Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Gastro / 2. apríl 2019

Nový wellness trend: Okinawa diet

Modernej dobe dominuje jeden typ diéty, ktorý zväčša obmedzuje konkrétnu nutričnú zložku. Ide najmä p redukciu príjmu sacharidov azvýšený príjem bielkovín či tukov.

Nový wellness trend: Okinawa diet

Modernej dobe dominuje jeden typ diéty, ktorý zväčša obmedzuje konkrétnu nutričnú zložku. Ide najmä p redukciu príjmu sacharidov a zvýšený príjem bielkovín či tukov. Niektoré diéty zase kalkulujú príjem a výdaj kalórií, iné sa spoliehajú na konkrétny typ prípravy jedál, napríklad raw.

Na scéne si však pomaly buduje svoje miesto diéta Okinawa, ktorá vôbec nie je na svete novinkou, no až teraz sa o nej začína viac hovoriť. Ako názov napovedá, pochádza z japonskej oblasti Okinawa. Tento ostrov je zaujímavý z toho hľadiska, že na ňom žije obrovský počet ľudí, ktorí sa dožívajú viac ako 100 rokov. Všetci majú spoločnú jednu vec- stravu. Pozornosť jej verejnosť začala venovať po tom, ako tím expertov (antropológov, geografov či inýh vedcov) identifikoval najzdravšie populácie na svete. Výsledkom boli miesta, ktoré dostali pomenovanie Blue Zones a patrí tam aj spomínaná Okinawa.

Tento výskum tiež odhalil, že v Okinawe je minimálny výskyt kardiovaskulárnych chorôb, rakoviny, ale aj demencie. Oproti Severnej Amerike sa vyskytujú iba z jednej pätiny. Priemerná dĺžka života žien tu je 86 rokov a u mužov 78 rokov. Ako teda vyzerá diéta podľa Okinawčanov?

Stravovanie je založené vysokom príjme zeleniny, a to najmä na oranžových a fialových (sladkých zemiakoch), ktoré tvoria najdôležitejšiu súčasť ich kuchyne. Až 90% potravy tvorí zelenina, pričom len 1% tvorí mäso a mliečne produkty. Dôležitou zložkou je aj tofu, ktoré zväčša pripravujú spolu so zeleninou. Tento typ stravovania je nízkokalorický, ale bohatý na živiny.

2296

Súvisiace články