Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 23. august 2019

7 mýtov o bielení zubov

Kto by netúžil po žiarivom hollywoodskom úsmeve? Za cieľom jeho dosiahnutia sme už mnohí vyskúšali tie najrôznejšie metódy od bieliacich pást až po UV svetlo na domáce použitie.

7 mýtov o bielení zubov

Kto by netúžil po žiarivom hollywoodskom úsmeve? Za cieľom jeho dosiahnutia sme už mnohí vyskúšali tie najrôznejšie metódy od bieliacich pást až po UV svetlo na domáce použitie. Sú však efektívne? Týchto 7 mýtov stále existuje vo sfére bielenia zubov.

Sóda bikarbóna vybieli zuby

Sóda je super užitočný pomocník v kuchyni, pri upratovaní aj odstraňovaní škvŕn. Ak si však myslíte, že vybieli zuby, ste na omyle. Pri pravidelnom používaní však dokáže odstrániť fľaky zo zubov, ktoré sa prirodzene vytvárajú na sklovine. Tie vznikajú z jedla, nápojov aj fajčenia. Čiže ak chcete vzhľad vašich zubov vylepšiť, so sódou sa dopracujete k svojej prirodzenej farbe zubov bez škvŕn a zafarbenia, ale nie ku svetlejšej.

Zuby si sami vybielite peroxidom vodíka

Peroxid vodíka je voľne dostupný v lekárňach a niektorých drogériách, a využíva sa na domácu liečbu rôznych ochorení ústnej dutiny. Častokrát sa nachádza aj v rôznych bieliacich pastách či géloch na domáce použitie. Zabíja najrôznejšie baktérie a tiež bieli zuby, avšak používanie tohto produktu na domáce bielenie je veľmi nebezpečné. Okrem toho, že pri dlhodobom používaní poškodzuje sliznicu ústnej dutiny, môže spôsobiť veľké problémy aj samotným zubom, nehovoriac a citlivosti, ktorá tento proces sprevádza. Týmto prostriedkom sa bielia zuby aj u zubárov, avšak ich profesionálny dohľad a precízna aplikácia sa postará o najmenšie škody. Pokiaľ teda túžite po žiarivom úsmeve, s týmto produktom to doma neskúšajte, ale radšej sa zverte do rúk odborníkov.

Vybielené zuby ostanú biele natrvalo

Vybielené zuby sa už nikdy nedostanú na svoju pôvodnú farbu, avšak nezostanú ani navždy rovnako biele. Zuby žltú aj tým, že starnú, čiže postupne sa bude ich bielosť znižovať. Takisto sa budú stále zafarbovať jedlom a nápojmi, takže udržiavacie procedúry sú nevyhnutné. Tie môžu prebehnúť u zubára, v rámci dentálnej hygieny, alebo doma s prípravkom na bielenie, ktorý vám pripraví zubár.

Citrón vybieli zuby

V citróne, tak ako v iných citrusových plodoch sa nachádza kyselina citrónová. Je to práve ona, kto zabezpečí biele zuby. Cena za bielenie týmto spôsobom je však veľmi vysoká, vzhľadom na to, že ide o kyselinu, odstraňuje vrchné vrstvy zubnej skloviny a obnažuje spodné vrstvy. V podstate rozožiera povrch zubu a tým spôsobuje veľké škody, urýchľuje starnutie a môže byť dôvodom citlivosti zubov.

UV svetlo urýchľuje bieliaci proces

Určite ste aj vy postrehli množstvo reklám na bieliace UV svetlo, ktoré vraj urýchľuje a zintenzívňuje bielenie. Mali by ste vedieť, že ide zrejme o najväčší mýtus pri bielení zubov. Používa sa síce aj u zubára, no dodnes neexistuje žiaden výskum, ktorý by jeho efektivitu potvrdil, práve naopak. Domáce násadky s UV svetlom môžete rovno vyhodiť. Okrem toho, že neurobí žiaden výsledok, môže vážne poškodiť vaše zuby a ústnu dutinu, ktorá pod jeho vplyv omnoho rýchlejšie starne.

Citlivé zuby sa nemajú bieliť

Aj tí z nás, ktorí majú smolu na citlivejšie zuby si môžu dopriať bieliacu procedúru. Existujú totiž aj jemné prípravky, ktoré vyčistia povrch zubov od škvŕn a zafarbenia a tým odhalia krajšiu farbu. Ak si chcete byť úplne istí, vždy sa zverte do rúk zubára.

 

Bielenie požkodzuje tkanivo

Level škodlivosti závisí na konkrétnom bieliacom agentovi. Zatiaľ čo u zubára si môžete byť istí tým, že vaša ústna dutina ostane nepoškodená, iné to je doma. Prípravky na domáce bielenie totiž môžu v niektorých prípadoch obsahovať agresívne ingrediencie ako peroxid vodíka, ktoré majú veľkú silu. Zubár vám vašu sliznicu dokáže ochrániť, no vy sami v domácom prostredí to urobíte len veľmi ťažko. Takisto je pravda, že čím viac bielite, tým viac poškodzujete zuby. Stále však hovoríme o domácom bielení.

Či už sa rozhodnete pre domáce alebo profesionálne bielenie, vždy to odkonzultujte so svojim zubárom. Vyhnete sa tak zbytočným problémom a nepríjemnostiam. 

2172

Súvisiace články