Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Gastro / 10. august 2019

Najlepšie vitamíny pre pleť

Koľko vitamínov máte vo svojich kozmetických produktoch? Vitamín C sa už dnes stal jedným z najväčších must-haves a rovnako na tom je aj retinol (vitamín A).

Najlepšie vitamíny pre pleť

Koľko vitamínov máte vo svojich kozmetických produktoch? Vitamín C sa už dnes stal jedným z najväčších must-haves a rovnako na tom je aj retinol (vitamín A). Ako však pleti dopriať správnu vitamínovú kúru zvnútra?

 

A

Najsilnejší z vitamínov, ktorý má obrovský vplyv na zdravie a stav pleti. Jeho deriváty sa v orálnej forme využívajú na liečbu kritického stavu pleti, napríklad vyšších štádií akné, a v kozmetike sa tiež využíva aj topicky. Jeho formou je aj retinol, ktorý je zbraňou proti predčasnému starnutiu, redukuje vrásky aj pigmentové škvrny.

Kde: sladké zemiaky, mrkva, tuniak

 

 

B3

Tiež známy ako niacín a jeho forma niacínamid sa najčastejšie nachádza v kozmetických produktoch, ktoré sú určené pre problematickú pleť. Ako vitamín je však nevyhnutný aj na správnu funkciu nervového systému. Má však aj priaznivé účinky pri redukcii znakov starnutia, rozjasňuje pleť a redukuje začervenanie.

Kde: tuniak, kuracie prsia, hnedá ryža


 

 

B5

Ďalší dôležitý vitamín z rodiny B, častokrát známy aj kyselina pantoténová alebo pantenol.Je to práve on, kto lieči našu spálenú pokožku od slnka, no dokáže omnoho viac. Jeho sila tkvie v sile zadržiavať vodu vo vnútri pokožky a napravovať jej ochrannú bariéru. Okrem toho však efektívne redukuje tvorbu mazu a tým zlepšuje celkový vzhľad pleti, ale aj znižuje miery tvorby nedokonalostí.

Kde: kuracia pečienka, avocado, slnečnicové semienka


 

 

C

Trvalo dlho, kým sme objavili silu v topickej aplikácii vitamínu C, dovtedy bol vitamín obľúbený vo svojej orálnej forme najmä pri posilňovaní imunity. Avšak má priaznivé účinky aj na pleť. Pri konzumácii sa stará o tvorbu kolagénu, chráni pred voľnými radikálmi a je prevenciou pri hyperpigmentácii a fotostarnutiu.

Kde: paprika, kiwi, jahody


 

 

E

Aj tento vitamín patrí do skupiny antioxidantov a takisto sa začína využívať aj v kozmetických produktoch. Pri jeho konzumácii však pokožke doprajete rovnako dôležitú výživu zvnútra. Chráni pleť pred voľnými radikálmi, spomaľuje jej starnutie a najnovšie štúdie tiež dokázali, že je efektívny v boji proti akné.

Kde: slnečnicové semienka, mandle, avokádo
 

2469

Súvisiace články