Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 2. september 2020

Skin Restart po lete

Po lete sme všetci nabití pozitívnou energiou, no naša pleť má iný názor. Je unavená.

Skin Restart po lete

Po lete sme všetci nabití pozitívnou energiou, no naša pleť má iný názor. Je unavená. Doprajte jej poriadny refresh, po ktorom sa opäť rozžiari a napne.

DR. HudákováNa prvý pohľad to vyzerá, že sme si v lete pomohli. Zvyšky bronzu nám dodávajú svieži look, náladu, no ak by ste sa na seba pozreli pod mikroskopom, všetko by vyzeralo inak. Jemné trojuholníkové línie pripomínajúce suchú popraskanú zem a nejednotná farebnosť, presne tak vyzerá aj vaša pokožka. Nehovoriac o strate pevnosti, rozšírenej zbierke pigmentových fľakov, ktoré sa v plnej „kráse“ ukážu, keď vybledne opálenie. A to ešte ani zďaleka nie je všetko. „Slnko, vysoké teploty, klíma, slaná a chlórová voda, to všetko negatívne vplýva na pokožku. Následkom toho sa objavia nové vrásky, staršie sa prehĺbia, pribudnú nove cievky, pigmentové škvrny či znamienka. Môže sa objaviť aj takzvané „akné Mallorca“, vznikajúce použitím nevhodného opaľovacieho krému. Často aj u pacientov, ktorí tento problém nikdy nemali. Prejavuje sa nepríjemnou zápalovou formou. A, samozrejme, extrémna dehydratácia,“ opisuje negatívne dôsledky letných mesiacov na našu pokožku dermatologička kliniky ENVY Tatiana Hudáková, s ktorou sme definovali základné problémy a hľadali ich riešenia.

Problém č. 1: Dehydratácia

„Vplyvom slnečného žiarenia, slanej vody a vetra dochádza k úniku vody z pokožky, čo vedie k jej vysušovaniu. Pre aknóznu pleť je krátkodobé vystavenie slnečnému žiareniu nápomocné, keďže redukuje tvorbu mazu, pôsobí protizápalovo zjemňuje farebné nezrovnalosti. Naopak, dlhodobejšie vystavovanie pleti môže viesť k zápalom pokožky. V lete však najviac trpí suchá a citlivá pokožka. Zvýrazňuje sa suchosť, šupinky, začervenanie,“ opisuje lekárka. Povzbudivý fakt je, že stav, s ktorým sa po lete stretávame, je jednoducho zvrátiteľný a dočasný. Samozrejme, ak si doprajete intenzívnu starostlivosť, ktorá je nutná aj ako príprava na chladné mesiace, ktoré pleť potrápia z celkom iných dôvodov.

Čo môžem urobiť doma?

Zatiaľ čo v lete sme sa snažili obmedziť tvorbu mazu, teraz bude našou úlohou dôkladne „zavlažovať“. A to rovno aj do zásoby, pretože okrem „letných restov“ vás čaká aj príprava na chladné mesiace, ktoré nepripravenú a dehydrovanú pleť poriadne prekvapia. Negatívne. Preto je obnova rovnováhy vašej pleti viac ako nutná. Pokožka si doslova žiada veľa vitamínov a hydratačných látok. „Účinné sú prípravky, ktoré pleť upokoja a hydratujú. Výborné sú aj kvalitné výživné masky a prípravky s kyselinou hyalurónovou. Nezabúdajte na používanie sér, ktoré vďaka malým molekulám výživných látok dostávajú do hlbokých vrstiev pokožky. Následne použite hydratačný krém určený pre typ vašej pleti. To je veľmi dôležité, pretože inak si koledujete o komplikácie. Špeciálne pri aknóznej pleti je potrebné byť opatrný pri voľbe hydratačného krému. Nesmie byť priveľmi mastný, aby zbytočne neupchával póry, inak môže dlhodobé používanie takéhoto prípravku viesť k zhoršeniu pleti až zápalom. A, samozrejme, nezabúdajte na pitný režim, ktorý sa na vašej pleti odzrkadľuje výraznejšie, ako si myslíte,“ radí Tatiana Hudáková.

Riešenie v salóne

Obľúbené a osvedčené sú hydratačné ošetrenia alebo aplikácia vitamínov a kyseliny hyalurónovej pomocou mezoterapie, ktoré majú okamžitý účinok.

 

PRODUKTY

Colostrum Biologique Recherche

Biologique Recherche Colostrum

Intenzívne hydratujúce biosérum obsahujúce mliečne proteíny. Poskytuje prvú pomoc dehydratovanej pokožke.

SENSAI silk fluid copy

Sensai Absolute Silk fluid

Svieži a účinný fluid pleť rozmaznáva, hydratuje a postupne jej dodáva hodvábnu textúru a jas.

KORRES

KORRES Hydra Biome Probiotic Face Mask

Pleťová maska pre dlhotrvajúci pocit hydratovanej a vyživenej pleti, obsahujúca skutočný grécky jogurt, probiotiká s hydrokomplexem, doplnená o 3 typy kyseliny hyalurónovej.

DR.GRANDEL

DR.GRANDEL Ampulky

Vysokokvalitné látky v sklenených ampulkách, ktorých účinky sú viditeľné už po prvom použití. Hydratácia, anti-aging, regenerácia, upokojenie.

TEAOLOGY Matcha Fresh Cream

TEAOLOGY Matcha Fresh Cream

Infúzia čaju matcha a multihydratačný komplex zjednocuje tón a chráni pleť pred vysušením v dôsledku vonkajšieho znečistenia, 94 % zložiek je prírodného pôvodu.

DIOR

DIOR Hydra Life Intense Sorbet Creme

Maslo zo slezu je známe pre svoje vyživujúce a posilňujúce účinky, pomáha uchovať vodu vnútri pleti a maximalizovať jej ochranu. Výťažok z harmančeka upokojuje podráždenie. Intenzívne vyživuje, posilňuje rovnováhu pokožky a dlhodobo sa o ňu stará. Pleť je okamžite pevná, jemná a hladká.

ELIZABETH ARDEN Vitamin C 60pc wcaps flattened

ELIZABETH ARDEN Vitamin C Ceramide Caps Radiance Renewal Serum

Kapsuly využívajúce silou mimoriadne účinného vitamínu C a ceramidov, ktoré zaisťujú optimálne rozjasnenie pleti, výživu a posilnenie.

Lancôme 50ML

Lancôme  Advanced Génifique

V jedinej kvapke vylepšeného séra sa skrývajú milióny pre- & probiotických derivátov, ktoré kľúčovým spôsobom vyživujú pleť. Jemné vrásky sa eliminujiú, pleť bude žiarivejšia a viditeľne omladená.

vichy mineral 89 serum 30ml 1

VICHY MINÉRAL 89 Hyaluron-Booster

Posilňuje funkciu kožnej bariéry a pôsobí tak proti agresorom, ako sú znečistenie, stres alebo únava. Deň po dni pleť vyzerá viac hydratovaná, tonizovaná, jasnejšia a žiarivejšia.

BIOTHERM 1
BIOTHERM AQUA SUPER CONCENTRATES

Sérum AQUA BOUNCE je účinný v boji proti dehydratácii pleti a pomáha regenerovať pokožku. Technológia s tvárovou pamäťou prináša plnosť, pružnosť a vlahu pre suchú pleť.

alpha h moisture boosting facial mist 100ml p11107 16953 image

Alpha-H MOISTURE BOOSTING FACIAL MIST

Sprej na tvár dodá okamžitú hydratáciu vďaka hydratačným rastlinným extraktom z Aloe vera, kamilky, grapefruitu, pomaranča, mandarínky a upokojujúcej levandule.

envy therapy inca inchi oil concentrate 12 5776

ENVY Therapy® Inca Inchi Oil Concentrate

Olej je bohatý na bielkoviny, esenciálne mastné kyseliny a vďaka vysokému obsahu vitamínu E má výrazné antioxidačné vlastnosti. Hĺbkovo regeneruje pokožku a prispieva k udržaniu hydratácie pleti.

chanel

CHANEL HYDRA BEAUTY Camellia Water Cream

Žiarivý tekutý zvlhčovač obohatený kvetinovou vodou kamélie. Extrémne svieža a príjemná emulzia, ktorá okamžite rozjasní a „zavlaží“ pleť .

Problém č. 2: Hyperpigmentácia

„Pigmentové škvrny vznikajú zmnožením kožného pigmentu melanínu, ktorého úlohou je chrániť kožu. Objavujú sa najmä na slnku vystavených lokalitách ako je tvár, chrbty rúk, dekolt i chrbát. Najmä vo vyššom veku sú pomerne prirodzenou súčasťou starnutia kože. Príčina vzniku pigmentových škvŕn je rôzna, no jednou z najčastejších príčin je nadmerné slnenie. Veľký podiel na ich vzniku má však aj genetika a postihujú až 50 % ženskej populácie. Aj keď nie sú zdravotne škodlivé, patria medzi najväčšie problémy s pleťou. Pigmentácie môžu vzniknúť aj kombináciou slnečného žiarenia s parfumami, čo je spôsobené obsahom éterických olejov,“ vymenúva odborníčka.

Čo môžem urobiť doma?

Na trhu je množstvo prípravkov na odstraňovanie pigmentových škvŕn určených na domáce použitie, no pigmentové škvrny úplne odstrániť nedokážu. Krémy a séra na domáce použitie môžu škvrnu zosvetliť na povrchu, no po ďalšom vystavení sa slnku sa škvrna objaví v rovnakej intenzite. Na potlačenie hyperpigmentácie fungujú aj niektoré osvedčené „babské“ recepty ako prikladanie zemiaku, citrónu, červenej cibule, uhorkovej šťavy alebo aloy. Vaše pigmentové fľaky budú menej výrazné, no definitívne odstránenie nečakajte. Či už vám fľak prekáža, alebo nie, v momente, ak si nie ste istá, či ide o hyperpigmentáciu alebo znamienko, vyhľadajte dermatológa.

Riešenie v salóne

Dermatológovia nie nadarmo dokola zdôrazňujú prevenciu a ochranu pred slnkom. Ak raz pigmentový fľak vznikne, je veľmi zložité sa ho zbaviť a liečba je dlhodobý proces. Pleť je pri pigmentových škvrnách narušená aj spodnejších vrstvách, ktorým treba určitý čas na regeneráciu. Preto si na výsledky budete musieť počkať. „Liečba a naša úspešnosť záleží na vyvolávajúcej príčine. Keď je známa a eliminujeme ju, tak niekedy pigmentové škvrny vymiznú samy. Niekedy musíme pomôcť estetickými ošetreniami. Na odstránenie pigmentových škvŕn sa používa chemický peeling, intenzívne pulzné svetlo či frakčný laser. Novinkou sú mezoterapie učené na bielenie pigmentových škvŕn. Slnko však nespôsobuje iba hyperpigmentáciu. Vyvoláva aj tvorbu rôznych nezhubných aj zhubných nádorov, preto je po lete vždy vhodné zájsť za dermatológom na kontrolu,“ upozorňuje dermatologička.

PRODUKTY:

Biologique Recherche Serum PIGM 400 30ml 50303.1525247530

Biologique Recherche Sérum PIGM 400

Redukuje vzhľad pigmentových škvŕn, pôsobí preventívne pred vznikom nových, pôsobí proti voľným radikálom a rozjasňuje pleť.

IOMA darkspot ConcentreAnti Taches 02V2R

IOMA Dark Spot Concentrate (Marionnaud)

Koncentrát proti pigmentovým škvrnám ovplyvňuje pigmentáciu pokožky, aby sa dosiahla väčšia transparentnosť a jas. Škvrny sa odstránia a farba sa zjednotí.

yuli cell perfecto pm

YÜLI CELL PERFECTO PM

Vysoko koncentrované olejové sérum redukuje pigmentové škvrny, jazvy a škvrny po akné. Bez použitia kyselín získate hladšiu, žiarivejšiu a farebne zjednotenú pleť.

AFRICAN BOTANICS resurrection cell recovery serum

AFRICAN BOTANICS RESURRECTION CELL RECOVERY SERUM

Koncentrované liftingové sérum viditeľne omladí, rozjasní a spevní. Zároveň zjednocuje nerovnomerný tón a redukuje pigmentové škvrny.

TATA HARPER 30ml concentrated brightening serum cr

TATA HARPER CONCENTRATED BRIGHTENING SERUM

Multifunkčné omladzujúce sérum pleť prejasňuje, zjednocuje nerovnomerný tón a zosvetľuje pigmentové škvrny. To všetko bez agresívnych syntetických zložiek.

OMOROVICZA

OMOROVICZA MIDNIGHT RADIANCE MASK

Unikátna chladivá gélová textúra nočnej masky s kyselinou salicylovou a aktívnym výťažkom z piesočnej ľalie ihneď preniká hlboko do pleti. Po celú noc jemne odstraňuje odumreté kožné bunky, stimuluje bunkovú obnovu, hojí drobné nedokonalosti a bojuje proti hyperpigmentácii. Kúpite na beautysecret.sk

EUCERIN lokalni korektor antipigment spot corrector 5 ml 17520607920190319091155

Eucerin Anti-Pigment Spot Corrector

Lokálny korektor, ktorý účinne redukuje pigmentové škvrny a bráni ich opakovanému výskytu

ENVY brightening pipety 3 2 2 5559

ENVY Therapy® Brightening Serum

Sérum s účinkom medicínskeho laserového peelingu. Pri jeho pravidelnom používaní dosiahnete viditeľné zjednotenie farby pleti, zosvetlenie a zjednotenie tónu farby. Pleť bude žiarivá, hydratovaná, pružnejšia a vyživená.

nobilis Biofáza Sada Šalvia Nobilis

Nobilis Tilia Biofáza - Sada Šalvia

Zlepšuje vzhľad pokožky pri pigmentových škvrnách, zmierňuje tvorbu stareckých škvŕn a tukových cystičiek. Tiež zjednocuje tón pleti a intenzívne ju prejasňuje.

Problém č. 3: Vrásky

Slnečné žiarenie pleť vysušuje, objavujú sa prvé vrásky, staršie sa prehlbujú. A nie iba vtedy, ak sa spálite. Aj malé množstvo UV žiarenia spúšťa v koži procesy vedúce k vzniku vrások. Dlhodobé a opakované vystavovanie slnečnému žiareniu týmto procesom ešte pridáva. Slnečné žiarenie totiž poškodzuje kolagén a elastín, bielkoviny zodpovedné za štruktúru a pevnosť našej pleti. Výsledkom je nerovná štruktúra kolagénových vlákien a vznikajú solárne jazvy. Opakovaný vznik týchto jaziev spôsobuje vrásky. Pri zvýšenom slnení vzniká aj nadprodukcia oxidantov, teda voľných radikálov, ktorých nadmerné množstvo ničí bunky organizmu. Nehovoriac o mimike, ktorú máme v lete pre žmúrenie a mračenie sa do slnka omnoho výraznejšiu ako v iných mesiacoch.

 

Čo môžem urobiť doma?

V prvom rade je dôležité doplniť nedostatok kolagénu, ktorý sa stará o našu vypnutú pleť.
Zvýšte konzumáciu potravín s vysokým obsahom esenciálnych mastných kyselín, čím pomôžete vašej pokožke pri regenerácii buniek. Skvelé je napríklad aj kolagénové solárium. Pomôcť môže aj lymfatická masáž, počas ktorej sa z tela odbúravajú toxíny, spriechodní sa lymfatický obeh, čo podporí regeneráciu buniek a pleť bude žiarivejšia a hladšia. Ak sa stav vrások zhoršil, mali by sme zabezpečiť nielen hydratáciu a cirkuláciu, ale snažiť sa obmedziť výraznú mimiku. Okrem kvalitných kozmetických prípravkov na spevnenie pleti a vypnutie vrások je vynikajúcim pomocníkom tvárová gymnastika. Treba s ňou začať čo najskôr, aby ste včas predišli vráskam. No má skutočne zázračné účinky. Skvelé sú aj domáce „žehličky na vrásky“ a aplikácia antiagingových sér pomocou kozmetických valčekov a pečiatok.

Riešenie v salóne

Každý dermatológ vám povie, že žiaden krém vám hlboké vrásky „nevygumuje“. Ak vám prekážajú, je čas na návštevu salóna. „Aplikáciu výplňových materiálov obsahujúcich kyselinu hyalurónovú či aplikáciu botulotoxínu považujem za strop estetickej neinvazívnej medicíny. Za pár minút dokážete dosiahnuť veľmi prirodzený a dlhotrvajúci efekt. Napriek tomu majú mnohí k týmto procedúram rešpekt, lebo sa obávajú neprirodzenosti. Dnes je však aplikácia týchto látok na takej úrovni, že sa umelého vzhľadu obávať vôbec nemusíte. Samozrejme, ak navštívite kliniku, kde pracujú odborníci a profesionáli. Naším cieľom je spraviť ženu krajšou, aby sa cítila vo svojej koži dobre,“ dodáva dermatologička kliniky ENVY.

PRODUKTY:

DIOR

Dior Capture Totale Dream Skin

Protivráskové zdokonaľovacie sérum pre bezchybnú pleť s globálnym anti-agingovým účinkom, ktorý pôsobí aj na zmenšenie pórov, zosvetlenie tmavých škvŕn, začervenanie a zašednutú pleť.

3LAB Anti Aging Mask

3 LAB Anti-Aging Mask

Nočná omladzujúca maska pleť zdokonaľuje a rozjasňuje počas spánku. Osviežuje unavenú pleť, vyhladzuje a vyzdvihuje vitalitu.

Collistar Cream Ultra Lifting Face Patch

Collistar Lift HD ULTRA-LIFTING PATCHES CHEEKS-EYES-LIPS

Kombinácia cenných liftingových aktívnych zložiek a priekopníckeho hydrogélu v jednorazových náplastiach vypína líčka, redukuje vrásky v oblasti očí a vyhladzuje linky v okolí pier už v priebehu 15 minút.

Matis Hyalushot Perf box

MATIS HYALUSHOT-PERF

Vysoko penetračná biocelulózová maska na okamžité zmiernenie vrások, vyhladenie liniek a rozžiarenie pleti.

Estee lauder P9YJ01 2048x2819 ANR INTENSE

ESTÉE LAUDER Advanced Night Repair Intense Reset

Ošetrenie pleti, ktoré cez noc pomocou Chronolux ™ S. O. S. technológia oživí vašu pleť, dodá jej nepretržitú vlhkosť s 15-násobne koncentrovanou kyselinou hyalurónovou.

vichy slow age 28169

VICHY Slow age

Denný krém obsahujúci aktívne ingrediencie na báze prírodných zložiek, ktorých cieľom je vyhladiť vrásky, spomaliť starnutie a posilniť pleť.

IN FIORE

IN FIORE CRÈME DE FLEURA ge Defying Moisture Complex

Omladzujúci krém s intenzívnym revitalizačným účinkom prebudí aj tú najunavenejších pleť, ktorá vykazuje známky starnutia. Pravidelnou aplikáciou dochádza k viditeľnému vyhladeniu jemných liniek a vrások a zjemneniu textúry pleti.

LOREAL 

L'Oréal Paris Hyaluron Specialist

Hĺbkovo vypĺňajúca starostlivosť pomáha vyhladzovať vrásky a intenzívne hydratuje pleť.

envy therapy wrinkle eraser 5581

ENVY Therapy® Wrinkle Eraser

Kozmetická pomôcka na redukciu vrások a vypnutie pleti na tvári a v okolí očí, fungujúca na princípe elektromagnetickej energie a pôsobenia iónov.

mallina

MALINNA° face cream rose

Stimulačný krém na pokožku tváre a dekoltu na báze organického bambuckého masla, organických olejov, esenciálnych olejov a morskej soli.

Text: Jana GOMBOŠOVÁ
Foto: Lukáš Kimlička, archív firiem

 

 

3173

Súvisiace články