Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Cestovanie / 22. február 2019

24 hodín: Na ostrove Mykonos

Nablýskaný azároveň udivujúco jednoduchý. Svet celebrít imiesto plné pokojných skrytých zákutí.

24 hodín: Na ostrove Mykonos

Nablýskaný a zároveň udivujúco jednoduchý. Svet celebrít i miesto plné pokojných skrytých zákutí. Kozmopolitný i dokonale tradičný. Hovorí sa mu aj grécka Ibiza či ostrov vetrov. Mykonos určite nie je destinácia pre milovníkov klasických dovoleniek. Lenže ak vo vás drieme duša bohéma, zbožňujete dobré jedlo a nekonečné párty, rezervujte si letenku čo najskôr. Raj v srdci gréckeho súostrovia Kyklady si môžete vychutnať už toto leto. A ktovie, možno si odnesiete aj selfie so slávnou osobnosťou. Ostrov totiž milovali už Jackie Kennedy, Brigitte Bardot či Grace Kelly.

8.00

Veľký výber. Patríte k tým, ktorí sa každé ráno zobudia s chuťou na niečo iné? Raňajky v päťhviezdičkovom hoteli Ammos sú pre vás ako stvorené. Gurmánske hody tu začínajú už o ôsmej ráno. Poteší vás aj minimalistická architektúra inšpirovaná kykladskými prvkami, o ktorú sa postarala trojica architektov George Gavalas, John Mourikis a Nikos Lykoudis.

1

Nie ste ranné vtáčatá? Vyrazte na neskoré občerstvenie do reštaurácie Lotus Bar. Toto príjemné miesto v centre historického mesta si vás získa nenútenou atmosférou a nepochybne aj úžasným jedlom či fantastickou kávou. Večer si treba stôl rezervovať vopred!

2

Vôňa čerstvého chleba. Bude vás lákať na každom rohu. K najobľúbenejším pekárňam patrí Gioras Wood Bakery na ulici Agiou Efthimiou, ktorá ako posledná na Kykladských ostrovoch pripravuje chlieb pôvodným spôsobom v peciach na drevo. Majiteľom je sympatický George Vamvakouris, ktorý sa remeslu naučil od svojho starého otca.

03 Gioras Wood Bakery foto Villa Hurmuses

O mnohoročnej tradícii pestovania pšenice a pekárskeho umenia svedčí aj 16 veterných mlynov, prezývaných „kato mili“, ktoré tu v 16. storočí vybudovali podnikaví Benátčania. Dnes už síce neslúžia svojmu účelu, zato sú neodmysliteľným symbolom ostrova.

04 Mykonos little venice wikimedia commons

9.30

Chora. Domáci tak prezývajú hlavné mesto Mykonos, keďže má rovnaký názov ako samotný ostrov. Jeho zákutiami sa môžete túlať celé hodiny a zakaždým objavíte niečo nové. Chora je spleťou uličiek, nabielo omietnutých terasovitých domčekov s modrými okenicami, kde-tu doplnených popínavými kvitnúcimi krami.

5

10.00

Prevetrajte peňaženku. Ideálne v historickom jadre s jeho suvenírmi, butikmi a klenotníctvami. Najslávnejšia je ulica Matoyianni. Skvelé úlovky nájdete napríklad v concept store Bollicine, originálne kožené sandáliky v obchodíkoch Amnesia alebo Liontis a výber gréckych značiek v predajni Jardin. Cosset predáva nábytok a doplnky, zatiaľ čo v Dew určite neodoláte voňavým gréckym sviečkam Onar.

06 bollicine concept store

Ak si práve na dovolenke chcete urobiť radosť drahším kúskom, potom nevynechajte obchod Freeshop alebo „dedinku“ Nammos Village, kde nájdete oblečenie a doplnky od značiek Christian Louboutin, Oscar de la Renta, Dolce & Gabbana, Céline, Valentino, Missoni, Balmain či Balenciaga.

07 nammos village

V júni otvára v Nammos Village svoju pop-up predajňu aj Dior so špeciálnou kapsulovou kolekciou J´Adior Mykonos od Marie Grazie Chiuri. Nie je to náhoda, samotný Christian Dior totiž ostrov veľmi miloval a obdivoval aj miestne tkáčske umenie.

07 dior mykonos

Dvojica Dolce & Gabbana tiež miluje Mykonos. Kampaň aktuálnej letnej kolekcie spestrili módni tvorcovia fotografiami bratov Morelliovcov, ktoré vznikli na priamo na ostrove. #DGLovesMykonos

07 DGlovesmykonos 2 

Slávny módny dom Hermès má vo svojej farebnej škále modrú farbu s názvom „Mykonos bleu“, ktorú nájdete najmä na kabelkách a doplnkoch.

07 hermes soie cool tiny bag mykonos 2 

11.00

Malé Benátky. Takto sa prezýva Alefkanda, ktorá je pozostatkom osídlenia Benátčanmi. Je to skupina stredovekých domčekov s arkádami a balkónikmi, ktoré sa tiahnu pozdĺž pobrežia podobne ako slávne talianske mesto na vode. Nájdete tu rôzne obchodíky či kaviarne.

08 mykonos 376364 1920 

12.00

Vyhladli ste? Dajte si na obed ľahký street food. Skvelé sú napríklad bistro Souvlaki story či Markos Falafel. Určite ochutnajte suvlaki (mäso na špíze), šunku louza, fermentovaný pikantný syr kopanisti, miestny gyros či čerstvé zeleninové šaláty.

09 souvlaki di pollo 

13.00
Urobte si umeleckú zastávku. Súčasnú tvorbu ponúkajú od roku 1995 expozície Rarity Gallery. Bola vôbec prvou v Grécku, ktorá začala vystavovať práce medzinárodne uznávaných súčasných umelcov. Otvorená je denne od 10.00 do polnoci.

10 rarity 


14.00

Jediný Buddha-Bar na svete s panoramatickým výhľadom na more. Nájdete ho v rezorte Santa Marina Mykonos. Obed poteší vaše oči aj chuťové poháriky. V jedlách sa spájajú prvky východočínskej, japonskej a thajskej kuchyne.

11 Buddha Bar 


15.00

Výlet na blízky ostrov Delos. Podľa gréckej legendy sa tu narodili súrodenci – boh Apolón a bohyňa Artemis. Ostrov je neobývaný a nocovanie je tu prísne zakázané. Nachádza sa tu najväčšie archeologické nálezisko na svete. Pozostatky starovekej kultúry sú zapísané v zozname historického kultúrneho dedičstva UNESCO.

12 Delos theatre 



Hoci Mykonos pôsobí ako mekka bohémskych párty, dá sa tu podniknúť kadečo iné. Ak máte radi adrenalín, môžete sa potápať k vrakom lodí, ak vám vyhovuje súš, spoznávajte vnútrozemie na bicykli. Napríklad s Yummy Pedals, ktorí organizujú cyklotúry spojené so spoznávaním ostrova, kúpaním sa na odľahlých plážach a ochutnávkou miestneho jedla a vína. Súčasťou programu býva aj návšteva dedinky Ano Mera, v ktorej môžete zažiť autentický vidiecky život.

13 yummy pedals 


16.00

Osviežujúci kúpeľ. Po výlete si treba užiť aj priezračnú vodu Egejského mora, alebo len tak vylihovať na pláži. K pomerne ľudnatým patria Ornos, Paradise Beach či Psarou, viac súkromia budete mať napríklad na pláži Mersini. Najväčšou dĺžkou 11 km sa zasa pýši pláž Elia.

17.00

Návrat do Chory. Doprajte si popoludňajší kokteil v bare Caprice Mykonos s výhľadom na veterné mlyny. Skvelé miešané nápoje však pripravujú aj v reštaurácii Nammos alebo v hoteli Cavo Tago. A čo musíte vyskúšať? Pravé grécke ouzo! Tento drink s chuťou anízu je doslova tekutou definíciou hedonistického pôžitku.

 14 Caprice Bar Mykonos Book Your Event 01

18.00

V Principote Mykonos ako kráľ. Nádherný boho dizajn reštaurácie dá vašej večeri úplne iný rozmer. A nielen to. Môže sa ľahko stať, že stretnete hviezdy svetového formátu, napríklad modelku Izabel Goulart (na obrázku vľavo). Medzi slávnych hostí ostrova Myknos patria aj Mel Gibson, Leonardo DiCaprio, Alessandra Ambrosio, Paris Hilton, Gerard Butler, Bella Hadid či Kendall Jenner.

16 barborka goulart 


20.00

Ten výhľad! Čo tak spojiť ľahkú večernú turistiku, dobrý drink a nezabudnuteľný západ slnka? Toto všetko môžete, ak večer absolvujete „výstup“ k hradu Panigirakis, kde sa nachádza 180° sunset bar. Tento zážitok nemožno opísať slovami.

17 Sunset bar 


21.00

Chýba vám na večer dobrý film? Zájdite do Cine Manto – reštaurácie s bujonou vegetáciou, jazierkom a kinom pod holým nebom. V letnej sezóne od júna do septembra vysiela každý deň dva filmy; o 21.00 a 23.00. V záhrade rastú vzácne druhy kaktusov, ktoré pravidelne zakvitnú len na jeden deň v roku.

18 cine manto

23.00

Noc je ešte mladá. Na ostrove sa žúruje až do nového dňa. Jedny z najlepších párty robí hotel Scorpios Mykonos. Bohémska atmosféra, vyhľadávaní dídžeji a kozmopolitná komunita dávajú tomuto miestu nezameniteľný šmrnc a energiu.

19 DS Scorpios2 


04.00

Čas ísť do postele. Bohémsky zariadené izby vás čakajú v hoteli San Giorgio, príjemné ubytovanie však ponúka aj Boheme Mykonos. V takomto prostredí je radosť zaspávať a tešiť sa na nový deň. :-)

20 sangiorgio mykonos1

pripravili Anna Salvová a Barbora Franeková

Článok bol pôvodne uverejnený v magazíne TOP FASHION Leto 2018.

2051

Súvisiace články