Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Gastro / 4. január 2019

Hormóny vs. jedlo

Celý život žijeme vjednom nekonečnom cykle, ktorý sa podriaďuje našim hormónom. Je možné tieto procesy aspoň sčasti kontrolovať aregulovať?

Hormóny vs. jedlo

Celý život žijeme v jednom nekonečnom cykle, ktorý sa podriaďuje našim hormónom. Je možné tieto procesy aspoň sčasti kontrolovať a regulovať? Veľkou pomocou v tomto prípade sú nielen vitamíny a výživové doplnky, ale aj samotné jedlo, ktoré konzumujeme.

Cukor

O rafinovanom cukre sa toho popísalo veľmi veľa, pravda je však taká, že skutočne dokáže naše hormóny zmiesť. Spôsobuje prebytok estrogénu a znižuje množstvo dobrých baktérií v črevách, čo môže viesť k nezdravej pleti a celkovému disbalansu organizmu. Vyhýbajte sa, alebo aspoň zredukujte príjem polotovarov a extrémne sladkým nápojom či jedlám. Namiesto toho zvoľte poctivé, domáce dezerty, prírodné drinky či sladidlá.

Dobré tuky

Už dávno nežijeme v dobe, kedy sa všetci vyhýbali tukom kvôli strachu z priberania. Zdravé tuky sú plné omega 3 mastných kyselín, ktoré by mali tvoriť základ zdravej výživy. Doprajte si preto dostatok potravín ako avokádo, losos či mandle.

Probiotiká

Zdravie začína v žalúdku a práve preto by ste mu mali dodať prospešné látky bez ohľadu na to, aká je vaša strava či diéta. Probiotiká sú prvým predpokladom správnej funkcie tráviaceho systému, a nájdete ich v potravinách ako kimchi, kyslá kapusta, kefír či brokolica.

Vitamín C

Tento vitamín je nevyhnutný na efektívnu produkciu progesterónu, ktorý balansu spomínaný estrogén. V jeho prirodzenej forme ho nájdete napríklad v citrusoch či listovej zelenine.

Doplnky výživy

Ak sa vám z nejaké dôvodu nedarí prijímať dostatok potrebných surovín na správnu funkciu hormonálneho systému, mali by ste zvážiť doplnky výživy. Vitamín D, pupalkový olej alebo ajurvédsky zázrak aswagandha by vám mali takisto spraviť službu.

1783

Súvisiace články