Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 18. júl 2019

Ako sa správne opaľovať?

Pokiaľ ste si mysleli, že neexistuje správne anesprávne opaľovanie, vyvedieme vás zomylu. Počas leta je nevyhnutné chrániť pokožku pred silnými slnečnými lúčmi, ktoré sa síce na jednej strane postarajú obronzové opálenie, no spôsobujú aj dlhodobé škody.

Ako sa správne opaľovať?

Pokiaľ ste si mysleli, že neexistuje správne a nesprávne opaľovanie, vyvedieme vás z omylu. Počas leta je nevyhnutné chrániť pokožku pred silnými slnečnými lúčmi, ktoré sa síce na jednej strane postarajú o bronzové opálenie, no spôsobujú aj dlhodobé škody.

Každá z nás sa už počas života určite minimálne raz spálila. Či už ste experimentovali s nízkymi ochrannými faktormi alebo ste sa pozabudli pri plážovom volejbale, spálená pokožka je jednoducho častým letným „doplnkom.“ Naučte sa správne opaľovať spolu s nami, pretože opálenie nie je jediný suvenír, ktorý nám slnko dopraje. Koža má totiž svoju pamäť a s vekom si na všetky spáleniny bude postupne spomínať.

Náhodné spálenie neublíži

Aj keď ste pri opaľovaní zodpovední, spálenie sa môže jednoducho prihodiť každému. Dôležité je však zredukovať to na minimum. S každým rokom však narastá výskyt rakoviny kože, čo hovorí nielen o meniacom životnom prostredí, ale aj o zlých návykoch pri opaľovaní. Čím častejšie bude naša pokožka spálená, tým väčšie riziko ochorenia.

 

V tieni sa nespálime

Ak patríte aj vy k tým z nás, ktorí hľadajú útočisko pred lúčmi v tieni, mali by ste vedieť, že ani on vám neposkytne dostatočnú ochranu. V tieni vás nielenže opáli, ale môžete sa v ňom aj spáliť. UV lúče totiž prenikajú aj cez niektoré fyzické bariéry ako je slnečník či stromy. Okrem toho sa tiež odrážajú od okolia, čiže si vás dokážu nájsť aj v tieni.

 

Cez oblaky neopaľuje

S oblakmi to je rovnako ako s tieňom. UV lúče cez nich veľmi jednoducho prenikajú, a aj keď môžete mať pocit, že slnko nie je také silné, opak je pravdou. Jedným z najčastejších dôvodov spálenej pokožky je podcenenie situácie a vynechanie ochranného krému pri zamračenom počasí.

 

Tmavá/opálená pokožka nepotrebuje SPF

Množstvo melanínu síce ovplyvňuje aj to, do akej miery sa vaše telo dokáže brániť pred slnečnými lúčmi, no to neznamená, že prirodzene tmavá alebo už opálená pokožka nepotrebuje ochranný krém. Aj v prípade, že sa nezvyknete opáliť do červena a vaša pokožka sa nešúpe, SPF potrebujete mať vo svojej výbave. Už len to, že naša koža mení svoju farbu je znakom jej narušenia. Takto sa totiž snaží brániť pred škodlivými lúčmi.

 

Kožné problémy mi nehrozia

Mnohí ľudia si myslia, slnko im zaručene nespôsobí zdravotné problémy, pretože majú tmavú pokožku. Pravdou však je, že sa môže prihodiť hocikomu. Tí z nás, ktorí sa vo veku 15-25 rokov pravidelne na slnku spálili, sú podľa štatistík až o 50% náchylnejší na vyvinutie ochorenia kože.

Či už patríte k svetlým fototypom alebo exotickým a tmavým, ochranný faktor by ste nemali vynechať za žiadnych okolností. Úplne zabudnite aj na nízke ochranné faktory do SPF15, ktoré vám nespravia žiadnu službu. Opálenie je síce extrémne lákavou záležitosťou, no zdravie by malo byť na prvom mieste. Pokiaľ vás však nepresvedčí ani to, myslite na to, že s vekom sa na koži ukážu všetky tie roky opaľovania bez ochrany. Čakajú vás rozšírené póry, pigmentové škvrny, omnoho rýchlejšie starnutie pleti, a odtiaľ už nie je cesta späť.

1889

Súvisiace články