Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 26. január 2021

Bakuchiol: Prírodná alternatíva retinolu

Retinol sa vposlednom období stal doslova svätým grálom anti-ageingu, ale aj pri riešení rôznych kožných problémov ako akné. Napriek tomu sa mnohí znás stále neodhodlali tento zázračný produkt vyskúšať, najčastejšie zo strachu zjeho sily.

Bakuchiol: Prírodná alternatíva retinolu

Retinol sa v poslednom období stal doslova svätým grálom anti-ageingu, ale aj pri riešení rôznych kožných problémov ako akné. Napriek tomu sa mnohí z nás stále neodhodlali tento zázračný produkt vyskúšať, najčastejšie zo strachu z jeho sily. Ak patríte do tejto skupiny aj vy, prípadne máte citlivú pokožku a chcete začať niečím jemnejším, zbystrite pozornosť. Predstavíme vám bakuchiol.

 

Čo je bakuchiol?

Získava sa z rastliny Psoralea corylifolia a do kozmetického priemyslu táto ingrediencia vstúpila v roku 2007. Odvtedy vzniklo niekoľko štúdií, ktoré porovnávali účinky bakuchiolu a rôznych retinolových produktov, najčastejšie konkrétne Retin-A.

V porovnávacej štúdii uverejnenej v The British Journal of Dermatology v roku 2018 sa študovali účinky bakuchiolu a retinolu, pričom sa študovali vplyvy na redukciu vrások a hyperpigmentácie. Podľa tejto štúdie medzi týmito dvoma látkami neexistuje rozdiel v ich účinkoch. V iných štúdiách sa zase ukázalo, že bakuchiol má priamy vplyv na zlepšenie vzhľadu vrások, pigmentových škvŕn, elasticity a pevnosti pokožky. Oproti retinolu je však jemnejší, nedráždi pleť a veľkou výhodou je aj to, že pokožka po jeho aplikácii nie je citlivejšia na slnečné žiarenie, ale naopak, je odolnejšia.

Je však dôležité si uvedomiť, že bakuchiol nie je retinol, ale akási prírodná náhrada retinolu. Poskytuje pre pleť veľmi podobné benefity aj výsledky, no zároveň je omnoho jemnejší, čo z neho robí skvelý produkt na začiatky, alebo pre ľudí s citlivou pleťou.

Benefity pre pleť

Zjednocuje tón pleti - bakuchiol preniká hlboko do pleti, kde pomáha redukovať prejavy pigmentových škvŕn

Redukuje vzhľad vrások – podobne ako retinol pomáha stimulovať produkciu kolagénu, ktorá vedie ku pevnejšiemu, pružnejšiemu vzhľadu pleti, s výrazne zredukovanými vráskami

Urýchľuje bunkovú regeneráciu –urýchľuje bunkovú výmenu, čím zabezpečuje mladšie vyzerajúcu pokožku

Upokojuje a ozdravuje – urýchlenou bunkovou regeneráciou sa tiež stará o rýchlejšie hojenie, upokojuje pleť zvnútra

Redukuje nedokonalosti – má protizápalové a antibakteriálne účinky, vďaka čomu nielen predchádza tvorbe akné a iných nedokonalosti, ale aj urýchľuje ich hojenie. Okrem toho zabraňuje oxidácii kožného mazu, čím predchádza tvorbe čiernych bodiek a následných zápalov.

Ako ho používať?

Keďže bakuchiol je v porovnaní s retinolom omnoho jemnejší, je vhodný aj pre citlivé typy pleti či dokonca suchú pleť. Keďže retinol často spôsobuje suchosť pleti a šupiny, pri bakuchiole vás to nečaká. Dá sa dokonca používať až dvakrát denne v prípade, že chcete dosiahnuť maximálne výsledky. Aj keď nespôsobuje precitlivenosť pleti na slnko, nezabudnite po bakuchiole vždy aplikovať krém s ochranným faktorom. Produkty s obsahom retinolu sa navyše neodporúčajú používať tehotným a dojčiacim ženám, čo robí z bakuchiolu ideálnu alternatívu pre všetky milovníčky retinolu, ktoré si ho aktuálne nemôžu dopriať. Ideálnou formou na aplikáciu je bakuchiolové sérum alebo krém. Dá sa jednoducho vrstviť s inými produktami podľa vašich preferencií a potrieb. Jediné zložky, ktorým by sme sa mali pri aplikácii bakuchiolu vyhnúť sú exfoliátory a tonery s obsahom benzylperoxidu, ktorý by mohol spôsobiť precitlivenosť. Skvelou kombináciu s bakuchiolom tvorí vitamín C, ktorý ešte viac podporí jeho rozjasňujúce účinky a kyselina hyalurónová pre extra hydratáciu.

Naše tipy:

Noili Bakuchiol Squalane Oil SerumNoili Bakuchiol & Squalane Oil Serum 

Ole Henriksen Goodnight Glow Retin ALT Sleeping CremeOle Henriksen Goodnight Glow Retin ALT Sleeping Creme 

Omorowicza Miracle Facial OilOmorowicza Miracle Facial Oil

The Inkey List BakuchiolThe Inkey List Bakuchiol

Foto: Adobe Stock, archív značiek

976

Súvisiace články