Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 15. september 2020

Zbraň na každú vyrážku

Vdobe, keď sú rúška na tvári každodennou záležitosťou, čoraz viac znás musí bojovať so zhoršeným stavom pleti. Oto viac počas leta či teplej jesene, kedy sa naša tvár potí apóry upchávajú.

Zbraň na každú vyrážku

V dobe, keď sú rúška na tvári každodennou záležitosťou, čoraz viac z nás musí bojovať so zhoršeným stavom pleti. O to viac počas leta či teplej jesene, kedy sa naša tvár potí a póry upchávajú. Týka sa to aj tých z nás, ktoré s nedokonalosťami doteraz nemali. Ako si teda poradiť s každým typom vyrážky?

Hormonálne akné

Tento typ vyrážok nemusí mať vôbec dočinenia s nosením rúška. Ide o typ, ktorý sa vyskytuje kvôli kolísaniu hormónov u mnohých žien aj mužov, väčšinou sa objavuje okolo sánky, brady či na lícach. Vznikajú kvôli zvýšenej produkcii mazových žliaz, ktorá následne póry upcháva. Regulovať takéto vyrážky môžete zvýšenou starostlivosťou a pozornosťou. V prvom rade je dôležité odsledovať, v akom období vyrážky vznikajú (napríklad týždeň pred menštruáciou) a následne zaradiť účinné látky. Skvelú robotu urobí napríklad kyselina salicylová, ktorá pomáha hĺbkovo čistiť póry a tým predchádza ich upchávaniu. Skvelou alternatívou je aj benzoylperoxid, s ktorým treba zachádzať veľmi opatrne. V rizikovom období zaraďte niektorú z týchto látok do svojej starostlivosti o pleť, čo by malo pomôcť s regulovaním výskytu vyrážok.

čistiaca emulzia Cosrx Salicylic Acidčistiaca emulzia Cosrx Salicylic Acid

Biele bodky

Nenávidené a pritom také bežné. Biele bodky nie sú vôbec len záležitosťou tínedžerov, ale aj dospelákov. Sú to jednoducho upchaté póry, ktoré sa prejavujú vytŕčajúcou bielou hlavičkou. Vznikajú nahromadením baktérií a mazu, čo spôsobuje následný zápal a opuch. Kyselina salicylová je v tomto prípade záchrancom. Dokáže odstrániť prebytočný maz aj odumreté bunky. Okrem toho pomáhaj s prevenciou pretože pomáha tvorbu mazu regulovať a v pri výskyte vyrážok výrazne eliminuje zápal a tým urýchľuje hojenie. Kyselina salicylová sa dá používať lokálne a krátkodobo, alebo plošne a dlhodobo.

náplaste s kyselinou salicylovou Clearing Spot Patchnáplaste s kyselinou salicylovou Clearing Spot Patch Envy Therapy

Zapálené vyrážky

Nepríjemné a agresívne, červené vyrážky, ktoré sa nedajú vytlačiť, no znepríjemňujú nám deň aj náladu. Väčšinou ide o bolestivé hrbolčeky hlboko pod povrchom pokožky, s ktorými sa veľmi nedá nič robiť. Sú výsledkom baktérií, ktoré spustili zápalový proces v pokožke. V tomto prípade vám pomôže takisto spomínaný benzoylperoxid, ktorý zapíja tieto agresívne baktérie a pomáha redukovať zápal, čiže aj opuch. Častokrát zmiznú bez toho, aby sa v nich vytvoril hnis.

Zapálené vyrážky, ktoré vyzrejú do hnisavého stavu sú takisto dôsledkom bakteriálneho zápalu. Môžu trochu pripomínať biele bodky, no sú bolestivejšie a opuchnutejšie. V tomto prípade vám takisto pomôže benzoylperoxid, keďže príčina je takisto v bakteriách.

La Roche Posay Effaclar DuoLa Roche Posay Effaclar Duo
 

Čierne bodky

Upchaté póry. Nič viac a nič menej. Čierne bodky sa najčastejšie vyskytujú na nose a jeho okolí, ale aj na brade či lícach, no v podstate sa môžu objaviť kdekoľvek. Ich tmavšia farba je dôkazom oxidácie, ktorá prebehla na povrchu pleti po kontakte so svetlom a znečisteným prostredím. Najlepšou zbraňou proti čiernym bodkám je pravidelná exfoliácia, ktorou pomáhate póry čistiť a odstraňujete ňou nadbytočný maz. Skvelou voľbou sú na to AHA kyseliny či spomínaná kyselina salicylová.

Clearing Cream MaskClearing Cream Mask Envy Therapy

Foto: archív značiek

1512

Súvisiace články