Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Šport a fitness / 26. marec 2020

Miroslav Provazník: "Potrebujete zlepšiť svoje zdravie, kondíciu i energiu?"

Miroslav Provazník, zakladateľ Progress Culture, Progress Shop a Progress Nutrition, autor knihy "100 tipov pre váš lepší život", autor prednášok, a autor napredávanejšej stravovacej stratégie Progress Strategy. Publikoval viac ako 180 článkov z oblasti stravovania a silového tréningu, je trénerom a nadšencom funkčných postupov v stravovaní, o ktorom mnohí hovoria, že je vo svojom odbore najlepší.

Miroslav Provazník:

Miroslav Provazník, zakladateľ Progress Culture, Progress Shop a Progress Nutrition, autor knihy "100 tipov pre váš lepší život", autor prednášok, a autor napredávanejšej stravovacej stratégie Progress Strategy. Publikoval viac ako 180 článkov z oblasti stravovania a silového tréningu, je trénerom a nadšencom funkčných postupov v stravovaní, o ktorom mnohí hovoria, že je vo svojom odbore najlepší. My sme sa Miroslava Provazníka pýtali, ako sa dostal k svojmu "životnému nastaveniu", koho dokáže nasmerovať na zmenu životného štýlu a čo je dôležité pre spokojný život každého z nás.

Ak môžeme začať od úplného začiatku, prezraďte či ste boli reprezentantom a milovníkom zdravého životného štýlu od "narodenia" alebo ste sa k takémuto mysleniu museli prepracovať?

Od „narodenia“ som mal vždy blízko iba k športu. K zdravému životnému štýlu, resp. k zdravému stravovaniu som blízko nemal. Práve naopak. Ohľadne stravovania som bol vychovávaný asi ako veľa iných ľudí v mojej generácii, dalo by sa to nazvať tradične. Postupom času som sa však „klasickým stravovaním“ prepracoval k poruchám spánku, k nedostatku energie a k zdravotným problémom. V tomto bode som začal hľadať účinné riešenia a keďže lekárske postupy neprinášali žiadne výsledky (čo asi nikoho neprekvapuje), začal som sa orientovať na zmenu stravovania a postupne som všetky svoje problémy vyriešil.

Viem, že sa zdravo stravujete aj žijete, ste autorom knihy o zdravom životnom štýle. Založili ste značku Progress Culture, v ktorej sa spája všetko spomínané a ešte niečo navyše. Ako by ste Progress Culture charakterizovali?

Progress Culture by som nevnímal iba ako značku. Ja vnímam Progress Culture ako rodinu a ako (virtuálne) miesto, kde sa združujú ľudia, ktorých zaujíma ich vlastný progres a neustále napredovanie. Nie je to teda iba o mne, ale je to o každom, kto má chuť, či už zlepšovať svoje zdravie, postavu a energiu počas dňa, alebo chce vynikať vo svojom športe a zaujímajú ho kvalitné a overené informácie, ktoré sú podložené reálnymi a hmatateľnými výsledkami.

Bez nzvu 1Tomi Kid Kovács - slovenská boxerská legenda

Svoje vedomosti odovzdávate ďalej ľuďom, ktorí o to majú záujem, a ktorí chcú alebo potrebujú pomôcť čo sa týka ich zdravia, stravovacích zvyklostí alebo hmotnosti. Kto je vašim klientom?

Mojimi klientmi sú ľudia, ktorí chcú meniť svoju postavu k lepšiemu, chcú naberať svalovú hmotu alebo spaľovať tuk. Sú nimi všetci tí, ktorí nemajú dostatok energie počas dňa a nevedia sa sústrediť na svoje pracovné alebo študijné úlohy a tým pádom sa im iba hromadia, čo ich stresuje ešte viac ako samotný nedostatok energie. Mojimi klientmi sú ľudia z top manažmentu, ktorí chcú zvýšiť svoj psychický výkon tak, aby nedochádzalo k nadmernej stimulácii a aby sa vedeli večer „upokojiť“ a sladko zaspať. Rovnako sú mojimi klientmi všetci tí, ktorí už dlhodobo pociťujú nejaký zdravotný problém, ale lekári ich odsúdili na neúspech. Byť mojim klientom ale nie je pre každého...

Strava, fyzická aktivita a pozitívne myslenie. Čo je najdôležitejšie pre spokojný život a zdravie?

Všetky tri. Ak by som však mal dať uvedené do poradia podľa dôležitosti, tak musím povedať, že sa stotožňujem s tým, že stravovanie je na prvom mieste, nasleduje pohybová aktivita a následne pozitívne myslenie. Stravovanie totiž ovplyvňuje úplne všetko – Vaše myšlienky, Vašu chuť športovať, Vaše zdravie, energiu a spánok. Tým pádom musí byť určite na prvom mieste. Stravovanie je tiež s nami od úplného počatia (prostredníctvom stravovania matky) až do posledného dňa nášho života. Pohybová aktivita je druhým dôležitým krokom, pretože naše telá sú navrhnuté na pohyb a ten, kto pohyb zanedbáva na to doplatí. Ak je zachovaná kvalitná strava a dostatočný pohyb, pozitívne myslenie potom ide jednoducho a tak povediac samo.

Bez nzvu 2Ivan Buchinger - najlepší slovenský MMA zápasník, ktorý stál ako jediný Slovák aj proti hviezde Conorovi McGregorovi

Tak vezmime si do pozornosti len stravu. Povedzte nám, čo v bežný deň skonzumujete vy?

Svoj deň začínam ranným nápojom, o ktorom si všetci môžu prečítať v mojom článku, a ktorý každému odporúčam. Do hodiny po prebudení zaraďujem raňajky, v ktorých nikdy nezaraďujem sacharidy. Tradičné raňajky typu pečivo alebo sladké kaše u mňa nikdy nenájdete a ani by som ich nikdy klientom neodporúčal. Nasleduje jedno ristretto, vitamíny a minerály a som pripravený na začiatok dňa. Na obed väčšinou zaraďujem mäso, zeleninu a zdravé tuky. Ak dopoludnia trénujem, zaraďujem aj nejakú prílohu. Vždy bezlepkovú. Po obede nasledujú vitamíny, minerály a 2x ristretto (v prípade, že trénujem, kávu po obede vynechávam). Večer zaraďujem väčšinou už iba sacharidy a teda akúkoľvek bezlepkovú prílohu s dostatkom zeleniny. V prípade, že cítim potrebu, zaradím aj medzi hlavnými jedlami nejaký „snack“, ale toto sa stáva výnimočne. V stravovaní sa sústredím na variabilitu a nejem každý deň to isté.

Bez nzvu 3Attila Végh - momentálne najznámejší MMA zápasník na Slovensku

Zhrešíte občas niečím, čo je pre iných ľudí bežné, napríklad kúskom čokolády, zmrzlinou alebo pohárom vína?

V tomto som veľmi nudný, takže nie. Ak, samozrejme, nepočítame kvalitnú 99% čokoládu, ale tá s tými bežnými nemá nič spoločné. Od roku 2016 nejem nič, čo by sa dalo považovať za „zhrešenie“ a alkohol som nikdy nepil.

Hovorí sa, že ľudia sú stále nespokojní. Vy hlásate myšlienku spokojnosti, šťastia a pozitívneho nastavenia. Ako sa je možné u ľudí, ktorí sú známi negativizmom prepracovať sa k inému "dobrému" nastaveniu?

Možno to vyznie čudne, ale začal by som práve stravovaním. Zlepšenie stravovania vám pomôže zlepšiť Vaše psychické zdravie, tým pádom aj to, ako ste nastavení. Okrem toho zlepšenie stravovania zlepší aj Váš výzor, čo sa následne pozitívne premietne na tom, ako vnímate sami seba a na Vašej sebahodnote. Pri takomto zlepšení sa potom jednoduchšie menia mentálne programy a negativizmus. Ak človek totiž je odpad, tak sa postupom času aj z jeho myšlienok stáva odpad a má sklony k negativizmu. Samozrejme je nutné povedať, že negatívne myslenie má viacero pôvodcov.

Bez nzvu 4Vladimír Moravčík - slovenská a svetová jednotka v Thajskom boxe

Vráťme sa ešte k vašej knihe, 100 tipov pre lepší život. Píšete v nej o minimalizácii stresu, možnosti predchádzať civilizačným ochoreniam nastavením človeka a zmenami životného štýlu. Aké máte na knihu ohlasy?

Na knihu „100 Tipov pre Váš lepší živott“ sú fantastické ohlasy, o čom svedčí aj to, že sa predáva vo viac ako 180 kamenných kníhkupectvách (vrátane tých najväčších) a e-shopoch. Na stravovaciu stratégiu Progress Strategy sú ohlasy ešte lepšie a informácie v nej dokázali pomôcť už tisíckam mojich klientov. Som za to veľmi vďačný a záujem každého si vážim.

Ste expert na stravovanie, takže o vašom názore na vegetariánstvo, frutariánstvo, konzumáciu sacharidov a veľa iných faktoch by sme sa mohli rozprávať veľmi dlho. Navrhujem teda, že sa stretneme znovu a porozprávame sa práve o zdravej výžive, stravovaní a všetkom, čo ľudí z tejto problematiky zaujíma. Ste za?

Určite. Budem rád, ak fanúšikom Top Fashion prinesieme nejaké konkrétnejšie a praktickejšie informácie, ako v stravovaní postupovať a ako meniť svoj život.

Bez nzvu 5Zora Czoborová - fitness legenda

Zhovárala sa: Petra Adamcová
Viac informácií: www.progressculture.sk
Foto: Miroslav Provazník

 

2200

Súvisiace články