Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 15. máj 2020

Nedokonalosti pod rúškom

Je to síce malá cena za to, že sme vbezpečí azároveň chránime aj naše okolie, no nedokonalosti vznikajúce kvôli noseniu rúšok dokážu aj tak nahnevať. Pokiaľ patríte do skupiny ľudí, ktorá takisto rieši neobvyklé vyrážky ainé nedokonalosti, ktoré sa tvoria kvôli noseniu rúšok, poradíme vám, ako sa ich zbaviť aminimalizovať ich vznik.

Nedokonalosti pod rúškom

Je to síce malá cena za to, že sme v bezpečí a zároveň chránime aj naše okolie, no nedokonalosti vznikajúce kvôli noseniu rúšok dokážu aj tak nahnevať. Pokiaľ patríte do skupiny ľudí, ktorá takisto rieši neobvyklé vyrážky a iné nedokonalosti, ktoré sa tvoria kvôli noseniu rúšok, poradíme vám, ako sa ich zbaviť a minimalizovať ich vznik.

@bellahadid

Akné, ktoré vzniká kvôli častému noseniu rúšok má dokonca svoj vlastný názov- acne mechanica. Ide o termín, ktorý popisuje vyrážky vznikajúce z povrchového podráždenia. Pokožka sa nepretržitým kontaktom s rúškom irituje, čo spôsobuje nadmernú aktivitu mazových žliaz. V kombinácii s baktériami, ktoré sú pod rúškom uväznené je to dokonalé prostredie pre vznik akné. Vyrážky spôsobené rúškom sú väčšinou biele, nebývajú hlboko v pod povrchom kože a teda nie sú až také bolestivé.

Ako však prídeme na to, ktoré vyrážky sú spôsobené nosením rúška? Dôležitá je samozrejme poloha. Ak sa vám teda tvoria vyrážky v kontaktných zónach s rúškom, je vysoko pravdepodobné, že sú spôsobené jeho nosením. V prípade, že nosíte jednorazové chirurgické rúška, je dôležité ich po použití vyhodiť a nahradiť novým. Ak nosíte látkové, stačí ich po nosení oprať a tým ich zbaviť nahromadených nečistôt a baktérií.

Pokiaľ ste sa rozhodli redukovať tieto problémy, určite začnite výmenou rúška. Najjemnejšia je hodvábne alebo saténové, ktoré vytvára čo najmenšie trenie. Pokiaľ také nezoženiete, vyberte si pokojne aj látkové, ktorej povrch je však hladký a pripomína satén. Ak rúško neplánujete meniť, určite nezabudnite na dostatok hydratačného krému na miestach, kde sa rúško dotýka pokožky. Znie to síce protichodne, ľudia sa pri vyrážkach zvyknú vyhýbať hydratačným krémom, no pravda je taká, že medzi vašou pokožkou a látkou by mala byť aspoň nejaká ochranná bariéra. Po použití by ste rúško mali samozrejme oprať.

Starostlivosť

Čo však robiť inak? Stačí pridať alebo naopak ubrať na starostlivosť a zlepší sa stav? Vyhnúť by ste sa mali peelingom a exfoliátorom, najmä tým, ktoré sú agresívne a abrazívne. Namiesto nich vyskúšajte jemnejšiu kyselinu salicylovú, ktorá pleť a póry čistí bez toho, aby zbytočne dráždila a navyše má aj protizápalové účinky. Čistiaci prostriedok na pleť s obsahom sulfuru sú antibakteriálne a nedráždivé. Ak používate retinol, dajte si s nám nachvíľu pauzu.

Aby obranné mechanizmy v pokožke pracovali tak, ako majú, potrebujú správnu hydratáciu. Tá je základom. V tomto prípade sú najlepšie také, ktoré obsahujú aj upokojujúce zložky. Takto zacielite na dva problémy naraz. Skvelá je napríklad aloe vera či populárna cica, ktorá si dokáže poradiť s rôznymi nedokonalosťami. Medzi ďalšie ingrediencie, ktoré vám v tomto období určite pomôžu patria ceramidy, jojobový olej, skvalán a samozrejme kyselina hyalurónová, ktorá uzamyká vlhkosť vo vnútri pokožky.

 

Naše tipy:

atopalmReal Barrier Cicarelief Cream, predáva Douglas envyENVY Therapy® Hydrating Cream
180416 cerave hydratacny pletovy kremCeraVe Hydratačný pleťový krém, nájdete v lekárňach a drogériách malinnaMALINNA° Skin Serum Rose

Foto: Instagram, archív značiek

1049

Súvisiace články