Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Líčenie / 22. august 2019

Aký je podtón vašej pleti?

Ešte nikdy sme nemali taký rozsiahly výber akýchkoľvek produktov, aký máme dnes. Týka sa to samozrejme rôznych sfér života, no my sme sa dnes zamerali na kozmetiku, konkrétne na make-up.

Aký je podtón vašej pleti?

Ešte nikdy sme nemali taký rozsiahly výber akýchkoľvek produktov, aký máme dnes. Týka sa to samozrejme rôznych sfér života, no my sme sa dnes zamerali na kozmetiku, konkrétne na make-up. Určite ste si všimli, že značky stále rozširujú svoje portfólio odtieňov, niektoré si vystačia s 15 odtieňmi, iné do toho idú skutočne megalomansky a ponúkajú 40 rôznych odtieňov. Pri takejto širokej ponuke si určite už nejedna z vás položila otázku- “Načo?” prípade skonštatovala, že je to zase “len ďalší výmysel kapitalizmu.” Odpoveď na to je jednoduchá a tkvie v podtónoch našej pleti.

Aby sme skutočne pochopili, akú máme všetci farbu pleti, je nevyhnutné spoznať jej podtóny. A to je zároveň tajomstvom výberu správneho odtieňu make-upu, ktorý bude na pleti vyzerať ako druhá koža.

Čo je to podtón?

Ak ste si už niekedy vyberali make-up, určite ste sa stretli s termínmi ako studený, teplý a neutrálny, ktoré popisovali to, ako bude konkrétna farba make-upu pôsobiť na pokožke. Tieto isté termíny tiež pomenúvajú vašu vlastnú pleť a používajú sa na bezchybné zladenie s make-upom. Teplý, studený a neutrálny sú pojmy, ktoré popisujú, aké farby dominujú na povrchu vašej pleti a teda ovplyvňujú jej celkový vzhľad. Nie je to o tom, či máte porcelánovú pokožku, olivovú, alebo úplne tmavú. Všetky farby pleti môžu mať všetky tri podtóny.

Studený podtón: tvoria ho odtiene svetlomodrej, svetloružovej

Teplý podtón: odtiene žltej, oranžovej a zlatej

Neutrálny podtón: nemá žiadne očividné odtiene

 

Ako zistiť, aký máte podtón?

Ako prvé sa pozrite na vnútro svojho predlaktia. Táto časť ruky má veľmi jemnú pokožku, ktorá nebýva často opálená a teda nie sú na nej prítomné žiadne farebné zmeny. Je to najreálnejší obraz vašej prirodzenej pokožky. Zodpovedzte si tiež nasledujúce otázky:

1. Spálite sa ľahko? Ak áno, máte studený podtón, ak nie, teplý.

2. Pôsobia vaše žily modro alebo fialovo? Ak áno, budete na studenom spektre. Pokiaľ vyzerajú skôr zeleno, budete mať teplý podtón. Pokiaľ farba nie je veľmi zjavná, ste na neutrálnom spektre.

3. Vyzerá vaša pokožka jemne sivo alebo popolavo? Pravdepodobne budete mať neutrálny podtón.

 

Ako si vybrať správny odtieň make-upu?

V prípade, že ste správne identifikovali svoj podtón, ste na dobrej ceste nájsť dokonalý odtieň make-upu. Nie vždy však platí, že pokiaľ máte teplý podtón tak svoju ideálnu farbu nájdete v teplej kategórii make-upov, a rovnako to je aj pri studenom a neutrálnom podtóne. Niekedy sa stáva, že studené podtóny vyzerajú nakoniec na pleti ružovo a teplé zase žlto. Našou úlohou v tomto prípade je nájsť takú farbu, ktorá bude vyzerať prirodzene a to dosiahnete vtedy, keď si vyberiete make-up, ktorý má v sebe iba náznak vášho podtónu pleti.

Ak máte studený podtón, make-up vo fľaštičke by mal pôsobiť málilinko ružovo. V prípade teplého podtónu zase slabulinko žlto alebo zlatisto. Nezabudnite, skutočne veľmi veľmi veľmi slabo. V oboch prípadoch. Takisto nezabudnite pri výbere vyskúšať farbu na dennom svetle, nielen pod svetlom neóniek v predajni. Vtedy uvidíte naplno, ako sa farba správa na vašej pleti.

7811

Súvisiace články