Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 20. august 2021

Zlato a jeho benefity pre pokožku

Niektorú zo zložiek ako kyselina hyalurónová, vitamín C či retinol by sme dnes našli v starostlivosti o pleť väčšiny žien. Patria k najzákladnejším a zároveň najúčinnejším zložkám, ktoré svojej pleti môžeme dopriať.

Zlato a jeho benefity pre pokožku

Niektorú zo zložiek ako kyselina hyalurónová, vitamín C či retinol by sme dnes našli v starostlivosti o pleť väčšiny žien. Patria k najzákladnejším a zároveň najúčinnejším zložkám, ktoré svojej pleti môžeme dopriať. Avšak zlato je stále veľmi nerozšírená, relatívne exkluzívna ingrediencia vyhradená najmä na luxusné ošetrenia pleti. Aké sú jeho benefity a stojí skutočne za investíciu?

zlato kozmetika aktívne zložky ingrediencie starostlivosť o pleť benefity@glowpedia / @mimiluzon

Len málo trendov, či už v móde alebo kozmetike, dokáže pretrvať dlhé roky či dokonca desaťročia. Niektorým zložkám alebo “produktom” sa to však podarilo a do tejto kategórie spadá aj zlato. Vedeli ste, že sa na starostlivosť o pleť používalo napríklad v Starovekom Egypte? Dnes ho takisto nájdeme v pomerne mnohých produktoch, ktoré sú však stále považované za exkluzívne. Častokrát ide o produkty alebo ošetrenia, ktoré využívame pred dôležitými udalosťami. Siahajú po nich aj známe osobnosti, či už pred red carpet eventmi či módnymi prehliadkami. Čo teda zlato dokáže pleti priniesť?

Zlato v kozmetike

Zlato sa v kozmetike využíva najmä v dvoch formách - koloidnej a práškovej. Koloidná je tiež známa ako nanogold alebo “nanočiastočky zlata”. Ide o stabilnú formu zlata, ktorá jednoducho preniká do vnútra buniek. Benefity v rámci skincare stále podliehajú mnohým výskumom a zatiaľ nedokážeme s istotou potvrdiť mnohé hypotézy, avšak menšie výskumy, ktoré naznačili jeho benefity sa zatiaľ ukazujú ako veľmi pozitívne. Zlato sa už od spomínaného staroveku používalo najmä kvôli jeho antioxidačným, protizápalovým a anti-ageingovým schopnostiam.

Podpora účinnosti iných látok - okrem spomínaných účinkov, mnohé štúdie naznačujú, že zlato môže mať aj ďalší priaznivý “vedľajší” efekt. Keďže vďaka svojej nano veľkosti dokáže efektívne prenikať hlboko do buniek, stáva sa z neho praktický nosič iných látok. V praxi to znamená, že pomáha iným látkam prenikať hlbšie, čím dosahuje aj lepšie cielenie účinnosti a teda lepšie výsledky.

Anti-ageing - podľa štúdie, ktorú vykonal Journal of Pharmaceutics, nanogold podporuje elesticitu, pružnosť a pevnosť pokožky, čím podporuje mladistvý vzhľad pleti. Zároveň pomáha chrániť pleť pred nepriaznivými účinkami znečisteného prostredia či slnečného žiarenia. Minimalizuje tak dopad externých faktorov na starnutie pleti.

Liečivé účinky - ďalšia štúdia chemického žurnálu Molecules zistila, že zlato má schopnosť urýchliť hojivé mechanizmy nášho organizmu, čomu vďačí najmä svojim antioxidačným vlastnostiam. Nanočiastočky takito prispievajú ku zlepšeniu cirkulácie krvi a zároveň majú
antispetický účinok.

Ako ho používať?

Aj keď zlato vyzerá ako veľmi zaujímavá zložka, názory na jeho používanie sa rôznia aj medzi odborníkmi, najmä kvôli tomu, že zatiaľ nemáme väčšie štúdie a dáta, o ktoré by sme sa mohli oprieť. Jeden tábor považuje zlato za svätý grál starostlivosti o pleť, iní ho zase považujú za preceňovaný trend. Jednou z jeho nevýhod môže byť potenciálna iritácia, najmä v prípade alergie na zlato, alebo pri citlivejších typoch pleti. Ak sa už však rozhodnete zlato v kozmetike vyskúšať, vždy najskôr urobte patch test. A ako ho teda používať?

Vybrať si dnes môžete z najrôznejších produktov, od masiek až po séra, a je pri tom na vás, v akom kroku zlato zaradíte do svojej starostlivosti o pleť. Spôsob a frekvencia aplikácie sa tak líši podľa produktu, ktorý sa rozhodnete používať. Vždy sa preto riaďte inštrukciami konkrétneho produktu.

Vyskúšajte:

24K PURE GOLD SUPER OIL 30ml

Mimi Luzon 24K Pure Gold Oil, predáva byfemme.cz

MIMI LUZON 24K PURE GOLD ONE TREATMENT

Mimi Luzon 24K Pure Gold Treatment, predáva byfemme.cz

La Prairie Pure GoldLa Prairie Pure Gold

Omorovicza Gold Night DropsOmorovicza Gold Night Drops

Peter Thomas Roth 24k Gold MaskPeter Thomas Roth 24k Gold Mask

CHANTECAILLE Nano Gold Energizing Face CreamCHANTECAILLE Nano Gold Energizing Face Cream

Foto: Instagram, archív značiek

1177

Súvisiace články