Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 17. júl 2020

Póry po kontrolou

So stúpajúcimi teplotami vlete sa zvyšuje aj aktivita našej pokožky, konkrétne mazových žliaz. Výsledkom býva lesklá pleť s „mastným“ efektom, ktorý si určite nepraje nikto znás.

Póry po kontrolou

So stúpajúcimi teplotami v lete sa zvyšuje aj aktivita našej pokožky, konkrétne mazových žliaz. Výsledkom býva lesklá pleť s „mastným“ efektom, ktorý si určite nepraje nikto z nás. To však nie je všetko, nadmerne aktívne mazové žľazy spôsobujú zvýšenú produkciu mazu, čoho výsledkom sú aj upchaté póry a následné čierne či biele bodky. Ako dostať celý tento proces pod kontrolu?

@vikyandthekid

V dnešnej dobe je síce veľmi populárny „dewy“ look, čiže jemný lesk pripomínajúci rannú rosu, no mastná pokožka mnohým z nás jednoducho vadí a spôsobuje diskomfort. Táto situácia sa samozrejme dá zvládnuť, stačí si zvoliť správne produkty a trochu urpaviť prístup k starostlivosti o pleť.

Veľkosť pórov

So zvýšenou produkciou mazových žliaz nastáva lesklý efekt na pokožke, ktorý na oko zviditeľňuje póry. To však neznamená, že sa póry zväčšili, jednoducho sú len viac viditeľné. Ak vám teda niekto povie, že potrebujete „zmenšiť“ póry, vedzte, že tomu vôbec nerozumie. Póry sa okrem toho takisto ani „nesťahujú“ a „neotvárajú“, čo je takisto častou požiadavkou od zákazníčok v kozmetických či dermatologických zariadeniach. Žiaden produkt vám teda póry nezmenší ani nestiahne. Ich veľkosť je geneticky daná a silu ovplyvniť ju majú len hormóny, vek či znečistenie prostredia.

Optika

Jediné, čo pre naše póry a ich viditeľnosť môžeme urobiť, je znížiť ich viditeľnosť, čiže ich udržať na uzde. Keďže veľmi dôležitým faktorom, ktorý ovplyvňuje viditeľnosť pórov je elasticita pleti, je potrebné na nich myslieť z dlhodobého hľadiska. Pevná, elastická pleť s dostatočnou produkciou kolagénu má omnoho menej viditeľné póry ako povädnutá a unavená pleť. Preto je dôležité pleť dostatočne a správne vyživovať, dlhodobo. A najlepšími pomocníkmi sú v tomto prípade vitamín C a vitamín A.

Naše tipy:

Brightening Serum Envy TherapyBrightening Serum Envy Therapy  Miracle Facial Oil OmoroviczaMiracle Facial Oil Omorovicza 

Slnko nepriateľom

V lete má pleť tendenciu zvyšovať produkciu séba- čiže mazu. Čím vyšší level mazu, tým viditeľnejšie póry sú. Takto sa stávajú viditeľnejšími, ale aj náchylnejšími na tvorbu nedokonalostí. Okrem toho, priame vystavovanie pleti slnku negatívne vplýva na pleť a tým aj zhoršuje viditeľnosť pórov. UV žiarenie ničí enzýmy v pleti, ktoré majú na starosti produkciu kolagénu a elastínu, čo v konečnom dôsledku spôsobuje povädnutú pleť a s ňou aj viditeľnejšie póry. Čiže, pokiaľ ste doteraz mali pocit, že aplikácia SPF pórom neprospieva a upcháva ich, je to úplne naopak. Pomáha aj v tomto smere.

Náš tip:

Survival 30 NIODSurvival 30 NIOD

Správne čistenie

Aby sme teda mali póry pod kontrolou aj v lete, využívať by sme mali spomínané vitamíny A a C a samozrejme SPF. Avšak tu to nekončí. Dôležité je aj správne čistenie. Dôkladné čistenie nielenže predchádza tvorbe upchatých pórov a následných vyrážok, má silu aj znižovať viditeľnosť pórov, pretože upchaté póry sú na oko väčšie. Z preventívneho hľadiska je čistenie teda veľmi dôležité, pretože čím menej sa póry upchávajú, tým menej sa naťahujú a teda zviditeľňujú.

Najideálnejšími produktami na hĺbkové čistenie pórov sú kyseliny. Zrejme najefektívnejším pomocníkom, ktorý cielene vyťahuje nečistoty a mastnotu z hĺbky je kyselina salicylová. Veľmi efektívne sú aj AHA kyseliny, ktoré sa dajú s kyselinou salicylovou kombinovať. Samozrejme je veľmi dôležité nájsť si tú správnu kyselinu a intenzitu jej aplikácie podľa typu pleti a jej potrieb. V tomto prípade nevyhnutné zaradiť aj spomínaný SPF, keďže po aplikácii kyselín je pleť náchylnejšia na spálenie.

Náš tip:

Brightening Toner Envy TherapyBrightening Toner Envy Therapy

 

Foto: Instagram, archív značiek

1067

Súvisiace články