachádzajúca sa v meste Ibiza pri bare CAN POU BAR vzdáva hold dôležitosti hippie hnutia v rozvoji ostrova. Je dielom katalánskeho sochára Cióa Abellího a zhotovil ju podľa slávneho záberu fotografa Toniho Riera z roku 1972. Napriek tomu, že fotografia vznikla v parku v Amsterdame, slúži ako ikona ostrova pri nespočetných príležitostiach. Socha dlhovlasého hippie otca so synom stojí na mape sveta zdôrazňujúcej všetky najvýznamnejšie hippie koncentrácie: San Francisco, Amsterdam, Káthmandu, indický štát Goa a Ibizu.

Socha hippie kultury fotoPredloha Amsterdam 1968 Socha hippie kultury can pou bar socha

11.00

NA MORE. Celkom iný pohľad na Ibizu získate z paluby lode. Je len na vás, či si vyberiete hromadný výlet na katamarane, alebo súkromie na plachetnici či jachte. Stačí rezervovať napríklad v CharterAlia, kde sa za vás o všetko postarajú.

11.00 CharterIbiza

12.00

EL BIGOTES vo východnej časti Cala Mastella vyzerá možno ako polorozpadnutá búdka na konci sveta, ale zdanie klame. Je to miesto, kde ochutnáte tie najlepšie morské plody široko-ďaleko. Nezabudnite si však urobiť rezerváciu, lebo ak to neurobíte, môžu vás odmietnuť rovnako, ako sa to stalo aj samotnému španielskemu kráľovi.

12.00 El Bigotes2 12.00 el bigotesJedlo

Ak hľadáte súkromie na pláži, zamierte do Cala Olivera. Je to nádherná piesočnatá pláž so smaragdovou vodou, kde si medzi tunajšími skalnatými výklenkami môžete užívať božské ticho pri opaľovaní alebo meditovaní.

foto tip 3 Cala Olive2

14.00

HIPPIE MARKETS. Ibiza sa stala magnetom pre umelcov a v rokoch 1960 až 1970 sem zavítali pôvodní hipíci, ktorí tu žili bok po boku s pôvodnými obyvateľmi. Práve oni mali výrazný vplyv na atmosféru ostrova, ktorou dýcha dodnes. Vznikali prvé párty kluby a Hippie Markets, ktoré pretrvávajú až doteraz. Rozhodne ich nevynechajte, už len tá energia stojí za to. Skvelé sú napríklad Hippie Markets v Es Caná, Punta Arabí a Las Dalias Market v San Carlos. A, samozrejme, konajú sa tu aj skvelé hippie párty.

14.00 hippie trh 14.00 hippie trh2

Ak si chcete odniesť z Ibizy pamiatku, ktorú budete chcieť nosiť aj dlho po dovolenke, rozhodne zamierte do butiku Be Ones Ibiza, kde nájdete kvalitné minimalistické kúsky. Sú v ostrom kontraste s lacným pestrofarebným oblečením, ktoré ponúka väčšina obchodov.

foto tip4 BeOnesIbiza7

15.00

RELAX. Načerpať sily na večer sa vyberte na niektorú z nádherných z nádherných pláží: Cala d’Hort, Cala Carbó, Cala Comte a Cala Salada. Ak nemáte náladu na turistov, intímnu oázu pokoja v prírode a nádherné spa nájdete v Pure House Ibiza, ktorý je ukrytý len niekoľko minút od hlavného mesta.

15.00 Pure House Ibiza 0035 15.00 Pure HOuse 018

 

Ak patríte k typom, ktoré vyhľadávajú miesta ďaleko od turistického ruchu, zaostrite na ubytovanie vo vilách. Napríklad Hacienda Na Xamena, ktorá sa nachádza na severe ostrova. Raňajky do postele, luxusné spa s nezabudnuteľným výhľadom, úžasné pohodlie a svätý pokoj. Ak chcete mať pokoj úplne od všetkých, napríklad na villanovo.com nájdete množstvo tipov na nádherné súkromné vily.

foto tip6 Hacienda Na Xamena3

16.00

AUTENTICKÁ KUCHYŇA. Skutočnú hippie rodinu z Ibizy a ich autentickú miestnu kuchyňu, kde si vo vlastnej záhrade pestujú podávanú zeleninu, zažijete len v reštaurácii La PALOMA. Majitelia a personál vás očaria svojou srdečnosťou, nabijú pozitívnou energiou a hlavne, to jedlo!

lapaloma

18.00

TURISTIKA. Vybrať sa na opačný koniec ostrova sa oplatí. Na severnom cípe nájdete maják Punta d’es Moscarter, kde si môžete urobiť malú túru s krásnym záberom na záver. Odporúčame chodník z Portinatx k majáku. Po ceste späť sa zastavte aj na ďalšom magickom mieste – Ibiza Henge. Táto pamiatka sa nachádza v blízkosti Cala Llentia a pozostáva z polkruhu z kamenných stĺpov s dĺžkou 10 metrov. Cestou prechádzate starobylým rámom dverí od umelca, ktorý ho navrhol.

18.00 Punta des Moscarter majak

19.00

TAJOMNÉ MIESTA. Atlantis nenájdete na žiadaných oficiálnych mapách. Objavili ho miestni hippies, ktorí tu zanechali aj rôzne kresby. V skutočnosti však nejde o žiadnu bájnu Atlantídu, ale o starý lom na úpätí útesu oproti Es Vedrà. Keď už budete v tejto oblasti, zastavte sa aj na mieste, kde máte výhľad na mysteriózny ostrovček Es Vedrà vystupujúci z hladiny mora. Rozprávajú sa o ňom desiatky povestí a legiend. Vraj keď sa tam ocitnete, pocítite dovtedy nepoznaný pokoj.

19.00 atlantis 19.00 mysteriozny ostrovcek Es Vedra 2

21.00

ZÁPAD SLNKA. Jeden z najkrajších západov slnka zažijete v reštaurácii Sunset Ashram v Cala Conta. Po božskej večeri sa posaďte na kraj útesu, usrkávajte víno a sledujte siluety ľudí v oranžovej žiare západu slnka. Toto divadlo si nenechajte ujsť.

21.00Sunset Ashram

22.00

PÁRTY. Ak chcete zažiť energiu, ktorej vibrácie rozpulzujú aj vaše telo, nevynechajte nedeľné hromadné bubnovanie pri západe slnka na pláži Benirrás. A ako pamiatku si doneste niečo z neďalekých „boho trhov“. Ak sa vám zacnie po dobrej diskotéke alebo techo párty, na svoje si prídete v kluboch Space, Ushuaïa, Pacha.

22.00 beniras

Opustený priestor opevneného festivalového klubu v kopcoch neďaleko mesta San Agustín je hotspotom pre všetkých prieskumníkov. V priebehu času grafiti umelci a príroda urobili svoju prácu, a tak toto miesto vyzerá ako scéna z dystopického filmu. Dokonalé miesto na pôsobivé fotografie.

foto tip8 festival club

0.00

NOČNÉ KÚPANIE. Na plynutie času zabudnete v osamelej zátoke Sol D’en Serra. Ideálne večer, keď má toto miesto špeciálnu atmosféru a je ako stvorené na nočné kúpanie. Tu nájdete aj reštauráciu Amante, kde si nezabudnite dať aspoň jeden drink alebo pozrieť film vo vonkajšom kine, pri romantickom osvetlení s ohurujúcim výhľadom.

0.00 amante2

0.00 amante3

 

KOZMETIKA. Campos de Ibiza je miestna kozmetická značka, ktorá na ostrove vznikla koncom 70. rokov a dokonale vystihuje charakter tohto miesta. Niečo z ich širokej ponuky musíte mať, nehovoriac o krásnych darčekových baleniach!

foto tip9 Campos de Ibiza2

REMESLÁ. Tradičným odvetvím na Ibize je výroba koženého tovaru. Tradičné remeslá tu doslova prekvitajú, najmä výroba keramiky a košíkov. Na každom kroku sa tu stretnete aj s typickým produktom ostrova – Sal de Ibiza. Ide o najčistejšiu a najrýdzejšiu zo všetkých stolových solí získavanú tradičnou metódou od stredoveku.

foto tip10 sol2

3.00

DOBRÚ NOC. Po náročnom dni sa treba dobre vyspať na mieste, kde vás nebudú budiť hluční susedia ani nekončiace žúry. Ideálne niekde na samote v božskom tichu. Napríklad Ca Na Xica – bývalé vidiecke sídlo premenené na luxusný hotel medzi mestami Santa Gertrudis a Sant Miquel. Ten pokoj a potom ten pocit ráno!

Výlet do raja - FORMENTERA

Keď sa vám zunuje bohémsky spôsob života aj turistický ruch, vyberte sa z Ibizy na neďaleký ostrov Formentera. Hovorí sa mu aj malý raj pre jeho dlhé biele pláže pripomínajúce Karibik, pieskové duny a nádherné zákutia s omamnou vôňou píniových hájov. Tým, že je dostupný iba loďou, nie je turistami až tak preplnený. Plavba z prístavu z mesta Ibiza trvá približne hodinu, no odporúčame plavbu „natiahnuť“ kúpaním a šnorchlovaním na otvorenom mori. Ideálne je, ak si rovno na palube doprajete grill brunch z čerstvých rýb. Po vylodení sa nenechajte zlákať celodenným vylihovaním na pláži, pretože tu je čo objavovať. Nahráva vám aj dĺžka ostrova, ktorá je iba 19 km. To z neho robí dokonalé miesto na túlanie sa s bicyklom alebo skútrom, môžete si ich požičať na každom rohu. Medzi najkrajšie pláže v Európe patrí podľa mnohých rebríčkov Platja de Ses Illetes, ktorú tvorí dlhý úzky výbežok ostrova ale aj pláž Migjorn. My odporúčame hľadať vlastné tajné miesta, ktoré nájdete pri brodení sa dunami pozdĺž pobrežia. Príjemná vychádzka s krásnym záberom ako odmenou je napríklad maják Es Cap de Barbaria, Torre de sa Punta Prima ale aj starobylé veterné mlyny, ktoré boli dôležitou súčasťou histórie ostrova. Živú stredomorskú zábavu zažijete v mestečku Es Pujols, kde večer ožívajú nielen početné bary a reštaurácie, ale otvára sa aj nočný trh. Nehovoriac o úžasnej gastronómii. Reštaurácia Es Molí Del Sal patrí k tým najlepším, čo potvrdzujú aj hviezdni hostia. Nedávno tu obedoval napríklad španielsky režisér Pedro Almodóvar.

Formentera Formentera3

Formentera4

Formentera Jazz Festival kopia

Formentera Jazz Festival sa kona zaciatkom juna

Snívali ste niekedy o tom, že budete bývať v nádhernom bielom dome pri mori s tyrkysovou vodou, jesť ovocie a zeleninu, ktorú ste si dopestovali, a pri tom sa budete učiť hrať na klavíri a cvičiť jogu? Nereálne? Omyl. Toto všetko sa vám splní na farme Etosoto Formentera.

Etosoto farma 2 Etosoto farma

Text: Jana Gombošová
Foto: archív firiem, instagram.com

1650

Súvisiace články