Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 3. júl 2019

Ako rýchlo vyliečiť slnečné popáleniny?

Ľudia sa najčastejšie spália hneď na začiatku leta, kedy je naša zimná pokožka vystavená šokovej terapii slnkom. Aj keď patríte kzodpovedným opaľujúcim, určite sa vám už stalo, že ste zaspali na nafukovačke, zabudli ste sa pri plážovom volejbale, alebo ste neodhadli intenzitu slnka.

Ako rýchlo vyliečiť slnečné popáleniny?

Ľudia sa najčastejšie spália hneď na začiatku leta, kedy je naša zimná pokožka vystavená šokovej terapii slnkom. Aj keď patríte k zodpovedným opaľujúcim, určite sa vám už stalo, že ste zaspali na nafukovačke, zabudli ste sa pri plážovom volejbale, alebo ste neodhadli intenzitu slnka. Ako teda rýchlo a efektívne napraviť vzniknuté škody?

Hydratujte

Vždy, keď sa na slnku spálime, UV lúče zapríčinia zápalové procesy na pokožke, ktoré sú veľmi podobné tým, ktoré nastávajú pri bežnom popálení. V oboch prípadoch by sme mali však pokožku dostatočne hydratovať, čo jej pomáha obnovovať ochrannú bariéru. Najideálnejším spôsobom je samozrejme topická aplikácia. Produkty s obsahom aloe vera a panthenolu pôsobia upokojujúco sťahujú zápal.

Redukcia opuchu

Ak ste sa dostali do takého štádia spálenia, že je vaša pokožka opuchnutá, pomôcť si môžete aj zvnútra. Pokojne užite protizápalové lieky s obsahom ibuprofénu, paracetamolu či aspirínu. Tie pomôžu pri opuchu, začervenaní a pokožka bude aj menej bolestivá na dotyk.

Čo s pluzgiermi?

Pri extrémnom spálení môžu vznikať aj pluzgiere. V tomto prípade by ste ich mali chrániť pred akýmkoľvek narušením a prasknutím. Nesnažte sa ich prepichovať ani nijako inak zneškodniť, nechajte ich zahojiť sa samé. Proces hojenia neurýchlite, iba by ste si mohli spôsobiť infekciu.

Dlhodobý boj

Spálená pokožka sa síce zahojí v priebehu pár dní, avšak škody spôsobené voľnými radikálmi už ostanú na pokožke navždy. Efekt na pokožke sa nedá zvrátiť, avšak dá sa minimalizovať. Investujte do kvalitného séra s vitamínom C, ktorý je určený práve na takúto prácu.

Zabráňte spáleniu v budúcnosti

Najlepšia liečba je prevencia, nie je to len fráza, ale skutočne dobre mienená rada. Najväčšou chybou, ktorá vedie ku spálenej pokožke je nedostatočné množstvo opaľovacieho krému, ktoré nanášame na tvár a telo. Dajte si preto vždy záležať na precíznej aplikácii a používajte ochranný krém minimálne s SPF 30. Spálenú pokožku nevystavujte na slnku až kým sa nezahojí.

1779

Súvisiace články