Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 29. november 2019

Keď má pleť opicu

Už čoskoro odštartuje sezóna plná večierkov, párty najrôznejších osláv. Celé to začne firemnými vianočnými večierkami avyvrcholí buď novoročnými oslavami alebo plesovou sezónou.

Keď má pleť opicu

Už čoskoro odštartuje sezóna plná večierkov, párty najrôznejších osláv. Celé to začne firemnými vianočnými večierkami a vyvrcholí buď novoročnými oslavami alebo plesovou sezónou. Ku tomuto obdobiu samozrejme patrí aj alkohol a najrôznejšie drinky. Aký vplyv má konzumácia alkoholu na našu pleť?

Dehydratácia

Najviac očividným efektom na pleť je dehydratácia. Alkohol je diuretikum, čo znamená, že vyplavuje z nášho tela vodu. Po jeho konzumácii je omnoho ťažšie vrátiť telu vlahu, čiže vaša pleť bude značne suchšia a napríklad aj vrásky viditeľnejšie.

Opuchy

Omnoho horším dôsledkom alkoholu na náš organizmus sú zápalové procesy v tele, ktoré spúšťa. Tie sa na pokožke odzrkadľujú vo forme opuchov, začervenania aj fľakov.

Nedokonalosti

Alkohol zvykne mať vysoký obsah cukru, týka sa to najmä bieleho vína a koktejlov. Cukor spôsobuje kryštalizáciu buniek pokožky, ktorá vedia ku mdlej, povädnutej pleti. Okrem toho zapríčiňuje tvorbu akné.

Narušenie mikrobiómu

Narúša prostredie v našom žalúdku a črevách- mikrobióm, ktoré sa stará napríklad aj o našu imunitu a trávenie. Toto vedie ku ďalším zápalovým procesom a môže spustiť napríklad tvorbu ekzémov.

Rozhodenie hormónov

Zároveň spúšťa inzulínovú reakciu, ktorá dvíha level inzulínu a tým nepriaznivo ovplyvňuje našu štítnu žľazu. To spôsobuje hormonálne výkyvy odzrkadľujúce sa na pleti v podobe najrôznejších kožných problémov.

Ako dlho trvá, kým sa pitie alkoholu odrazí na stave pleti?

Niektoré dôsledky sa ukážu ihneď po jednom večeri a pár drinkoch, napríklad dehydratácia. Ďalšie dôsledky ako povädnutá pokožka, začervenanie a iné sa začnú objavovať po viacerých večeroch po sebe a pri dlhodobom a pravidelnom užívaní.

Najhoršie drinky pre pleť

Margerita obsahuje vysoký podiel cukru, ale aj soli, takže spôsobuje nielen dehydratáciu, ale aj opuchy a zápaly. Miešané drinky obsahujúce najrôznejšie sirupy sú takisto veľkým zlom pre pleť. Červenému vínu by ste sa mali úplne vyhýbať ak máte rosaceu alebo ekzémy. Spúšťa uvoľňovanie histamínu a tým reakciu v podobe opuchov a zápalov. Red Bull a vodka je obľúbené kombo, no zatiaľ čo vodka je najmenej problematický alkohol, kombinácia s Red Bullom, ktorý obsahuje vysoký podiel cukru je pre pleť nepriaznivá. Medzi ďalšie drinky s vysokým obsahom cukru patrí aj Bailey’s, espresso martini, rum s colou a prosecco.

Ako to zvrátiť?

Ako teda aspoň čiastočne zvrátiť opicu? Pomôže vám vitamín A v podobe retinolu. Spúšťa obnovujúce procesy na pokožke, ktoré za zastavili alebo spomalili po konzumácii alkoholu. Ďalším skvelým pomocníkom sú hydratačné oleje a kyselina hyalurónová, ktoré dokážu postupne prinavrátiť pleti požadovanú hydratáciu, čím ju vyplnia a spevnia.

1722

Súvisiace články