Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 13. január 2021

Aký je rozdiel medzi suchou a dehydratovanou pleťou?

Definovať svoj typ pleti nie je veľmi náročné. Existujú totiž hlavné typy pleti- normálna, suchá amastná, od ktorých sa následne vyvíja ďalšia skupina- zmiešaná pleť.

Aký je rozdiel medzi suchou a dehydratovanou pleťou?

Definovať svoj typ pleti nie je veľmi náročné. Existujú totiž hlavné typy pleti- normálna, suchá a mastná, od ktorých sa následne vyvíja ďalšia skupina- zmiešaná pleť. Kde však radíme dehydratovanú pleť? Môže byť aj mastná pleť dehydratovaná? A aký je rozdiel medzi suchou a dehydratovanou pleťou?

Suchá pleť

Tento typ pleti sa nemení počas roka. V závislosti od ročného obdobia môže byť suchá pleť ešte suchšia ako obvykle, ale vo všeobecnosti ju počas roka definujeme ako suchú. Jej stav spôsobuje nedostatok biosyntézy prirodzených lipidov a zložiek zadržiavajúcich v koži vodu. Suchá pleť má nedostatočnú tvorbu mazu, ktorá spôsobuje narúšanie ochrannej bariéry pokožky.

Dehydratovaná pleť

Dehydratácia je stav pleti, ktorý môže postihnúť akýkoľvek typ pleti. Spôsobovať ho môžu ročné obdobia, životné prostredie, lifestyle a iné externé faktory. Dehydratácia je spôsobená nedostatkom vody v koži a najčastejším dôvodom je nízky príjem tekutín či dlhé sprchy v horúcej vode, opaľovanie a vystavovanie sa UVA žiareniu, centrálne vykurovanie či životospráva a diéta.

Aký je medzi nimi rozdiel?

Ako zistiť, či je vaša pleť suchá alebo len dehydratovaná? Pre suchú pleť sú typické šupinky, červené fliačiky, zvýšená citlivosť a výskyt ekzémov či psoriázy. Dehydratovaná pleť je náchylnejšia na tvorbu tmavých kruhov pod očami, zvykne svrbiť, je mdlá a ľahko sa na nej vytvárajú vrásky. Čo je možno pre niekoho prekvapivé, na dehydratovanej pleti sa môžu častejšie tvoriť nedokonalosti.

Ako si s dehydratáciou poradiť?

Ak chcete zistiť, či vaše pleti chýba vlaha, urobte si rýchly test. Uštipnite sa na tvár a sledujte, ako sa rýchlo vaša pokožka dostane do pôvodného stavu. Ak sa vráti okamžite, pravdepodobne je dostatočne hydratovaná. Pokiaľ jej to chvíľu trvá, hydratácia jej chýba. Čo teda s pokožkou, ktorá je dehydratovaná? V tomto prípade je dôležité poznať, do ktorej kategórie vaša pleť patrí. Inak je potrebné pristupovať k suchej dehydratovanej a inak k mastnej dehydratovanej.

Suchá a dehydratovaná

Pokiaľ máte suchú a navyše dehydratovaná pleť, avšak nemáte problém s tvoriacimi sa nedokonalosťami, pokojne siahnite po výživných produktoch, pokojne aj na báze olejov. Vyhnite sa silným exfoliátorom, ktoré by mohli ochrannú bariéru pleti ešte viac narušiť, no pritom nezabudnite na šetrnú exfoliáciu. Ak máte suchú a dehyratovanú pleť s tendenciou k tvorbe nedokonalostí, určite sa vyhnite olejovým produktom a radšej stavte na prdukty na báze vody.

Mastná, zmiešaná a dehydratovaná

V prípade starostlivosti o mastnú pleť, ktorá je však dehydratovaná je potrebné do rutiny zaradiť hĺbkovo vyživujúce aktívne látky. Tie pomôžu s dlhodobejším a lepším vyživením a hydratáciou pleti. Skvelým produktom je kyselina hyalurónová vo forme séra alebo krému. Takisto nezabudnite na pravidelnú exfoliáciu, ktorá pomôže s odstránením odumretých buniek a nečistôt.

Foto: Adobe Stock

1016

Súvisiace články