Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Trendy / 11. január 2017

Plesový manuál

Plesová sezóna je plná noblesných akcií, ktoré si vyžadujú určitú dávku luxusu aj štýlu. Aby ste sa v záplave trendov, ale aj v zákutiach spoločenského protokolu ľahšie zorientovali, prinášame vám plesový manuál, ktorý sme zostavili s pomocou renomovaného stylistu Andreja Kusalíka.

Plesový manuál

Plesová sezóna je plná noblesných akcií, ktoré si vyžadujú určitú dávku luxusu aj štýlu. Aby ste sa v záplave trendov, ale aj v zákutiach spoločenského protokolu ľahšie zorientovali, prinášame vám plesový manuál, ktorý sme zostavili s pomocou renomovaného stylistu Andreja Kusalíka. Poradí vám, ako využiť aktuálne trendy vo vašom večernom outfite, akým prvkom sa vyhnúť, ale pripomenie aj dôležitosť pravidiel protokolu.

Dlhé večerné šaty sú nevyhnutnosťou

Na majiteľke musia pôsobiť ako druhá koža, preto musíme mať na mysli typológiu postavy, odtieň pokožky či vlasov, ako aj samotnú výšku. „Tmavé odtiene využite vtedy, ak máte pocit, že potrebujete zakryť nedokonalosti, prípadne zoštíhliť. V takomto prípade sa však vyhnite aj všetkým lesklým materiálom, kameňom a trblietavým aplikáciám, ktoré rozširujú,“ radí Andy. Nižším ženám zase pristane oddelená vrchná a spodná časť odevu, ktorá ich opticky predĺži. „Kombinácia bielej pánskej košele s luxusnou čiernou sukňou bude pôsobiť ako vystrihnutá z francúzskeho filmu.“ Vysokým, štíhlym ženám sa tiež hodí empírový strih, ktorý je jedným z najväčších trendov tejto zimy, no aj pri ňom je potrebné kritické oko, keďže dokáže byť veľmi zradný.

Pri výbere farby šiat sa určite pohybujte vo svetlejších odtieňoch. Vyberte si jemné, tlmené farby, ktoré sú veľmi vítané aj u dám v rokoch. Tohtoročným hitom je zamat, ktorý si našiel svoje miesto aj pri plesových róbach: „Zamat nádherne pôsobí vo všetkých odtieňoch polodrahokamov alebo v medovo zlatej,“ hovorí Andy. Trefou do čierneho sú aj plisované sukne a šaty, ktoré sú takisto aktuálnym hitom. Medzi tradičné voľby materiálov patria satény a hodváby, ale aj ľahké šifóny, tyl, taft či mušelín. „Určite zabudnite na organzu, aj keď je hodvábna, vždy pôsobí lacno,“ vysvetľuje Andy a dodáva, že neónové farby pri takýchto príležitostiach nemajú miesto.

V prípade, že je váš spoločenský život nabitý, investujte do elegantnej sukne, ktorú môžete pri každom plese nejakým spôsobom obmeniť. Postarajú sa o to doplnky, kožušiny, saká či bolerá, ale aj šperky.

Foto: indigital.tv, Getty

Základom všetkého je správne zvolená spodná bielizeň. Pri príležitostiach, akými sú plesy a bály, si nemôžeme dovoliť vytŕčajúce ramienka z podprsenky či viditeľné lemy sťahovacej bielizne: „Absolútne neprípustné sú silikónové ramienka.“ Spodná bielizeň však dokáže divy v prípade, keď potrebujeme zakryť nedostatky alebo vybalansovať postavu, čo je pri takýchto príležitostiach vítané, ba priam žiaduce.

Pri vizáži je Andy zástancom vypnutých vlasov, ale aj moderného nedbalého drdolu. Podstatné je, aby vlasy pôsobili upravene a vhodne na takúto udalosť. Doplnené by mali byť štrasovými čelenkami či sponami. Manikúra a pedikúra sú pri takýchto udalostiach takisto nevyhnutné, ako aj príjemné líčenie. Platí tu však pravidlo menej je viac: „Slovenky sú krásne ženy, ktoré vôbec nepotrebujú toľko make-upu, ako zvykneme vídať. Rozhodnite sa preto, či chcete mať dominantné pery alebo oči. Klasický červený rúž je vždy magický, no zase mačacie oči pôsobia rafinovane a zvodne,“ hovorí Andy.

Páni by si mali na takúto príležitosť obliecť frak, motýlika, lakované topánky a vysoké čierne ponožky: „Napriek tomu, že sa pravidlá mierne prispôsobujú modernej dobe, denné obleky, sivé obleky a kravaty sú úplne neprípustné.“ Na druhej strane, motýlik dnes už nemusí byť nevyhnutne zladený so šatami partnerky. Pri príchode by mali páni zvoliť kabát, pokiaľ ho nemajú, mali by ísť len vo fraku: „Športové bundy sú u mužov aj u žien absolútnym faux pas!“

Prípustné sú sandále aj lodičky
V dnešnej dobe si môžete na ples obuť sandále aj lodičky. Pokiaľ však zvolíte sandále, určite si neobliekajte pančuchy, jedine ak s otvorenou špičkou. Pri lodičkách stavte na materiály ako satén, lakované a exotické kože. Semiš či matná koža sú nevhodné. Slávnostným a luxusným spestrením môžu byť štrasové aplikácie. „Klasické špicaté čierne alebo telové lodičky sú takisto vhodnou a navyše praktickou voľbou,“ hovorí Andy. Na druhej strane, nevhodné sú platformy aj čižmy.

Foto: ALDO, Christian Dior, Jimmy Choo, Jimmy Choo, Loriblu, Manolo, Marella, Michael Kors

Kabelka ako šperk
Nevyhnutné sú večerné listové kabelky z luxusnejších materiálov ako satén či zamat, no vhodná je aj lakovaná koža. Trendy sú bohaté výšivky, aplikácie v podobe perličiek, pierok či kožušín, ale aj metalické odlesky. „Osobne som za kabelky so štrasovými elementmi, ktoré dodajú celému outfitu dokonalý punc noblesy,“ hovorí Andy. Kabelky ušité z rovnakého materiálu ako šaty takisto nie sú trendy. Pokiaľ si však nie ste istá zladením kabelky ku šatám, stavte na klasickú čiernu alebo zlatú. Ladenie kabeliek a topánok už dávno nie je pravidlom, no nie je ani faux pas. „Vyhol by som sa však ladeniu celého outfitu do jednej farby, čo nemusí pôsobiť dobre. Pokiaľ si však zaobstaráte kabelku a topánky ako jeden set, tak je to v poriadku,“ vysvetľuje stylista.

Foto: Bulgari, Christian Dior, Liu Jo, Vivienne Westwood, H&M, ZARA, Louis Vuitton, Chanel

Pri doplnkoch stavte na honosnejší dizajn
Ideálne sú trblietavé, kamienkové šperky s vysokým leskom. No aj tu je potrebné riadiť sa pravidlom – všetko s mierou. Vyhnite sa preto kúpe setov a radšej stavte na overenú kombináciu náušníc a prsteňa. Vlasové doplnky ako čelenky a spony tu takisto majú svoje miesto, no na druhej strane, kvetinové a textilné doplnky sú nevhodné.
„Rukavice sú doplnok, na ktorý sa u nás akosi zabúda, a pritom je to veľmi sofistikované a luxusné. Páči sa mi kombinácia rukavíc a prsteňa, pôsobí to priam kráľovsky,“ vysvetľuje Andy.

Foto: Chopard, Chopard, Chopard, Louis Vuitton, Louis Vuitton, Swarovski, Swarovski, Tiffany & Co.

Ešte viac tipov nájdete v špeciálnom vydaní magazínu TOP FASHION. Nájdete ho v každom dobrom stánku, alebo si ho môžete objednať v našom eshope!

clanok1

    3937

    Súvisiace články