Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Šport a fitness / 15. jún 2020


Zdravé potraviny, ktoré nie sú až také zdravé

Žijeme v dobe, kedy je jednoduchšie dostať sa ku najrôznejším informáciám ako kedykoľvek predtým. Napriek tomu vmnohých témach nastáva zmätok a chaos, častokrát práve kvôli tomu obrovskému množstvu informácií, z ktorého sa niekedy nedá vymotať.


Zdravé potraviny, ktoré nie sú až také zdravé

Žijeme v dobe, kedy je jednoduchšie dostať sa ku najrôznejším informáciám ako kedykoľvek predtým. Napriek tomu v mnohých témach nastáva zmätok a chaos, častokrát práve kvôli tomu obrovskému množstvu informácií, z ktorého sa niekedy nedá vymotať. Platí to aj v prípade zdravej stravy, výživy, chudnutia či diét. Zatiaľ čo niektorí odborníci tvrdia, že ráno by sme mali konzumovať iba bielkoviny, ďalší zase hovoria o dôležitosti sacharidov v prvom jedle dňa. My sme sa však pozreli na potraviny, ktoré sú dnes ešte stále považované za zdravé, vhodné do diét či programov na chudnutie, a pritom majú od zdravého či ľahkého jedla ďaleko.

@veronicaferraro

Granola/ müsli

Na začiatku tohto milénia boli müsli doslova synonymom diéty. Častokrát nám bolo odporúčané odštartovať deň práve týmito sladkými, chutnými a zázračne diétnymi jedlami. Dnes už bolo mnohokrát dokázané, že tieto potraviny obsahujú zbytočné množstvo cukru, tuku a kalórií, ktoré nás skôr spomalia a uspia, ako nabudia do nového dňa. Navyše z nich človek rýchlo vyhladne. Samozrejme neplatí to o všetkých typoch müsli, dôležité je vedieť čítať etikety a vyznať sa v zložení. Ak si nie ste istí, radšej sa im vyhnite a nahraďte plnohodnotnými potravinami ako vajíčka, šunka či avokádo.

Ovocné šťavy

Ovocná šťava je doslova nepísaným raňajkovým drinkom. Aj napriek tomu, že na samotnom ovocí nie je nič zlé, dôležité je mať na mysli, že na výrobu šťavy potrebujete omnoho vyššie množstvo ovocia, ako by ste inak zjedli bez odšťavovania. Na jeden pohár pomarančového džúsu sa spotrebujú 3-4 pomaranče. V šťave je obsiahnutá najmä fruktóza (cukor) a úplné minimum vlákniny. Ak máte chuť na ovocie, zjedzte ho v celku.

Proteínové tyčinky

Množstvo proteínových tyčiniek je jeden veľký marketingový trik. Nie všetko, čo je onálepkované ako proteínové je automaticky diétne či zdravé. Mnoho z nich využíva nekvalitné suroviny z miešané s proteínovým práškom, aby sa dosiahol vyšší obsah. Ak si pozriete etiketu, mnohé z nich obsahujú rovnako alebo dokonca viac kalórií ako bežné sladkosti. Keď máte chuť na sladkosť, dajte si radšej normálnu. Proteínové tyčinky si vyberajte po porade s niekým, kto rozumie výžive.

Bezlepkové potraviny

Ešte pred niekoľkými rokmi sme aj v našich končinách zaznamenávali neúmerný rast konzumácie bezlepkových potravín ku počtu diagnostikovaných pacientov. Mnohí z nich verili tomu, že nahradením normálnych produktov za bezlepkové poskytujú svojmu telu zdravšiu, diétnejšiu alternatívu. Pravda je však niekde v strede. Mnohé bezlepkové produkty nie sú kvalitné, využívajú rôzne aditíva, ktoré držia ingrediencie pokope. Obsahujú aj menej vlákniny a vitamínu B. Spôsobiť môžu aj žalúdočné aj tráviace ťažkosti. V tomto prípade si takisto vždy dajte poradiť. Avšak ak nemáte vyslovene problém s konzumáciou lepkových produktov, prechádzať na bezlepkové pre vás väčší zmysel nemá.

Jogurty

Nie je jogurt ako jogurt. Klasický biely, grécky jogurt či naturálne jogurty z farmárskych produkcií sú skvelými doplnkami denného režimu. Podporujú správnu funkciu čriev aj celého tráviaceho systému a pritom ešte poskytujú telu množstvo výživných látok, ktoré potrebuje. Avšak väčšina jogurtov je preplnená pridaným cukrom, sladidlami, dochucovadlami a inými prídavkami. Neochutená verzia je vždy lepšia ako ochutená, no spomínané farmárske jogurty s poctivým domácim džemom sú povoleným „hriechom.“

Diétne drinky

Po diétnych drinkoch ako Coca Cola Light siahame väčšinou vtedy, keď máme chuť na niečo sladké, no nechceme prijímať „prázdne kalórie.“ Avšak v tomto prípade je potrebné mať na mysli, že umelé sladidlá nie sú o nič lepšie ako cukor. Narúšajú funkciu tráviaceho systému, spôsobujú bolesti hlavy a iné problémy.

Šaláty

Šalát je príkladným diétnym jedlom. Keď sa na jar chystáme na letnú sezónu, mnohí z nás si namiesto bežných jedál zvoli práve šťavnaté, farebné šaláty, ktoré majú byť prísľubom vysnívanej postavy. Mnohé z nich, či už v reštauráciách alebo potravinách, nie sú až také zdravé a už vôbec nie diétne. Častokrát obsahujú obrovské množstvo syra, krutónov, niektoré dokonca džemy a väčšina z nich majonézu alebo iné dresingy. Ak teda šalát, pripravte si ho doma alebo si objednajte taký, o ktorom ste si istí, čo je vo vnútri. Dôležité je, aby bol plný proteínov a zdravých tukov.

Foto: Instagram

1383

Súvisiace články