Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 25. jún 2019

Kozmetické produkty, ktoré by sme nemali používať pred opaľovaním

Často sa hovorí otom, ako používať krémy sochranným faktorom, prípadne ako sa starať opleť po opaľovaní. Avšak aj produkty, ktoré použijeme predtým ako sa vyberieme opaľovať sú dôležité.

Kozmetické produkty, ktoré by sme nemali používať pred opaľovaním

Často sa hovorí o tom, ako používať krémy s ochranným faktorom, prípadne ako sa starať o pleť po opaľovaní. Avšak aj produkty, ktoré použijeme predtým ako sa vyberieme opaľovať sú dôležité. Ktorým by sme sa mali vyhnúť?

 

Retinol

Retinol je síce tajná zbraň pri rôznych problémoch s pokožkou, avšak každý dermatológ vám povie, že by ste sa mu mali vyhnúť v prípade, že sa chystáte slniť. Ideálne by sa mal používať najmä v noci, no pokiaľ sa ho neviete vzdať ani cez bežný deň, tak jedine v kombinácii s ochranným krémom. Za žiadnych okolností by ste ho však nemali aplikovať v prípade, že máte na pláne opaľovanie. Retinol pokožku vysušuje a tým úplne odstraňuje ochranné oleje, ktoré naša pleť produkuje. S vystavením na priamom slnku hrozí poškodenie pokožky, ktoré môže vyvrcholiť pigmentovými škvrnami, rozšírenými pórmi, vráskami a vo všeobecnosti predčasným starnutím.

 

Kyseliny

Všetky typy kyselín, ktoré používame na rôzne problémy by sme mali pred opaľovaním takisto vynechať. Do tejto skupiny patrí napríklad kyselina mliečna, mandľová, azealová, salycilová či glykolová. Všetky pracujú aj na povrchu pokožky, čím odkrývajú novú, nepoškodenú kožu, ktorá je náchylnejšia na poškodenie. Počas leta by sme ich mali aplikovať výhradne na noc, aj keď cez deň si takisto môžete pomôcť ochranným krémom s vyšším faktorom. Pred opaľovaním sa im však úplne vyhnite.

 

Antibakteriálne produkty

Kozmetika, ktorá sa bežne používa najmä na liečbu akné obsahuje zložky, ktoré reagujú v kombinácii so slnečným žiarením rovnako zle ako retinol. Ide najmä o peroxid vodíka či clyndamicine, ktoré môžu spôsobiť tvorbu pigmentových škvŕn.

1118

Súvisiace články