Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Šport a fitness / 14. apríl 2020

Online výživové poradenstvo nielen v období karantény

V momentálnom období krízy, a obavami pred nakazením korona vírusom spôsobujúcim ochorenie Covid - 19 musíme v mnohých veciach, ktoré boli pre nás bežné a každodenné, zmeniť svoje správanie. Veľa času trávime doma, máme menej pohybu a fyzickej aktivity.

Online výživové poradenstvo nielen v období karantény

V momentálnom období krízy, a obavami pred nakazením korona vírusom spôsobujúcim ochorenie Covid - 19 musíme v mnohých veciach, ktoré boli pre nás bežné a každodenné, zmeniť svoje správanie. Veľa času trávime doma, máme menej pohybu a fyzickej aktivity. Niektorí poradcovia výživy a kondiční tréneri majú vypracované svoje poradenstvo aj formou online služieb, ktoré hoci majú už niekoľkoročnú prax a efektivitu, práve dnes nadobúdajú ešte väčšiu aktuálnosť.

Nemusíte sa tak báť, že by ste úplne vyšli z cviku alebo formy. My sme sa skontaktovali s Ladislavom Jankovičom, ktorý už viac ako 9 rokov pôsobí ako osobný výživový poradca a momentálne poskytuje poradenstvo v oblasti stravy i cvičenia bez nutnosti osobného kontaktu.

Ako prebieha poradenstvo na diaľku?

Funguje to tak, že klient si objedná na mojom eshope digitálnu službu, následne sú mu doručené inštrukcie a odkaz na plnohodnotný dotazník, ktorý vyplní, a ktorý je súčasťou celého procesu. Ďalej pošle telesnú vzorku (3 - 5 kvapiek krvi) a po vydiagnostikovaní vzorky a údajov v dotazníku, po prípadnom telefonickom upresnení nastavenia a cieľov sa klientovi určí systém, vyhodnotia sa priority, určia sa nevhodné potraviny, a celkovo sa stanoví presne taká situácia, ktorú klient potrebuje a zvláda.

Snímka obrazovky 2020 04 14 o 9.45.38

Je vhodné online poradenstvo pre klientov, s ktorými ste už mali v minulosti kontakt, alebo aj pre ľudí, ktorých ste zatiaľ osobne nestretli?

Online systém je určený pre obidve skupiny ľudí. Momentálne pre kabinetných klientov, ktorí ku mne chodili na osobné poradenstvo a konzultácie, tak 90% z nich pokračuje touto online formou, klienti, ktorí sú v zahraničí, fungujú bežne a stále na tomto systéme. Online poradenstvo už v mojom zastrešení funguje viac ako sedem rokov dosť úspešne, je overené a vyskúšané. A samozrejme je určené aj pre klientov nových.

Ako dokážete práve pri nových klientoch nastaviť ich novú cestu, štýl výživy a prípadné domáce cvičenie?

Vychádza to najviac z mojich skúseností, mám systém, dokážem mať pohľad do klienta, jeho potrieb a jeho súčasného stavu. Po vydefinovaní krátkodobého alebo dlhodobého cieľa im dokážem pomerne efektívne nastaviť stravovanie, životosprávu, prípadne pohybový rozvrh, ktorý spĺňa ich skutočné požiadavky. Tie nesmú byť ani nie malé ani príliš veľké, každý klient musí mať režim, ktorý dokáže zvládnuť a dá mu schopnosť spoznať svoje telo, ktoré ako postupne spoznáva, stáva sa viac a viac fit, viac skúsenejší a je schopný udržať si svoju kondíciu.

10 176 f7fdac64f5

Mnoho ľudí má práve v týchto dňoch neplánovane viac času, myslíte, že je to priestor, ktorý môžu venovať aj zmene životného štýlu a odhadujete, že by táto zmena mohla mať trvalý efekt?

Táto situácia je dvojsečná. Veľa odtieňov šedi rozhadzuje na dve farebné strany, buď viac do bielej, alebo viac k čiernej. Vo fitnes to možno platí dvojnásobne, veľa ľudí, ktorí mali problém so stravovaním, môžu mať ešte väčší. Tí klienti, ktorí majú teraz viac času ho z môjho pohľadu môžu využiť vo svoj prospech. Aj s ohľadom na situáciu s korona vírusom si plnšie uvedomujú kontext zdravia, imunity a obranyschopnosti organizmu. Samozrejme je to ideálna doba na to, že keď niekto plánoval urobiť zmenu v svojom stravovaní, nastavení alebo zdravom životnom štýle, je tá správna chvíľa pustiť sa do toho.

Aby mali čitatelia lepšiu predstavu, ako môže takéto poradenstvo prebiehať, predstavme si, že som Váš nový klient, ktorý má záujem o poradenstvo v oblasti výživy na diaľku. Aké informácie Vám musím poskytnúť, v akých časových intervaloch a ako dlho budeme spolu komunikovať a čo bude výsledkom nášho online poradenstva?

Tu len upresním, veľa som zodpovedal už na začiatku, po vytestovaní a rozobraní konkrétneho prípadu sa nastaví počiatočný bezprostredný režim osoby, zvládnu sa základné nastavenia, v prípade, ak je záujem pracuje sa v mesačných intervaloch, situácia sa upresňuje, vyhodnotí, doladí, upraví podľa potreby. Postupuje sa vždy takou rýchlosťou podľa konkrétnej osoby a jeho kondície, v ktorej je alebo nie je a postupne kondíciu človeka a jeho životný štýl zlepšujeme.

Zhovárala sa: Petra Adamcová
Foto: Ladislav Jankovič

Viac informácií: www.jankowitch.com

1593

Súvisiace články