Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Šport a fitness / 9. január 2021

Fitness trendy na rok 2021

Ak by sme mali vybrať jeden pozitívny dopad pandémie, určite by to bol rozkvet športu. Mnohých nás totiž prinútila začať sa viac venovať svojmu zdraviu, nielen psychickému, ale aj fyzickému.

Fitness trendy na rok 2021

Ak by sme mali vybrať jeden pozitívny dopad pandémie, určite by to bol rozkvet športu. Mnohých nás totiž prinútila začať sa viac venovať svojmu zdraviu, nielen psychickému, ale aj fyzickému. Prebytok voľného času sa postaral o to, že aj tí najväčší odporcovia fitiek sa odhodlali aspoň k čiastočnému pohybu v domácom prostredí. Z tejto situácie sa tiež vyvinulo niekoľko nových fitness trendov, ktoré budú dominovať roku 2021.

@carodaur

Online hodiny

Fitness centrá síce boli nútené zatvoriť svoje brány, no mnohé z nich sa vynašli. Využili modernú dobu a pre svojich zverencov pripravili online hodiny plné skvelých cvikov, ktoré všetci zvládnu doma s minimom pomôcok. Keď s týmto začínali, pravdepodobne netušili, aký trend sa z tejto situácie stane. Ľudia sa totiž naučili, že online hodiny sú ešte praktickejšie ako tie klasické vo fitku. Sami si vyberú čas, ktorý im najviac vyhovuje, nemusia sa nikam presúvať a najmä majú na výber z takmer nelimitovaných možností typov pohybu. Fitness centrá však aj v tomto napredujú a svojim klientom poskytujú čoraz vyspelejšie služby, napríklad súkromné hodiny. Dôkazom toho, že online cvičenie bude aj naďalej trendom je stúpajúce množstvo rôznych aplikácií či streamovacích platforiem zameraných na šport.

Jóga

S výrazným nástupom jógy súvisí nielen fyzické, ale aj psychické zdravie. Nie je žiadnym tajomstvom, že obdobie karantény a social distancingu je náročné najmä po mentálnej stránke. Jóga sa tak stala útočiskom mnohých ľudí, medzi ktorými sa nájdu aj tí, ktorí sa jej predtým nikdy nevenovali. Vidina mentálnej aj fyzickej pohody sa zrazu stála nesmierne lákavou.

Fitness tracking

Ďalším trendom, ktorý zaznamenal veľký boom počas pandémie, no nie je až taký očividný, je nárast záujmu o fitness trackers. Inteligentné hodiny, náramky a iné moderné vymoženosti sa stali jedným z najväčších must-haves pri domácich tréningoch. Ich úlohou bolo aspoň čiastočne nahradiť dohľad trénerov a zároveň samostatne sledovať výsledky a zlepšovanie výkonov. S týmto súvisia aj stiahnutia príslušných aplikácií na cvičenie, ktoré zaznamenávajú, sledujú a vyhodnocujú tréningy a pomáhajú dosahovať naše ciele a zároveň. Rok 2021 očakáva, že v tomto trende budeme pokračovať.

Obedné cvičenie

Platforma ClassPass, ktorá združuje fitness centrá po celom svete, zaregistrovala aj zmenu v časoch, kedy sa venujeme cvičeniu. V dobe pred Covidom začínalo najrušnejšie obdobie vo fitkách okolo 17:30, kedy ľudia odchádzali z práce rovno cvičiť. V čase pandémie sa z najrušnejšieho obdobia stal obed. Keďže mnoho ľudí muselo ostať pracovať z domu, omnoho jednoduchšie si dokážu prispôsobiť svoj pracovný čas tomu, ako im to najviac vyhovuje. Obedná pauza, čiže od 12:30 sa tak stala novým hlavným čas na cvičenie. Keďže koniec pandémie nie je úplne blízko, v roku 2021 sa pravdepodobne nedočkáme výrazných zmien v časoch cvičenia. A aj keby sme sa vrátili do normálne sveta bez pandémie, mnoho firiem už zmenilo a prispôsobilo svoje fungovanie novému svetu, v ktorom sa po väčšine pracuje z home-office alebo má flexibilné pracovné hodiny. Cvičenie cez obed sa tak môže stať dlhodobým trendom pre nasledujúce roky.

Domáce fitko

V roku 2020 sme sa kvôli pandémii mnohí utiekali do domácich fitiek. Ak by ste si mysleli, že zariadiť si vlastné fitko doma môžu len tí najväčší športoví nadšenci, tak ste na omyle. V tomto roku bol totiž dopyt po športových potrebách akéhokoľvek typu taký masívny, že množstvo e-shopov nestíhalo doručovať, iné boli do posledného kusu úplne vypredané a výrobcovia nestíhali vyrábať nové pomôcky. Väčšina ľudí, ktorá jednoducho nechcela ostať bez akéhokoľvek pohybu v čase zákazu vychádzania, jednoducho zainvestovala aspoň do základných pomôcok ako kettlebells, expandery, malé jednoručky, iní zase išli do toho all-in a vôbec sa neostýchali v pivnici zariadiť kompletné fitness centrum so stojanom na drepy či multifunkčnými posilňovacími vežami. A keďže táto investícia sa nedá iba tak ignorovať, mnohí pri domácom fitku ostávajú dlhodobo. Nielenže prišli na to, že si doma dokážu plnohodnotne zacvičiť, z dlhodobého hľadiska ušetria peniaze a z krátkodobého aspoň čas. Takto nastal koniec čakaniu na stroje v komerčných fitkách a odštartovala doba domácich fitiek.

Outdoorové športy

Fitness centrá zatvorené, doma žiadna športová výbava, čo s tým? Do prírody v rámci okresu! Každý z nás má určite vo svojom okolí niekoľko ľudí, ktorí začali nedostatok pohybu kvôli zatvoreným fitness centrám a karanténe kompenzovať outdoorovými aktivitami. Ako prvé sa do popredia dostali bicykle. Keďže nejde o skupinový šport a vykonávať sa dá takmer hocikde, po ceste aj v off-road teréne, bicyklovanie zaznamenalo kvôli pandémii obrovský boom. Neskôr sa k tomu pridali aj korčule, vďaka stúpajúci teplotám v lete aj paddle board. Zima a uzavreté lyžiarske strediská zase stáli za renesanciou bežkového lyžovania či skialpinizmu. Investícia do športovej výbavy tohto druhu naznačuje záujem o tieto outdoorové aktivity bude dlhodobejšieho charakteru.

Foto: Instagram

1333

Súvisiace články