Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 22. december 2020

Ingrediencie, ktorým by sa suchá pleť mala vyhýbať

Zima je pre suchú pokožku zrejme najťažším obdobím. Ťažko sa vyrovnáva so suchom, chladom, mrazom aj vetrom, čo môže spôsobovať nepríjemné reakcie, vysúšanie aekzémy.

Ingrediencie, ktorým by sa suchá pleť mala vyhýbať

Zima je pre suchú pokožku zrejme najťažším obdobím. Ťažko sa vyrovnáva so suchom, chladom, mrazom aj vetrom, čo môže spôsobovať nepríjemné reakcie, vysúšanie a ekzémy. Ako si teda v tomto čase pomôcť? Základným krokom by malo byť vyhýbanie sa látkam, ktoré by mohli stav pleti ešte zhoršiť.

Alkohol

Veľmi nepríjemná ingrediencia pre suchú pleť najmä v zime, kedy má tendenciu ju ešte viac vysúšať. Vyhýbajte sa látkam ako Alcohol, Denatured Alcohol a Isopropyl Alcohol, ktoré môžu byť obsiahnuté v starostlivosti o pleť, najmä v pleťových vodách či rôznych tóneroch, ale môžu sa objaviť aj v dekoratívnej kozmetike napríklad v produktoch so zmatňujúcim efektom.

Parfum

Väčšina kozmetických produktov má v sebe pridaný parfum, keďže všetci máme radi pekné vône. Avšak suchej a citlivej pokožke táto zložka neprospieva. Ide o známy iritant, ktorý dokáže spustiť rôzne ekzémy či iné reakcie, a to najmä v zime, kedy je naša pleť ešte citlivejšia a častokrát oslabená.

Kyselina salicylová

Ingrediencia, po ktorej siahame v prípade, že chceme vyčistiť póry, bojovať s vyrážkami alebo nadbytočným mazom. Suchej pokožke však nemusí vždy prospieť, keďže môže spôsobovať vysúšanie.

Kyselina glykolová

Touto kyselinou bojujeme proti upchatým pórom a vyrážkam, no suchá pleť sa musí zaobísť bez nej. Je silná, môže vysúšať a spôsobiť veľké problémy. Čistenie pleti je veľmi dôležití aj pri suchej pokožke, no v tomto prípade je nevyhnutné zvoliť jemnejšiu alternatívu.

Parabény

S parabénami ste už pravdepodobne boli v kontakte prostredníctvom nejakej kozmetiky. Patria totiž k veľmi populárnym zložkám, ktoré sú schopné predĺžiť životnosť produktu. Avšak v prípade suchej pokožky, ktorý býva viac reaktívna a náchylná na alergie, môžu spôsobiť nepríjemnú reakciu. Neznamená to však, že teraz ihneď musíte vymeniť svoju kozmetiku, skôr buďte obozretní v prípade, že máte suchú pokožku.

Foto: Adobe Stock

1550

Súvisiace články