Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 29. február 2020

Kruhy pod očami: Čo na nich platí?

Kozmetický trh ešte nebol nikdy taký pestrý, ako je dnes. Okrem toho, že máme bohaté možnosti vrámci dekoratívnej kozmetiky, rozširuje sa aj ponuka vstarostlivosti opleť.

Kruhy pod očami: Čo na nich platí?

Kozmetický trh ešte nebol nikdy taký pestrý, ako je dnes. Okrem toho, že máme bohaté možnosti v rámci dekoratívnej kozmetiky, rozširuje sa aj ponuka v starostlivosti o pleť. Napriek nekonečným možnostiam farieb rúžov či tým najrozličnejším paletkám očných tieňov sa dôraz kladie na zdravú, prirodzenú pleť. K tej bezpochyby patria aj rozjasnené oči bez kruhov či opuchov. Ako sa ich dá zbaviť?

Prečo vznikajú?

Dôvodov, prečo kruhy pod očami vznikajú je niekoľko. Prvým z nich je genetika, konkrétne tenká koža, cez ktorú je vidieť žilky a cievy, čo spôsobuje tmavú oblasť pod očami. Druhým dôvodom je pigmentácia, ktorá sa najčastejšie objavuje u ľudí s tmavším typom pleti. Dôvodom však môže byť aj strata objemu v očnom okolí, čo nastáva najmä s pribúdajúcim vekom. Krátkodobým dôvodom je aj však časté šuchanie očí, fajčenie, únava či alergie.

Ako ich zredukovať?

Ako prvé je veľmi dôležité identifikovať, ktorý z dôvodov má u vás na svedomí tmavé kruhy. Len tak s nimi môžete efektívne bojovať. Pri pigmentácii vám pomôžu ingrediencie ako kyselina askorbová (forma vitamínu C), pričom najefektívnejšou formou je kyselina L-askorbová. Jej aplikáciou stabilizujete aktiváciu melanocytov, ktoré spôsobujú nárast pigmentácie.

Ak máte prirodzene tenkú pokožku, spoľahnúť sa zase môžete na retinol, ktorý pomôže posilniť oblasť okolo očí a tým zredukuje aj viditeľnosť cievok a žiliek. Dôležité však je vybrať si správny očný krém, špeciálne navrhnutý pre túto oblasť.

Pri strate objemu v pokročilejšom veku už nie je toľko možností a dermatológovia sa spoliehajú najmä na aplikáciu výplní v tejto oblasti. Stratený objem totiž nedokáže nahradiť žiaden kozmetický produkt do takej miery, aby sa zároveň zredukovala tmavá farba.

 

Prevencia

Na prevenciu nikdy nemôže byť skoro. Čo sa teda dá robiť, aby sme im úplne predchádzali? Spoľahnite sa na vitamín C a retinol, aktívne látky, ktoré by mali byť obsiahnuté vo vašich očných krémoch vám pomôžu aj v boji proti kruhom. Ide však o dlhodobú záležitosť, ku ktorej by sme mali pristupovať zodpovedne.

 

Naše tipy:

1prášok kyseliny L-askorbovej, The Ordinary              2očný krém s retinolom, Dr. Dennis Gross 
1213

Súvisiace články