Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 21. júl 2020

Retinol vs. retinoidy: Aký je medzi nimi rozdiel?

Pokiaľ sa zaujímate o starostlivosť opleť aspoň okrajovo, určite ste natrafili na termín retinol. Derivát vitamínu A, ktorý sa stal svätým grálom vo sfére starostlivosti opleť.

Retinol vs. retinoidy: Aký je medzi nimi rozdiel?

Pokiaľ sa zaujímate o starostlivosť o pleť aspoň okrajovo, určite ste natrafili na termín retinol. Derivát vitamínu A, ktorý sa stal svätým grálom vo sfére starostlivosti o pleť. Čoraz častejšie sa táto látka vyskytuje v bežne dostupných kozmetických produktoch a sľubuje výrazné výsledky v boji proti starnutiu pleti a jeho následkov vo forme vrások, pigmentových škvŕn či povädnutej pokožke, ale aj s problematickou pokožkou a akné či vyrážkami. Popri retinole však existuje aj iná látka, ktorá sľubuje podobné výsledky a jej názov sa nápadne podobá na retinol. Ide o retinoid. Aký je teda medzi nimi rozdiel?

Ciele retinolu a retinoidu sú viac-menej rovnaké a obe látky majú za sebou už celkom dosť vedeckých štúdií a výskumov, ktoré ich efektivitu potvrdzujú. Nie sú si však rovné, najmä čo sa týka sily. Zatiaľ čo retinoid pomenúva produkty, ktoré sa zvyčajne dajú zohnať len na predpis, retinol je voľne dostupný v lekárňach či drogériách. Pojem retinoid pomenúva produkty s vysokou koncentráciou kyseliny retinovej, ktorá je najviac aktívnou formou vitamínu A. Dostať sa k nim môžete len s lekárskym predpisom a nie sú určené na dlhodobé používanie. Keďže retinoidy sú realtívne dráždivé, a pleť vysúšajú, užívať sa môžu len pod lekárskym dohľadom. Voľne dostupné produkty na báze retinolu obsahujú inú formu látky, ktorá sa na kyselinu retinovú premieňa až po kontakte s kožou. Retinol je teda jemnejšou formou vitamínu A, čo umožňuje jeho používanie bez lekárskeho predpisu. Čím nižšia koncentrácia retinolu, tým menej je produkt dráždivý, ale aj menej účinný. Ako si teda vybrať, či vaša pleť potrebuje retinol alebo retinoid? Hlavné slovo by v tom mali mať samozrejme lekári a dermatológovia. Aby ste však mali prehľad o týchto látkach aj vy, priblížime vám ich z pohľad účinnosti a vhodnosti pre rôzne typy pleti a jej problémy.

Čo majú spoločné?

Retinoidy a retinol prinášajú rovnaké výsledky, avšak s rozdielom ich rýchlosti nástupu. Zatiaľ čo retinoidy obsahujú kyselinu retinovú, čiže priamu formu látky, dokážu výrazne zrýchliť výmenu buniek a tým aj rýchlejšie výsledky. Ovplyvňujú textúru pokožky a rozžiaria tón pleti, minimalizujú vrásky a zjednocujú tón, dokonca opticky zlepšujú vzhľad pórov. Tieto isté výsledky môžete čakať aj od retinolu, no čakanie bude dlhšie.

Vedľajšie účinky

Podráždenie, začervenanie a ošupovanie. To sú bežné vedľajšie účinky retinoidu aj retinolu, všetko samozrejme závisí od typu vašej pleti. Počítať by ste teda mali s aklimatizačnou dobou, kedy sa vaša pleť musí prispôsobiť tejto látke a zvyknúť si na ňu. Odporúča sa preto začínať na nižšej koncentrácii produktu so striedavou aplikáciou každý druhý deň. Ďalším osvedčeným trikom je aj riedenie retinolu alebo retinoidu s hydratačným krémom.

Sila a čas

Výber retinolu alebo retinoidu samozrejme závidí od typu pleti. Zatiaľ čo suchá a senzitívna pleť by mala siahnuť po retinole, normálna alebo mastná zvládne aj retinoidy.

Keďže retinol musí prejsť dvomi konverziami na to, aby sa stal kyselinou retinovou, trvá dlhšie priniesť želané výsledky. Tento proces trvá zhruba 12 týždňov, kým sa prvé viditeľné zmeny dostavia. Pri retinoidoch to môže byť len 4 až 6 týždňov.

Naše tipy:

AVENE TRIACNÉAL EXPERTAVENE TRIACNÉAL EXPERT  Retinol 1 in Squalane The OrdinaryRetinol 1% in Squalane The Ordinary
Shiseido Benefiance WrinkleResist24 Pure Retinol Express Smoothing Eye MaskShiseido Benefiance  Retinol Ceramide Capsules Line Erasing Night SerumElizabeth Arden Retinol Ceramide Capsules 

Foto: archív značiek

9453

Súvisiace články