Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 25. apríl 2020

Ako sa starať o ruky a nechty v čase pandémie?

Naše ruky včase pandémie trpia. Nielenže sú vystavované zvýšenej záťaži vpodobe veľmi častého umývania aaplikácie dezinfekčných gélov, mnohé znás boli nútené postarať sa aj osvoje odrastené gélové nechty.

Ako sa starať o ruky a nechty v čase pandémie?

Naše ruky v čase pandémie trpia. Nielenže sú vystavované zvýšenej záťaži v podobe veľmi častého umývania a aplikácie dezinfekčných gélov, mnohé z nás boli nútené postarať sa aj o svoje odrastené gélové nechty. Ako si dať dokopy ruky po šokovej terapii, ktorej ich neustále vystavujeme?

 

Ruky

Pokiaľ aj vy patríte do skupiny kompulzívnych umývačov rúk, šanca, že sú vaše ruky extrémne vysušené, popraskané a citlivé, je vysoká. Dermatológovia po celom svete dokonca zaznamenali obrovský nárast ľudí s kontaktnými dermatitídami na rukách. Áno, môže za to časté umývanie a používanie agresívnych dezinfekcií. Silné mydlá s obsahom alkoholu a iných dezinfekčných látok totiž vyťahujú z pokožky prirodzené oleje, čo vedie ku vzniku ekzémov či dermatitíd. Na to, aby ste ich zvrátili alebo aspoň zredukovali však nepotrebujete veľa. Základom je vybrať si správny krém na ruky, ktorý pomôže pokožke vybalansovať sa do pôvodného stavu. Kľúčové ingrediencie v týchto produktoch sú ceramidy a vitamín E. Pomáhajú dlhodobo udržiavať v pokožke vodu, čím zabezpečujú hydratáciu. Na ruky, ktoré sú extrémne vysušené a nič na nich nezaberá, vyskúšajte na nich aplikovať olej, ktorý používate na tvár. Ideálny je napríklad šípkový olej. Pri extra hydratáciu vyskúšajte aj nočné rukavice, pod ktoré stačí naniesť hrubú vrstvu hydratačného krému. Ráno by mala byť situácia o poznanie lepšia.

Náš tip:

cicaplast

La Roche Posay Cicaplast Baume B5

balea

Zábal na ruky Balea

V tomto období však neaplikujte krém na ruky mimo svojho domova. Môže totiž prilákať ešte vyššie množstvo baktérii. Ak teda krém, tak aplikácia musí prebehnúť výhradne v domácom, čistom prostredí.

Množstvo ľudí v tomto období začalo nosiť rukavice, väčšinou gumené. Avšak ani tento prístup nie je úplne správny. Na jednej strane rukavicami roznášate baktérie všade, čoho sa dotknete, zároveň si dávate menej pozor čo chytáte, pretože máte pocit falošného bezpečia. Zatiaľ čo v prípade, keď máte nahé ruky, si dávate omnoho väčší pozor, dotýkate sa veci minimálne. Pod rukavicami sa vďaka teplu navyše veľmi rýchlo šíria baktérie, čiže musíte byť o to dôkladnejší pri umývaní.

Nechty

Väčšine z nás pri zavedení karantény ani nenapadlo, že aj nechty nám budú spôsobovať problém. Salóny však povinne zatvorili svoje brány a my sme ostali doma s odrastenými gélovými nechtami, prípadne s gélovým lakom, ktoré už nutne potrebovali ísť dole. Ale ako na to? Našťastie je internet plný najrôznejších trikov, ako sa zbaviť gél laku aj gélu v domácom prostredí čo najšetrnejšie. Pravdepodobne to stále zanechá stopy na vašich nechtoch, no škody budú omnoho menšie, ako keby ste rady nepočúvali.

Pri gél laku stačí v podstate zreplikovať odstraňovanie, aké poznáte v salóne. Potrebujete na to alobal, vatové tampóny a acetónový odlakovač. Alobal nastrihajte na obdĺžniky a na tampón naneste dostatočnú vrstvu odlakovača. Uložte na každý necht a zabaľte do fólie na 15-20 minút. Následne použite pomarančové drievko (ale postačí aj špáradlo), na odstránenie laku.

Náš tip:

chemistry brand

The Chemistry Brand, krém na ruky a nechty

mavala

Mavala, olejček na nechtové okolie

Pri gélových nechtoch je to o niečo náročnejšie, pretože vrstva gélu je omnoho hrubšia aj pevnejšia. Potrebovať budete preto strojček- brúsku. Ako prvé je potrebné obrúsiť vrchnú vrstvu. Následne odstrihnite nechty do dĺžky, akú si chcete nechať. Zvyšok postupu je rovnaký ako pri odstraňovaní gél laku, avšak doba rozpúšťania gélu vo fólii môže byť až 45 minút.

Vaše nechty môžu byť aspoň minimálne po tomto procese oslabené. Určite teda nezabudnite na nich aplikovať aspoň priesvitný, spevňujúci lak. Ak sa nezaobídete bez farebného laku, určite choďte do toho. Základom však je, aby boli nechty spevnené, čo vďaka laku aj budú. Nezabudnite však nechty a ich okolie vyživiť olejčekom, po acetónovom odstraňovaní ho potrebujú ako soľ.

Foto: archív značiek, Getty

1434

Súvisiace články