Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 14. január 2021

Ingrediencie, ktoré bojujú proti akné

Moderná kozmetika ponúka množstvo najrôznejších spôsobov ako liečiť amať pod kontrolou všetky typy akné. Od retinolu cez kyseliny si každý dokáže vybrať to, čo mu vyhovuje najviac.

Ingrediencie, ktoré bojujú proti akné

Moderná kozmetika ponúka množstvo najrôznejších spôsobov ako liečiť a mať pod kontrolou všetky typy akné. Od retinolu cez kyseliny si každý dokáže vybrať to, čo mu vyhovuje najviac. Ak by ste však chceli vyskúšať nejaké alternatívne ingrediencie prírodného pôvodu, určite siahnite po týchto.

Oregano a tymian

Verili by ste, že v kuchyni medzi koreninami nájdete perfektnú ingredienciu na boj proti nedokonalostiam? Tymián a oregano sú totiž známe svojimi antibakteriálnymi účinkami, ktoré si vedia poradiť s akné. Čoraz častejšie sa im začínajú venovať aj dermatologické štúdie, ktoré sa sústreďujú na ich efekt pri ničení baktérií spôsobujúcich akné. Dobrou správou tiež je, dokážu nielen akné predchádzať, ale aj urýchľujú jeho liečbu. Ideálne je však kombinovať oregano a tymian s inými, konvenčnými látkami na redukciu akné, čo pomôže dosiahnuť optimálny výsledok.

Probiotiká a prebiotiká

O prepojení zdravia nášho tráviaceho systému a pokožky sa vie už dlhšie. Probiotiká a prebiotiká sa preto nezaraďujú len do stravy, ale aj do špecializovanej kozmetiky. Tieto zložky totiž napomáhajú v udržiavaní zdravého mikrobiómu priamo na pokožke, posilňujú ju a pomáhajú obnovovať jej prirodzenú ochrannú bariéru. Chronicky narušená ochranná bariéra pokožky totiž môže znamenať zvýšené riziko zápalových procesov, z ktorých vznikajú rôzne nedokonalosti. Probiotiká a prebiotiká však hrajú dôležitú úlohu v regulácii týchto zápalov, obnovujú a posilňujú ochrannú bariéru pleti, čím účinne predchádzajú zápalovým procesom, ktoré môžu mať na starosti akné, ale aj ekzémy či psoriázu.

Propolis a med

Tieto dve ingrediencie sú známe svojimi antimikrobiálnymi a protizápalovými účinkami, ktoré dokážu pomôcť aj pri liečbe akné. Najmä propolis je veľmi populárnou ingredienciou v modernej kórejskej kozmetike, ktorá sa sústreďuje na využívanie aktívnych látok. Častokrát sa kombinuje aj s včelím voskom. Propolis a med zabíjajú baktérie, ktoré spôsobujú akné a navyše majú skvelé hydratačné a protizápalové účinky, čo je v prípade problematickej pokožky dokonalá kombinácia. Okrem toho, že sa postarajú o liečbu vyrážok, pomôžu pleť upokojiť a celý proces hojenia urýchľujú.

Vitex jahňací

Relatívne neznáma zložka, ktorá sa získava zo stromu Drmek obecný, je tajnou ingredienciou mnohých kozmetických značiek a ich produktov na boj proti vyrážkam. Nájdete ho napríklad v luxusnom produkte značky Dr.Dennis Gross, ktorý je špeciálne určený na liečbu akné. Vitex jahňací je síce ešte viac-menej undergroundová záležitosť, no má veľmi zaujímavé účinky. Dokáže regulovať tvorbu mazu, čím priamo ovplyvňuje úroveň, intenzitu ako aj frekvenciu výskytu vyrážok. Taktiež upravuje konzistenciu samotného mazu, čo takisto prispievajú znižovaniu výskytu. Využiť sa tak dá na liečbu hormonálneho akné, čiernych aj bielych bodiek.

Foto: Adobe Stock

1607

Súvisiace články