Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 5. september 2020

Pleťový olej pre každý typ pokožky

Opleťových olejoch sa dnes často hovorí aich ponuka je poriadne široká. Vybrať si ten správny pre seba asvoju pleť tak môže byť niekedy náročné.

Pleťový olej pre každý typ pokožky

O pleťových olejoch sa dnes často hovorí a ich ponuka je poriadne široká. Vybrať si ten správny pre seba a svoju pleť tak môže byť niekedy náročné. Čo by vás pri výbere toho správneho oleja malo zaujímať?

Pleťové oleje sú skvelou voľbou v prípade, že potrebujete svoju pleť vyživiť aj hydratovať. Vyberať by sme si ich však mali podľa svojho typu pleti a problémov, s ktorými bojujeme. Dôležité je zohľadňovať aj ročné obdobie, keď v lete sa naša pleť správa inak ako napríklad v zime a jej potreby sú takisto rozdielne.

Ak ste sa doteraz báli toho, že po aplikácii oleja budete mať na tvári mastný film, vyvedieme vás z omylu. Kvalitné oleje na tvár sú totiž špeciálne formulované tak, aby sa rýchlo vstrebávali a nezanechávali mastný pocit. Všetko však závisí od konkrétneho oleja, niektoré sa vstrebávajú dlhšie, iné kratšie. Čo je pri pleťových olejoch ešte zaujímavé je, že sú skvelou látkou na rozpustenie účinných látok ako retinoidov, BHA kyselín či vitamínu C, vďaka čomu lepšie prenikajú do pleti a majú výraznejší účinok.

Sú pleťové oleje vhodné pre všetky typy pleti?

Názov „olej“ sa nás snaží zmiasť a mylne napovedá, že by mal byť vhodný len pre suchšie typy pleti a že mastnú pleť by mohol dokonca upchávať. Avšak to nie je pravda, pri kvalitných olejoch, ktoré nie komedogénne (čiže neupchávajú póry) vám nehrozí zvýšené mastenie ani výraznejšia tvorba nedokonalostí. Avšak aj tu platí, že výber oleja musí byť doslova ušitý na vašu pleť a jej potreby.

Upchávajú oleje póry?

Bežný olej môže upchávať póry, špecificky navrhnutý, kvalitný olej určený na starostlivosť o pleť by nemal. Oleje sa delia do viacerých kategórií podľa stupňa komedogenity. To však neznamená, že ak použijete na tvár olej, ktorý môže póry upchať, tak sa okamžite vyhodíte, jednoducho je to riziko vyššie. Preto ak máte problémovejšiu pleť, odporúča sa siahnuť po olejoch z kategórie nulovej komedogenity alebo maximálne z kategórie 1. Do nulovej triedy patria napríklad argánový, konopný, shea, kaméliový či makový olej. V kategórii 1 (veľmi nízka pravdepodobnosť upchatia) zase nájdete oleje ako šípkový, ricínový, rakytníkový alebo nechtíkový olej. Ak máte suchšiu a neproblematickú pleť, pokojne si môžete vybrať aj olej z kategórie 2 (môžu sporadicky upchávať póry) kam patria mandľový, jojobový, avokádový či tekvicový olej. Úplne sa vyhnite aplikácii kokosového oleja aj masla, kakaového masla či ľanového oleja. Tie jednoducho na pleť nepatria a sú vysoko komedogénne.

Ak máte veľmi mastnú pleť alebo zo skúseností viete, že máte tendenciu sa po olejoch vyhodiť, siahnite po formulácii produktu, ktorá obsahuje aj kyselinu salicylovú. Tá sa postará o to, aby olej póry naozaj neupchal.

Ako správne používať oleje?

Aj správna aplikácia oleja je pri ich používaní zásadná. Keďže majú hutnejšiu a ťažšiu konzistenciu, mali by sa aplikovať na pleť ako posledné. Ak by ste si ich an pleť dali príliš skoro, zvyšok produktov s ľahšou konzistenciou (a nižšou molekulárnou veľkosťou) by sa do pokožky nevstrebalo. Takisto závisí na tom, či používate čistý olej alebo olejové sérum s aktívnymi látkami. Ak je to olejové sérum, tak to má z pravidla nižšiu molekulovú veľkosť, čiže môže ísť na pleť hneď po vyčistení. Čistý olej sa aplikuje až posledný.

Olej pre aknóznu pleť

Oleje alebo olejové séra s látkami ako kyselina salicylová či čajovníkový olej pomôžu pri udržiavaní produkcie mazu na minime, pôsobia antibakteriálne a zároveň čistia póry. S pridaným skvalánom zase pomôžu ešte lepšej hydratácii.

Sunday Riley U.F.O. Ultra Clarifying Face OilSunday Riley U.F.O. Ultra Clarifying Face Oil

Pre zrelú pleť

Zrelá pleť ocení zase látky, ktoré pomôžu s problémami ako hyperpigmentácia či povädnutnosť pleti. Najlepšie na to sú retinol a vitamín C, no skvelú prácu urobia aj iné antixoidanty.

Guerlain Abeille Royale Youth Watery Anti Aging OilGuerlain Abeille Royale Youth Watery Anti Aging Oil

Pre suchú pleť

Suchá pleť ocení pomoc antioxidantov, vitamínov a aminokyselín. Dôležité je však vybrať si aj dostatočne hydratujúci olej, skvelý je napríklad šípkový či argánový.

The Ordinary 100 Organic Cold Pressed Moroccan Argan OilThe Ordinary 100% Organic Cold Pressed Moroccan Argan Oil

Pre zmiešanú

Dodať zmiešanej pleti všetko, čo potrebuje je niekedy náročné. Olejové sérum s obsahom antioxidantov či vitamínu C je však skvelou voľbou. Pomôže s zápalovými procesmi, ale aj spevnením. Látky ako skvalán pomôžu s hydratáciou.

Biossance Squalane Vitamin C Rose OilBiossance Squalane Vitamin C + Rose Oil 

 

 

 

1300

Súvisiace články