Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Šport a fitness / 22. august 2020

Inteligentná budúcnosť pre každú domácnosť

Predmety či prístroje každodennej spotreby sa pomaličky premieňajú na „smart“ verzie. Už to teda nie sú len smartfóny, ktoré tvoria bežnú súčasť nášho života, ale aj inteligentné chladničky, váhy či zubné kefky azrkadlá.

Inteligentná budúcnosť pre každú domácnosť

Predmety či prístroje každodennej spotreby sa pomaličky premieňajú na „smart“ verzie. Už to teda nie sú len smartfóny, ktoré tvoria bežnú súčasť nášho života, ale aj inteligentné chladničky, váhy či zubné kefky a zrkadlá. Vďaka nim dokážeme simulovať zážitok ako zo salónu krásy alebo fitness centra aj v pohodlí nášho domova. Dokážu nám úplne nahradiť odborné ruky dermatológov či trénerov? To ukáže len čas. Teraz sa však pozrieme na to, ktoré sféry našich životov sa budú vďaka smart pomôckam transformovať k lepšiemu.

 

Zuby

Sonické zubné kefky sú na scéne už poriadne dlho, no výrobcovia ich začínajú postupne vylepšovať a vybavujú ich inteligentnými schopnosťami. Väčšinou ide o prepojenie na príslušnú aplikáciu, ktorá vďaka senzorom dokáže vyhodnocovať čistenie zubov a doslova vás naviguje a učí, ako sa dôkladne starať o zuby a ústnu dutinu. Smart zubné kefky by tak mohli byť perfektnou pomôckou, ktorá by sa postarala o maximálnu redukciu návštev u zubára, pomáhala by s prevenciou zubného kazu či ochorená ústnej dutiny.

Viac o smart kefkách nájdete tu.

Spánok

Zdravie nesúvisí iba s našim fyzickým organizmom, ale aj psychikou. Jej pevnou súčasťou je spánok, ktorý má výrazný vplyv na psychické zdravie, z ktorého vychádza aj to fyzické. Množstvo ľudí trpí insomniou alebo zhoršeným spánkom a zaspávaní a práve preto sú v dnešnej dobe veľmi populárne metódy ASMR či binaurálne vlny a white noise, ktoré pomáhaj s upokojením a relaxáciou. Vznikajú aj špeciálne pomôcky určené na jednoduchšie zaspávanie a na zlepšenie celkovej kvality spánku. Sledovanie spánku pridáva do svojich funkcionalít aj Apple Watch či Fitbit, ktorý pomáha s pochopením spánku a analýzou vplyvov, ktoré ho môžu ovplyvňovať, ale aj sledujú kvalitu spánku. Rôzne aplikácie pre smartfóny sú navrhnuté na pomoc pri problémovom spánku, niektoré produkujú práve white noise (šum mora, štebot vtákov, vietor v tráve a podobne), iné zase produkujú pink alebo brown noise, ktoré zase predstavujú rôzne typy vĺn pôsobiace na psychiku a pomáhajúce s maximálnou, podvedomou relaxáciou. Smart pomôcky, ktoré sa stávajú bežnými doplnkami v domácnostiach, ako napríklad Google Nest či Alexa, majú takéto funkcie takisto zabudované. Prístroj Hatch Restore posúva zážitok zo spánku ešte ďalej, poskytuje komplexné programy na vytvorenie dokonalej atmosféry pred a počas spánku. Automaticky pracuje s nastavením svetiel, prehráva preferované zvuky pri zaspávaní a ráno vás zobúdza svetlom, čo je pre telo najprirodzenejším spôsobom zobúdzania sa.

Hatch RestoreHatch Restore

Pleť

Pokrok je jasne viditeľný pri prístrojoch na starostlivosť o pleť, s ktorými sa akoby vrece roztrhlo. Začnime teda od tých najjednoduchších. Sheet masky sú dnes veľmi populárne, avšak nový level predstavujú masky, ktoré vyžarujú mikroprúdy. Tie pomáhajú nielenže prenikať aktívnym látkam hlbšie, ale dokážu aj stimulovať rôzne procesy, napríklad tvorbu kolagénu, rýchlejšiu bunkovú obnovu alebo regeneráciu, či dokonca pomáhajú potláčať zápaly. Na trhu je takýchto masiek obrovské množstvo a to v rôznych cenových kategóriách. Na veľmi zaujímavom produkte pracuje Neutrogena, ktorá predstavila svoj produkt MaskID, ktorý dokáže analyzovať stav pleti a na základe toho, odporučí vhodnú starostlivosť. Podobné aplikácie sú súčasťou smart zrkadiel, no zaujímavé diagnostické appky nájdete aj pre smartfóny. Niektoré firmy už stihli predstaviť aj technológie, ktoré dokážu namiešať špeciálny produkt podľa aktuálneho stavu pleti, kedy sa však tieto novinky rozšíria masovo do bežných domácnosti sa ešte nevie. Ďalšími zaujímavými prístrojmi na starostlivosť o pleť sú rôzne masážne prístroje, ktoré buď využívajú teplo a chlad na aplikáciu kozmetických produktov a stimulovanie obnovujúcich procesov v koži, alebo práve spomínané mikroprúdy.

Neutrogena Mask IDNeutrogena Mask ID 

Líčenie

Predstavte si život s vlastnou vizážistkou, ktorá vám je k dispozícii 24/7. Presne tam však smerujú kozmetické technológie, ktoré sa snažia priniesť do domácností pomôcky simulujúce profesionálne ruky šikovných make-up artistiek. Značka Opte napríklad dnes už dokáže zoskenovať tvár a namiešať perfektný farebný mix pre vašu pleť, pričom myslí aj na pigmentové škvrny či začervenenia.

Mnohé z nás si potrpia na krásne upravené nechty, v budúcnosti však kvôli nim už nebudeme musieť chodiť každý druhý týždeň do salónu, ale doprajeme si profesionálnu manikúru doma. Značka ManiMe spolupracuje so svetovými nail artistkami, ktoré navrhujú najrôznejšie dizajny. Tie si následne môžete doslova vytlačiť priamo na svoje nechty v špeciálnej tlačiarni. Ide o nálepky, ktoré sadnú presne na vaše nechty a vydržia bez poškodenia poriadne dlho.

Jeden z najzaujímavejších produktov pripravuje L’oréal, ide o prístroj Perso, ktorý by mal byť schopný mixovať v domácom prostredí rúže, make-up, ale aj špeciálnu kozmetiku (od sér cez hydratačné krémy až po krémy s SPF!). Namiešať si tak každý bude môcť dokonalý červený rúž, ideálny make-up ako ušitý pre konkrétny odtieň pleti. Všetko bude fungovať v maličkej krabičke, ktorú budeme môcť mať doma. A to všetko bez čakania na dodanie!

persoPerso 

Šport

Ani cvičenie sa nezaobíde bez masívnych zmien. Už počas karantény sme mnohí prešli na domáce cvičenie podľa Youtube tutoriálov, avšak technológie aj toto celé posunú do nových výšin. Mirror je zrejme najznámejšou aj keď relatívne drahou možnosťou, ktorá úplne nahrádza potrebu osobného trénera. Ide o zrkadlo, ktoré plní úlohu obrazovky, na ktorej vás naviguje samotný tréner a navyše aj dokáže vďaka senzorom vyhodnocovať, či všetky pohyby vykonávate správne. Vybrať si pritom môžete, či chcete cvičiť jógu, pilates, silové cvičenia alebo čokoľvek iné.

MirrorMirror 

Duša

Na záver sa opäť vrátime ku našej duši a psychickej pohode. Čoraz viac ľudí má vo svojich smartfónoch aplikácie ako Headspace či Calm, ktoré učia meditovať. Je to kvôli neustále zrýchľujúcemu sa životnému štýlu a stresu, v ktorom žijeme. Aspoň si uvedomujeme, že potrebujeme pre seba urobiť niečo naviac. Vznikajú však aj špeciálne prístroje, napríklad Core, tréner meditácie, ktorý pomocou príslušnej aplikácie navodí dokonalú meditačnú atmosféru a celý proces relaxácie posunie na nový level. Okrem toho však tento prístroj funguje aj na analýzu srdcového rytmu, čím dokáže presne smerovať meditáciu tým smerom, kam potrebujete.

CoreCore 

Foto: archív značiek

 

1314

Súvisiace články