Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 23. jún 2020

Zodpovednejšia starostlivosť o pleť: Ako byť ekologickejší?

Veľa sa hovorí o dopade módneho priemyslu na životné prostredie, avšak aj kozmetický priemysel patrí ku významným znečisťovateľom. Stačí si spomenúť na všetky tie rúže, telové mlieka či šampóny, ktoré máme zabalené do jednorázových plastových nádob.

Zodpovednejšia starostlivosť o pleť: Ako byť ekologickejší?

Veľa sa hovorí o dopade módneho priemyslu na životné prostredie, avšak aj kozmetický priemysel patrí ku významným znečisťovateľom. Stačí si spomenúť na všetky tie rúže, telové mlieka či šampóny, ktoré máme zabalené do jednorázových plastových nádob. Avšak aj v tomto smere sa veľmi jednoducho dokážeme zlepšiť a zredukovať nielen odpad, ktorý vytvárame, ale aj celkový dopad kozmetického priemyslu na prírodu. Stačí pritom tak málo! Pomocou týchto tipov to dokáže skutočne každý.

kozmetika (M)anasi 7 v udržateľných obaloch/ @officialmanasi7

Odličovacie tampóny a obrúsky

Zrejme najnezmyselnejšími produktami v dnešnom modernom svete sú odličovacie tampóny a obrúsky na jedno použitie. Koľko ich na jedno odlíčenie a vyčistenie pleti spotrebujete vy? Vo všeobecnosti sa čísla pohybujú od dvoch do 6 tampónov či obrúskov. Ekologickejšou, efektívnejšou a ešte aj lacnejšou alternatívou sú pritom froté tampóny či uteráčiky, ktoré okrem prírody šetria aj vašu tvár. Froté uteráčiky dokonca odporúča aj najznámejšia skincare bloggerka SmartBeauty, ktorá nám o svojej rutine povedala v tomto rozhovore.

Náš tip:

Face Haloalternatívne odličovacie tampóny Face Halo

Obaly

Nie všetky plasty sú zlé. Mnoho kozmetických značiek presedlalo na ekologickejšie varianty obalov, ktoré sú vyrobené z recyklovaných plastov. To znamená, že plasty, ktoré už raz použité boli našli opäť cestu ku spotrebiteľom a ich životnosť teda nebola obmedzená na jednorazové použitie. Nie je to síce ideál, no vždy lepšie ako klasický plast. Niektoré značky dokonca predávajú iba samostatné náplne ich produktov (napríklad Hermés rúže), takže obal si kúpite len raz a náplň dokupujete podľa toho, ako sa vám míňa. Iné produkty sa zase dajú kúpiť bez akéhokoľvek alebo minimálneho obalu, ako napríklad cleansery na tvár vo forme „mydla.“ Priekopníkom v tomto smere je napríklad značka Lush, ktorá využíva minimum obalov a väčšinu produktov, ktoré to umožňujú, nebalia do obalov, a tie ktoré musia byť zabalené, majú obal ekologický.

Naspäť k mydlám

Tento bod sme načali v predchádzajúcom odstavci, teraz sa pozrieme do hĺbky. Značky si začínajú uvedomovať, že nie každý produkt musí byť zabalený do zbytočných obalov. Mnoho produktov sa tak začína objavovať vo forme „mydla“, čiže v tuhej kocke. Dnes si tak už viete kúpiť „mydlo“ na tvár, sprchové mydlo, tuhý šampón na vlasy či deodorant. Pritom na týchto produktoch nie je vôbec nič podradné, práve naopak, sú moderné a využívajú tie najlepšie ingrediencie a ešte aj šetria prírodu.

Náš tip:

gallineeprobiotické čistiace mydlo na tvár Gallinée

Supersize

Tento tip patrí takisto ku tým najzákladnejším krokom, ktoré dokáže urobiť skutočne každý. Stačí si namiesto 3 malých balení jedného produktu kúpiť jeden veľký. Ušetríte skutočne vysoké množstvo obalov. Najjednoduchšie je zaťa pri produktoch ako tekuté mydlo (alebo rovno prejdite na bezobalové tuhé), telové mlieko, sprchový gél či šampón. Ide o produkty, ktoré určite spotrebujete, takže sa nemusíte báť, že zbytočne nakúpite veľké balenie, ktoré neminiete. Nehovoriac o tom, že nemusíte chodiť do drogérie každý druhý týždeň kvôli nejakej drobnosti.

Bez obalov

Už aj na Slovensku a v Čechách sa rozmáha trend bezobalových obchodov, ktoré vám umožňujú „načapovať“ si čistiace či pracie prostriedky do vlastných obalov, ktoré si prinesiete z domu. Cenovo v nich nenájdete ani taký výrazný rozdiel a navyše väčšina z nich má prírodný základ. Voňajú prirodzene a jemne, no pritom ich výsledky sú presne také ako pri bežných prostriedkoch. Platíte podľa toho, koľko si toho načapujete a vyberať si môžete z produktov ako aviváž, tekutý prací prášok, prostriedky na upratovanie podláh až po umývanie okien. Ak vo vašom okolí takýto bezobalový obchod nemáte, sieť drogérií dm postupne túto službu uvádza do všetkých svojich pobočiek.

Foto: Instagram, archív značiek

1335

Súvisiace články