Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 18. júl 2020

Všetko o celulitíde

Takmer každá žena sňou bojuje anenávidí. Pritom je to úplne bežná záležitosť, ktorá vôbec nemusí mať nič spoločne so zdravým životným štýlom, hmotnosťou či správnou stravou.

Všetko o celulitíde

Takmer každá žena s ňou bojuje a nenávidí. Pritom je to úplne bežná záležitosť, ktorá vôbec nemusí mať nič spoločne so zdravým životným štýlom, hmotnosťou či správnou stravou. Majú ju vrcholové športovkyne, modelky, svetové celebrity, jednoducho všetci a napriek tomu je neznášame a snažíme sa jej zbaviť. Túžba po hladkom tele bez hrbolčekov je jednoducho mnoho silnejšia. Čo by sme teda mali vedieť o celulitíde? Dá sa jej predchádzať či dokonca zbaviť?

Čo je celulitída?

O celulitíde koluje množstvo dezinformácií. Väčšina ľudí si dnes ešte stále myslí, že celulitída je záležitosťou obéznych ľudí a je to jednoducho nadbytočný tuk. Avšak je to o niečo komplikovanejšie. V podstate ide o tukové tkanivá, ktoré prepájajú svaly, ktoré sa deformujú alebo menia svoju polohu, čím vytvárajú typický hrbolčekový vzhľad. Tieto jamky a kopčeky síce obsahujú podkožný tuk, no tuk samotný nie je príčinou vytváranie hrbolčekov.

Celulitída sa začína objavovať u dievčat už v pubertálnom veku, pričom dôležitú rolu v tom zohráva genetika aj hormóny. Ako prvé zvyknú byť postihnuté stehná a zadok, neskôr sa môže pridať aj brucho a paže. Výraznejšiu celulitídu si väčšina žien začne uvedomovať okolo svojej dvadsiatky až tridsiatky. Celulitída si nevyberá, postihuje prirodzene štíhle ženy, športovkyne aj modelky, bez ohľadu na ich stavbu či typ postavy. Je geneticky podmienená a predísť jej vzniku sa jednoducho nedá. Toto je fakt, s ktorým je dôležité zmieriť sa. Dôležitú rolu v tom hrajú samozrejme aj hormóny, preto sa častokrát spája s obezitou a hormonálnymi diagnózami, ktoré môžu jej stav zhoršovať, no nezapríčiňujú ho.

Domácimi metódami, stravou, cvičením sa jej nezbavíte, aj keď je pravda, že zhodením z tuku môžete jej vzhľad zlepšiť a opticky pokožku vyhladiť. Existujú takisto prípravky, no najmä zákroky a procedúry, ktoré vzhľad celulitídy výrazne zlepšujú.

Doma proti celulitíde

V domácom prostredí vám pomôžu jednoduché pomôcky a prípravky. Väčšina z nich pracuje na princípe stimulácie lymfy, ktorá pomáha odstraňovať nadbytočnú vodu z tela, vďaka čomu sa koža opticky vyhladzuje. Avšak tieto prostriedky neprenikajú dostatočne hlboko na to, aby priniesli výrazné a dlhodobé výsledky. Ak si chcete teda pomôcť nejakými prípravkami doma, mali by ste sa pripraviť na to, že to bude beh na dlhú trať.

Coolifemasážny valček Coolife Dry Brushmasážna kefa

Pomôcť si môžete masážami, či už dry-brushingom, čiže suchou alebo gumenou kefou, ktorá stimuluje lymfatický systém a tým pomáha redukovať prejavy celulitídy. Druhou masážnou pomôckou sú špeciálne valčeky, ktoré takisto stimulujú lymfu. Ak sa nebojíte experimentov, vyskúšať môžete aj microneedling, čiže mezoterapiu na telo. Táto pomôcka má dlhšie ihličky ako tá, ktorá sa používa na pleť, a jej cieľom je pomáhať prenikať kozmetickým prípravkom hlbšie do kože, čím zefektívňuje ich dopad.

Âme Pure Intensive Cellulite Eraserset Âme Pure Intensive Cellulite Eraser

Medzi krémami a sérami takisto nájdete niekoľko takých, ktoré vám opticky s prejavmi celulitídy pomôžu. V štúdiách sa ako veľmi efektívny preukázal kofeín, ktorý pracuje na princípe dehydratácie buniek, čím zmenšuje ich objem a tým dochádza ku redukcii vzhľadu celulitídy.

Sol de Janeiro Brazilian Bum Bum CreamSol de Janeiro Brazilian Bum Bum Cream


Medzi novšie ingrediencie, ktoré sa začali používať na liečbu celulitídy patria peptidy. Je to bežná látka v pleťovej kozmetike, no novinka v telovej. Majú schopnosť prenikať dostatočne hlboko do kože na to, aby dokázali ovplyvniť vzhľad buniek. Dokážu priaznivo stimulovať tukové bunky a tkanivá, čím dochádza k redukcii tuku. Podľa niekoľkých úvodných štúdií sa výsledky po ukončení aplikácie peptidov nestratia, ale majú schopnosť udržať sa.

Strivectin StriVectin TL Tightening Body CreamStrivectin StriVectin TL Tightening Body Cream

Novinkou pri celulitíde je aj retinol. Derivát vitamínu A sa osvedčil ako skvelý anti-ageing produkt, a teraz sa s ním experimentuje aj pri celulitíde. Retinol spôsobuje zhrubnutie kože, ale aj urýchlenie bunkovej výmeny. Podporuje aktivitu tukových buniek, čím redukuje ich objem. V kombinácii so zhrubnutím kože tak nastáva vyhladzujúci efekt.

Paulas Choice Resist Retinol Skin Smoothing Body TreatmentPaulas Choice Resist Retinol Skin Smoothing Body Treatment

V rukách profesionálov

S odbornými prístrojmi to je o niečo jednoduchšie a efektívnejšie. V dnešnej dobe si môžete vyberať od lipolýzy cez kavitáciu až po akustické vlny či dokonca odsatie tuku či rôzne lasery. Keďže celulitída je spojená so podkožným tukom a podkožnými spojivami, takýto zákrok musí byť cielene zameraný na nich.

Vákuové a dotykové prístroje sú zacielené na tieto spojivové tkanivá. Predstaviť si ich môžete ako sieťku, ktorá prepája tukové bunky so svalom. Čím riešia je táto sieťka, tým viac priestoru poskytuje tukovej bunke na to aby rástla. Muži majú túto sieťku omnoho hustejšiu, preto sa u nich celulitída vyskytuje len zriedka. Tieto prístroje stimulujú tvorbu spojiva, ktorého úlohou je lepšie držať tukové bunky a tým im nedovoľuje tvoriť hrbolčeky.

Pri šokových terapiách vrátane rádiofrekvencie či rázovej vlny sa cieli priamo na tukové bunky, ktoré vlny dokážu rozbíjať. Rádiofrekvencia to dosahuje zahrievaním tuku pomocou laserov a satia. Výsledky sú síce krátkodobé, no ide o rýchlu a bezbolestnú metódu s viditeľným efektom. Pri rázovej vlne dochádza ku minimalizovaniu celulitídy pomocou „rázových vĺn,“ ktoré sa tiež využívajú pri liečbe vápenných výrastkov a iných ortopedických problémov. Zároveň stimuluje tvorbu kolagénu, ktorá pomáha vypínať pokožku aj posilňuje spojivá vytvárajúce sieťku. Viditeľná zmena vydrží počas dlhšieho obdobia, od 2 až do 6 mesiacov od ukončenia liečby.

Pri výbere vhodnej procedúry na odstránenie celulitídy je dôležité poradiť sa s odborníkmi, ktorí vám pomôžu s diagnózou a správnym nastavením liečby.

 

Foto: archív značiek

1472

Súvisiace články