Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 25. január 2021

Probiotiká, postbiotiká a prebiotiká v kozmetike

Jedným znajväčších trendov sa stal „mikrobióm“ asnim súvisiace probiotiká. Sľubujú zdravú, silnú pokožku, ktorá odolá nielen vonkajším vplyvom, ale aj meniacim sa organizmom atelom.

Probiotiká, postbiotiká a prebiotiká v kozmetike

Jedným z najväčších trendov sa stal „mikrobióm“ a s nim súvisiace probiotiká. Sľubujú zdravú, silnú pokožku, ktorá odolá nielen vonkajším vplyvom, ale aj meniacim sa organizmom a telom. Čo to však probiotiká sú a aká je ich úloha? A čo prebiotiká a postbiotiká?  

Čo je to mikrobióm?

Rovnako ako náš tráviaci systém, aj pleť má svoj „ekosystém“, ktorý tvoria najrôznejšie organizmy. Na to, aby bola pokožka prirodzene zdravá vyžaduje prítomnosť dobrých baktérií (mikróbov). Tie tvoria mikrobióm pokožky, ktorý udržiava pleť silnú, hydratovanú, reguluje zápalové procesy a bojuje proti infekciám. Jednoducho udržiava pleť v harmónii. Podľa tohto je teda jasné, že zdravý mikrobióm je základom zdravej pleti. Dostatok mikróbov a správne podmienky na ich existenciu na povrchu pleti sú tak pre krásnu pokožku nevyhnutné.

Probiotiká

Zrejme najznámejšou a najrozšírenejšiu formou biotík sú probiotiká. Tie sú nám známe aj zo sveta výživy a tráviaceho systému. Probiotiká obsahujú baktérie, ktorých úlohou je podporovať zdravie organizmu. Nachádzajú sa v jedle vo fermentovaných produktoch ako kefír, jogurt či kombucha. Veľká časť probiotickej kozmetiky sa musí skladovať v chladničke a nemala by obsahovať prezervačné látky, ktoré by inak zničili baktérie, ktoré pleti chceme dodať. Vytvoriť probiotickú kozmetiku so živými organizmami vôbec nie je jednoduché, no moderná veda našla v tomto smere spôsob, ako to urobiť. Najčastejšie sa tak využívajú deaktivované extrakty baktérií, ktoré nemusia byť skladované v chlade a svoju účinnosť naberú po tom, ako sú aplikované na pokožku. Kombinácia prebiotických a probiotických produktov na pokožke sa nazýva synbiotikum. Synbiotiká poskytujú výživu pre baktérie, ale obsahujú aj samotné baktérie.  

Prebiotiká

Aby mohli probiotiká existovať na povrchu pleti (alebo v tráviacom trakte), potrebujú na to vhodné podmienky, ktorých súčasťou je aj správna výživa. O tú sa starajú práve prebiotiká. Sú skvelým zdrojom potravy pre baktérie a starajú sa o opätovné naštartovanie funkcií mikrobiómu, čím podporujú zdravie mikroflóry. Ich úlohou je teda doslova kŕmiť baktérie, ktoré sa starajú o zdravú pokožku. Prirodzene sa vyskytujú v potravinách ako cesnak, cibuľa či bobuľové ovocie a práve výťažky z týchto a mnohých ďalších produktov bývajú základom prebiotickej kozmetiky.

Postbiotiká

Baktérie žijúce na našej pokožke sú aktívne a počas svojej existencie vytvárajú rôzne vedľajšie produkty. Tie sú nazývané postbiotiká a takisto sú pre pleť dôležité, keďže tvoria súčasť zdravého ekosystému na pleti. Skladajú sa z enzýmov, peptidov či kyselín. Nejde o žiadnu novinku v kozmetickom priemysle, mnohé produkty ich obsahujú už dlhé roky. Najčastejšími postbiotickými zložkami sú napríklad kyselina mliečna či glycerol. Vďaka tomu, že pomáhajú udržiavať ideálne podmienky na povrchu pleti sú neoddeliteľnou súčasťou zdravej pokožky.

„Biotická“ kozmetika

Galinée

Značka, ktorá priniesla probiotiká v kozmetike do mainstreamu. Má široké portfólio produktov, z ktorého si vyberie každý typ pleti a najčastejšie využíva lactobacillus.

Screenshot 2021 01 21 at 10.07.52Galinée Hydrating Face Cream

Mother Dirt

Jedna z mála značiek, ktorá využíva „živé“ baktérie vrátane ammonia oxidizing bacteria, ktorá žila na povrchu pleti niekoľko storočí dozadu. Táto baktéria dokáže premeniť pot na ureu a ammoniu, ktoré majú balansujúci a upokojujúci efekt na pleť. Ich produkty sa musia skladovať v chladničke.  

Mother Dirt AO MistMother Dirt AO+ Mist

Aurelia

Na bifido baktérie sa spolieha značka Aurelia, ktoré kombinuje s mliečnymi peptidmi. Výsledkom je efektívna kozmetika, ktorá dokáže efektívne posinovať obranyschopnosť pleti.

Aurelia Probiotic Revitalise Glow SerumAurelia Probiotic Revitalise Glow Serum

Zdroje: Dermatology Times

Foto: Adobe Stock, archív značiek

1767

Súvisiace články