Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Šport a fitness / 25. jún 2020

Ktorý typ jógy je pre vás ten správny?

Jóga je veľmi populárnym typom cvičenia. Okrem tela ňou posilňujeme ducha astaráme sa ocelkové zdravie nášho organizmu.

Ktorý typ jógy je pre vás ten správny?

Jóga je veľmi populárnym typom cvičenia. Okrem tela ňou posilňujeme ducha a staráme sa o celkové zdravie nášho organizmu. Existuje však niekoľko rôznych typov jógy, ktoré fungujú na odlišných princípoch, líšia sa nielen spôsobom pohybu, intenzitou a náročnosťou, ale aj filozofiou, ktorou sa riadia. Vybrať si tú správnu pre seba nie je vôbec jednoduché a práve preto sme sa rozhodli poradiť vám s výberom. Predstavujeme vám niekoľko najznámejších typov jógy.

@yoga_ky

Hatha

Hatha je pomenovanie typu jógy, ktoré využívajú rôzne polohy a pózy, radí sa sem väčšina typov, ktoré sa následne špecificky delia. Cieľom Hatha je dostať telo a myseľ do rovnováhy. Je skvelá pre začiatočníkov, ktorí chcú začať od najzákladnejších polôh, správne sa naučiť dýchať a zároveň upokojiť myseľ.

Pre koho: aj pre začiatočníkov

 

Vinyasa

Tento typ jógy by sa dal doslovne preložiť ako „plynulý prechod medzi pózami, počas ktorého pracujete so svojim dychom,“ čo nám napovedá o jej benefitoch. Pri tejto jóge je lepšie už poznať základné polohy, aby ste dokázali pracovať s dychom a plynulo prechádzať z polohy do polohy.

Pre koho: pre mierne pokročilých, pomalá vinyasa je vhodná pre začiatočníkov

 

Ashtanga

Ashtanga sa veľmi podobá na vinyasu, synchronizuje pohyb s dychom. Avšak pri ashtange sa využívajú 6 sériové praktiky v pohybe a sekvencie asany (dýchania), ktoré sa nemenia. Pri cvičení začínate najjednoduchšími polohami a postupne pridávate náročnejšie pohyby a pózy. Cítite sa po nej energickejšie, zrelaxovane a pokojne.

Pre koho: pre pokročilých

 

Iyengar

V tejto jóge sa sústreďujte na precíznosť pohybov a presnosť vašich póz. Je to o detailoch. V pózach ostávate dlhšie, čo vám pomáha budovať stabilitu, ale aj vyrovnanosť mysle a takisto aj prepojenie medzi mysľou a telom. Tempo je veľmi pomalé a táto jóga je často považovaná za terapeutickú.

Pre koho: pre začiatočníkov aj pokročilých, ktorí sa chcú zdokonaľovať do hĺbky

 

Hot

Hot jóga sa cvičí pri 40 stupňoch v 40% vlhkosti. Jej cieľom je zlepšovať flexibilitu, ale aj zdravie kardiovaskulárneho systému. Je tiež skvelá na prepojenie mysle a tela. Spája v sebe rôzne pózy, ktorými precvičíte stabilitu, ale aj silu a výdrž. Je skvelá na naštartovanie metabolizmu a navodenie pozitívnej nálady.

Pre koho: každý, kto zvláda horúčavy

 

Kripalu

Pri cvičení jógy kripalu dáte zabrať najmä svojmu vnútru. Prostredníctvom póz by ste mali odhaliť svoje skutočné ja. Precvičovať budete najmä dych, budete meditovať a pracovať na psychickej harmónii a pokoji.

Pre koho: pre kohokoľvek

 

Jivamukti

Osvietenie prostredníctvom súcitu, to je filozofiou tejto jógy. Je to fyzická, etická a ducovná jóga, ktorá prepája vinyasa praktiky s meditáciou, čím stimuluje aj intelekt. Počas tejto jógy robíte nielen rôzne pózy, ale aj tancujete. Po takomto cvičení sa budete cítiť nabudení aj inšpirovaní. Hodiny sú zväčša veľmi intenzívne, takže by ste mali mať aspoň nejakú kondičku.

Pre koho: pre každého, kto zvláda cvičiť vo vysokom tempe

 

Anusara

Pohybovať sa s ladnosťou sa naučíte počas anasura jógy, ktorá sa sústreďuje na to, aby priniesla do bežného života radosť. Je podobná vinyase, ale anusara vás bude viesť ku pokojnej mysli a otvorenému srdcu. Túto jógu tvorí až 250 póz, ktoré zahŕňajú a meditáciu a relaxáciu.

Pre koho: pre všetky úrovne

 

Kundalini

Pri jóge kundalini sa budete sústreďovať na energiu, ktorú máte vo svojom srdci, ide teda o typ cvičenia, ktorý sa opäť zameriava na vnútro. Je to mix spirituálnych a fyzických cvičení, ktorý zahŕňa aj meditáciu a prácu s mantrami. Jej cieľom je otvoriť vaše vedomie a zlepšiť celkovú vitalitu.

Pre koho: všetky úrovne

 

Power

Zrejme najznámejší typ v našich končinách, patrí k najfyzickejším. Zakladá si na budovaní sily, avšak využíva ak rýchlosť a intenzitu. Preto je skvelá aj na formovanie postavy.

Pre koho: pre tých, ktorí chcú formovať telo, cvičiť sa dá v rôznych úrovniach.

 

Aerial

Aerial jóga kombinuje tradičnú jógu, pilates a využívanie sieťky na posilňovanie tela. Je skvelým spôsobom ako cvičiť s vlastnou váhou, zlepšiť výdrž aj flexibilitu. Zlepšujte silu stredu tela aj stabilitu.

Pre koho: pre tých, ktorí radi experimentujú

Foto: Instagram

1310

Súvisiace články