Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 18. apríl 2017

Koľko oblečenia skutočne potrebujeme ku šťastiu?

„Nemám si čo obliecť.“ Otrepaná fráza, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou ranných rituálov nekonečného počtu žien po celom svete. Dokonca aj tých so šatníkom plným pekných vecí.

Koľko oblečenia skutočne potrebujeme ku šťastiu?

„Nemám si čo obliecť.“ Otrepaná fráza, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou ranných rituálov nekonečného počtu žien po celom svete. Dokonca aj tých so šatníkom plným pekných vecí. Prečo? Čo v nás vyvoláva neutíchajúcu nespokojnosť s obsahom našich skríň? Rozhodli sme sa nájsť odpoveď a tento problém vyriešiť. A nakoniec sa nám to podarilo.

 

Myslieť si, že neustálym dokupovaním nového oblečenia sa jedného dňa dopracujeme do štádia, keď si povieme, že máme dosť a sme spokojné, je naivné. Tento moment nenastane nikdy a to nám potvrdila aj stylistka Milena Zhurvalová. Väčšina z nás totiž praktizuje bezhlavý spôsob nakupovania, pri ktorom veríme, že láska na prvý pohľad je znamením osudu a pretrvá navždy. Oblečenie sa takto začína hromadiť a výsledkom je skriňa plná vecí, z ktorých väčšinu nenosíme. „Nie je nič zlé na tom, keď máte veľa vecí, pokiaľ ich skutočne nosíte, vyžaduje si to váš životný štýl a potreby,“ vysvetľuje Milena. Problém však nastáva, ak sa dostanete do fázy, že každé ráno preberáte kúsok za kúskom so slovami „dnes nie“ a pritom podvedome viete, že pravdepodobne si tieto veci neoblečiete už nikdy. Výčitky prichádzajú nielen pri pomyslení na vyhodené peniaze, ale, u svedomitejších nákupných maniačok, tiež pri predstave ľudí, ktorí odevy vyrobili, uhlíkovej stopy, ktorú zanechal ich transport z opačnej strany planéty, či ľudí, ktorí si naozaj nemajú čo obliecť... Ako teda z tohto začarovného kruhu von?

Oslobodzujúce limity

My sme sa rozhodli vyskúšať princíp takzvaného kapsulového šatníka. Znie to ako novinka, no tento pojem je známy už od 70. rokov, keď ho prvýkrát použila Londýnčanka menom Susie Faux, majiteľka butiku Wardrobe. Medzi širšiu verejnosť ho dostala Donna Karan, keď v roku 1985 uviedla štýlovú a praktickú kolekciu 7 Easy Pieces určenú pre pracujúce ženy. Kapsulový šatník je kolekcia niekoľkých základných nadčasových kúskov oblečenia, ktoré sú neutrálne a dobre kombinovateľné, čo maximalizuje množstvo outfitov, ktoré z nich možno vytvoriť. Môžu byť jednoducho doplnené o sezónne kusy a cieľom je dokázať sa obliecť na každú príležitosť bez nutnosti vlastniť tony odevov. Vystavaný by mal preto byť z takzvaných kľúčových kusov v harmonickej palete farieb.

 

Ozdravná detoxikácia

Prvým krokom k módnej nirváne je očista, a tá musí byť radikálna. Vieme, že je to ťažké, no inak to nepôjde. Ako hovorí naša stylistka Milena, aj jej chvíľu trvalo, kým sa naučila rozlúčiť s vecami, ktoré už nenosí, no dnes je to pravidelný rituál, ktorý sprevádza koniec každej sezóny. „Moje pravidlo znie: Ak som nejakú vec nemala na sebe v tejto sezóne, určite ju nebudem nosiť ani o rok.“ Ak ste pripravená na výraznejšiu zmenu, postupovať môžete aj opačne, teda nevyberať veci, ktoré nenosíte, ale len tie, ktoré si skutočne chcete nechať, a zbaviť sa všetkého ostatného. V tomto prípade skúste triedenie šatníka poňať ako balenie na dvojtýždňovú cestu. Veci, ktoré by ste si so sebou nezobrali a usudzujete, že ich v priebehu dvoch týždňov nebudete potrebovať, bez tých sa určite zaobídete aj neskôr.

 

Magická desiatka

Nájdite svoju identitu. Definícia kapsulového šatníka hovorí o kľúčových kusoch v neutrálnych farbách, čo to však presne znamená? Určite už každá z vás počula o desiatich kúskoch, ktoré by nemali chýbať žiadnej žene – dobre padnúce džíny, čierne sako, trenčkot, biela košeľa, malé čierne šaty, puzdrová sukňa, dobre ušité tmavé nohavice, kašmírový sveter, špicaté čierne lodičky a stredne veľká kabelka v neutrálnej farbe. Áno, toto sú nadčasové ikony, ktoré by mala uctievať každá milovníčka módy, no napriek tomu nie každá z nás musí nevyhnutne tieto veci pravidelne nosiť. Dnes ženy fungujú inak ako v 70. či 80. rokoch, keď myšlienka kapsulového šatníka vznikla. Pravidlá obliekania už nie sú také prísne, najmä keď sa bavíme o pracovnom prostredí, väčšina z nás nemusí chodiť v kostýme a lodičkách, čo znamená, že módne trendy prenikajú vďaka osobným štýlovým preferenciám a veľkému individualizmu zamestnancov aj do pracovného prostredia. Šatník je teda možné poňať oveľa slobodnejšie. Okrem toho, predstavte si, že by sme sa všetky obmedzili len na spolmínaných desať kusov. Svet by bol iste elegantnejší, no zároveň smutnejší a po krátkom čase by nás začal nudiť. Preto preč s uniformitou a poďme si každá nájsť vlastný štýl a desať piliérov svojho vlastného šatníka.

 

Po stopách módnych ikon

Kusy, ktoré hľadáme, nám musia pristať, mali by nám sedieť, zvýrazniť naše prednosti a zakryť nedostatky. Mali by byť z kvalitného materiálu, aby aj po dlhšom čase vyzerali ako nové. Hľadáme kúsky, ktoré si môžeme obliecť do práce i na večer a vo farbe, ktorá nám dovolí vyniknúť. Samozrejme, treba rátať s tým, že nebudú z najlacnejších, no jeden takýto kúsok má v šatníku väčšiu cenu ako desať tých, na ktorých vám niečo prekáža, aj keď je to len detail.

Zamysleli ste sa niekedy nad módnymi ikonami, ktoré oslavujeme už desaťročia? Twiggy, Jane Birkin, Audrey Hepburn, Greta Garbo, Marylin Monroe... Ikonami sa stali vďaka tomu, že našli svoj štýl a ten postavili na pár kúskoch. Či už to bol čierny rolák a skrátené nohavice s balerínkami u Audrey, minisukne u Twiggy alebo androgénne pôsobiace kostýmy Grety Garbo, každá prišla na to, v čom vyzerá dobre, a toho sa držala. Z toho by sme si mali zobrať príklad. Ale pozor, neriaďte sa podľa iných, budete to totiž nosiť vy! Čo teda zvažovať pri nákupe každého z kúskov, aby sa aj z mála vecí dalo vytvoriť veľké množstvo outfitov?

Vyberte si farebnú schému. To vo všeobecnosti znamená vybrať si jednu alebo dve základné farby, ktoré sa hodia so všetkým, ako sú čierna, biela, hnedá, šedá alebo námornícka modrá. V tejto farbe by ste si mali zadovážiť kúsky ako nohavice, kabelky alebo kabáty, ktoré sa tak dajú kombinovať s čímkoľvek ďalším v šatníku. Po zvolení základných si vyberte jednu alebo dve doplnkové farby, jasnejšie a výraznejšie, ktoré spolu zároveň pekne ladia. Tie sú vhodné na topy, šaty a doplnky. Hneď ako si stanovíte farebnú schému, všetky kúsky v šatníku by mali byť vzájomne kombinovateľné, pretože všetky farby sa vzájomne dopĺňajú.

Uvedomte si, aké strihy lichotia vašej postave a vzhľadom na to si vyberajte aj oblečenie. Napríklad, stylisti často radia, že ženy so širšími bokmi by mali nosiť topy s čepčekovými (krátkymi, šikmo strhanými) rukávmi, ktoré ramená opticky rozširujú, vďaka čomu pôsobí postava symetrickejšie. Ak sa vám podarí vybrať si kúsky, ktoré vám sedia a lichotia, je väčšia pravdepodobnosť, že si ich obľúbite a budete ich nosiť s radosťou.

Berte ohľad na tón svojej pleti. Rovnako ako v prípade strihov, aj niektoré farby sú pre vás vhodnejšie a vyzeráte v nich lepšie ako v ostatných, a to práve pre tón vašej pleti, ale aj typ postavy. No ako radí stylistka Milena Zhuravlová, pravidlá a rady týkajúce sa typov postavy a farieb sa nedajú aplikovať úplne univerzálne. Zastáva názor, že všetko je nejlepšie si vyskúšať, jedine tak žena vidí, či jej to naozaj pristane, alebo nie.

Vyberajte klasické tvary a vzory. Zatiaľ čo popularita niektorých strihov a vzorov oblečenia kolíše, iné sú považované za klasiku, pretože sú nadčasové. Pre kapsulový šatník je vhodné vyberať práve klasické kusy, aby ste ich mohli nosiť mnoho rokov.

Vyberte si kvalitné tkaniny. Vzhľadom na to, že pointou kapsulového šatníka je vlastniť niekoľko kusov oblečenia, ktoré možno nosiť rôznymi spôsobmi, a teda častejšie, je nutné predísť ich rýchlemu opotrebovaniu. Preto je dobré vybrať si oblečenie, ktoré je naozaj kvalitné. „Dajte si pozor a vždy si pozorne prečítajte štítok s materiálmi, dnes už neplatí, že drahé oblečenie je zároveň automaticky aj kvalitné,“ upozorňuje Milena.

Pred pár rokmi opäť spopularizovala koncept mikro šatníka Jennifer L. Scott vo svojej knihe Lekcie od Madame Chic: 20 tajomstiev štýlu, ktoré som sa naučila počas života v Paríži. „Ide o zredukovanie šatníka na zvládnuteľnú veľkosť,“ hovorí autorka. „Keď vnesiete do obliekania zmysel a organizovanosť, môžete úplne zmeniť svoj život. A zamerať sa na svoj skutočný štýl.“

A náš tip na záver: ak sa chcete naučiť fungovať s minimálnym množstvom oblečenia, vyberajte si veci, ktoré sa nielen dobre kombinujú s ostatnými, ale sú zároveň zaujímavé samy o sebe. Len tak vás neprestanú nudiť.

Tipy na jednotlivé kúsky do kapsulového šatníka na sezónu jar/leto 2017 pre vás pripravila stylistka Milena Zhuravlová.

1 top fashion12306

košeľa, Cos, 1 900 Kč; džínsy, Replay, 5 000 Kč; kabelka, Bulgari, 43 400 Kč

Džínsy s vysokým pásom

Samozrejme, záleží na vašej postave, ale väčšinou robí zvýšený pás divy. Nájsť si džínsy, ktoré vám dobre sadnú je základ. Neriaďte sa pri tom trendmi, vyskúšajte všetky možné modely, a vyberte strih, ktorý lichotí práve vám.

2 top fashion12327

šaty, H&M, 2 999 Kč; šatka Hermès, cena na vyžiadanie; choker, Aldo, 599 Kč

Slip dress

Šaty na tenké ramineka, ktoré bývakú niekedy doplnené čipkou a pripomínajú hodvábne negližé, sú veľmi univerzálnym kúskom. Obliečte si ich na večer a budete bezpochýb pôsobiť žensky a sexy. Cez deň ich môžete nosiť cez biele tričko alebo košeľu. Nebojte se výrazného vrstvenia.


3 top fashion12379

šaty, H&M, 2 999 Kč; tričko, Comme des Garcons, predáva Space, 2 600 Kč; nohavice, Pietro Filipi, 3 190 Kč; topánky Hermès, cena na vyžiadanie; prsteň, Cos, 700 Kč; okuliare, Alain Mikli, predáva Žilka Optik Studio, 13 500 Kč

Tričko s potlačou

Zosobňuje jednoduchý spôsob, ako pridať do šatníku farby. A tiež, ako odľahčiť inak príliš seriózny outfit.

 4 top fashion12408

sako, Jakub Polanka, cena na vyžiadanie; opasok, Coccinele, 1 900 Kč

Oversized sako

Pri oversized saku je dôležité dodržať proporce a balanc. Vezmite si k nemu niečo výrazne ženské, alebo pomocou opasku urobte zo saka šaty na večer.

5 top fashion12427

tričko, Gant, 1 399 Kč; nohavice, Patrizia Pepe, predáva Fade, 5 200 Kč; korzet, stylistkin vlastný; sako, Jakub Polanka, cena na vyžiadanie

Biele tričko

Kúsok, na ktorom nesmiete šetriť. Teda, nemusí byť drahé, ale musíte ich mať dosť, aby sa neonosili a vypadali vždy top.

Kožené nohavice

Sú skvelou alternatívou k džínsom. Kopírujú vašu postavu a sú jednoduché na vrstvenie.

6 top fashion12433

šaty, Marks & Spencer, 1 799 Kč; nohavice Patrizia Pepe, predáva Fade, 5 200; choker, Aldo, 399 Kč; náhrdelník, ALOve, cena na vyžiadanie; lodičky, Aldo, 2 599 Kč

Košeľové šaty

Samotné sú skvelou a veľmi pohodlnou voľbou na leto. Na jar a na jeseň ich môžete kombinovať so sukňou, nohavicami alebo džínsami.

7 top fashion12446

šaty, Marks & Spencer, 1 799 Kč; sukňa, Pinko, predáva Fade, 9 500 Kč; šľapky, Mango, 599 Kč

Kožená sukňa

Pri koženej sukni je dôležité, aby nepôsobila vulgárne. Vezmite si k nej niečo ležérne, ako napríklad mikinu a tenisky alebo pánsku košeľu s vyhrnutými rukávmi.

8 top fashion12482

sukňa, Pinko, predáva Fade, 9 500 Kč; košeľa, Cos, 1 900 Kč; motýlik, stylistkin vlastný; sako, Pietro Filipi Silverline, 7 990 Kč; prsteň, ALOve, cena na vyžiadane; kabelka, Coccinele, 8 200 Kč; okuliare Blake Kuwahara, predava Žilka Optik Studio, 18 000 Kč, tenisky, Tommy Hilfiger, predáva Office Shoes, 2 690 Kč

8. Klasická biela košeľa pánskeho strihu

Ako prezradila naša stylistka Milena, košeľa patrí v jej šatníku do top trojky, pretože sa s ňou dá vytvárať neuveriteľné množstvo rôznych kombinácií. Môžete ju nosit 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Hodí sa skutočne ku všetkému. V lete sa nebojte nosiť ju naopak a odhaliť chrbát. Vyzerá úžasne aj k dlhej sukni na večer.

 

9 top fashion12513

tričko, Comme des Garcons, predáva Space, 2 600 Kč; sako, Pietro Filipi Silverline, 7 990 Kč; nohavice, Pietro Filipi, 3 190 Kč; šatka, stylistkina vlastná; tenisky, Tommy Hilfiger, predáva Office Shoes, 2 690 Kč

Nohavicový kostým

Dobre ušitý nohavicový kostým pripomínajúci pánsky smoking môžete pomocou správne zvolených doplnkov nosiť na rôzne príležitosti. Ako do kancelárie, tak i na červený koberec.

foto: Anna Mrázek Kovačič, styling: Milena Zhurvalová, vlasy a make-up: Ivana Tokarska, modelka: Ema B/Exit, text: Jana Zajasenská

    4119

    Súvisiace články