Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Made in Czecho-Slovakia / 13. apríl 2016

POZVÁNKA: Zo zákulisia príprav Bratislavských módnych dní

Bratislavské módne dni sú vlajkovou loďou veľkolepých módnych udalostí na Slovensku. Po desiatich rokoch úspešného fungovania sú so svojimi štyrmi eventmi počas roka u nás najväčším módnym podujatím.

POZVÁNKA: Zo zákulisia príprav Bratislavských módnych dní

13.4.2016

Bratislavské módne dni sú vlajkovou loďou veľkolepých módnych udalostí na Slovensku. Po desiatich rokoch úspešného fungovania sú so svojimi štyrmi eventmi počas roka u nás najväčším módnym podujatím. Trojdňový maratón prehliadok jarnej edície BMD dnes štartuje v bratislavskom Double Tree by Hilton Hotel. Zákulisím príprav nás previedla ich organizátorka Mária Reháková.

BMD_rehakova_14Viete porovnať prípravy BMD dnes a pred desiatimi rokmi, keď ste začínali?
Bratislavské módne dni boli na Slovensku prvou veľkolepou módnou udalosťou, niesli v sebe zmes zahraničných skúseností, ale aj istej živelnosti a improvizácie. Snažili sme sa však nimi dosiahnuť status vysokej kvality – a k tomu bola aj adekvátna príprava. Myšlienky, nápady, vízia sa zhmotňovali mne blízkym, rýchlym a dynamickým tempom. Obklopila som sa ľuďmi, ktorí chápali, že chceme prezentovať mix nositeľnej, extravagantnej aj exkluzívnej slovenskej a zahraničnej módy, ale v slovenských podmienkach! Znamenalo to štýlom prezentácie sa prispôsobiť slovenským divákom a ich mentalite. To bolo pred desiatimi rokmi a stále platí to isté! Na Slovensku je módna šou spoločenským sviatkom a k tomuto poznatku a faktu stále všetci zodpovedne pristupujeme. Sme rovnaký tím ako pred rokmi, iba s minimálnymi obmenami.

Ako prebieha spolupráca s návrhármi, môže svoju kolekciu odprezentovať na BMD ktokoľvek alebo je niekto zodpovedný za výber dizajnérov? Kurátor, ktorý dohliada na úroveň, prípadne koncept...
Výber dizajnérov prebieha za prísnych kritérií členov poroty Bratislavských módnych dní, ktoré sa síce špecializujú na výber talentov v projekte Nové tváre módnej scény, ale ich názory rešpektujem – radia mi aj v otázkach výberu známych návrhárov. Ide o profesionálov z oblasti kreatívneho dizajnu a rôznych umeleckých smerov. Dôležitým aspektom je aj dlhoročná spolupráca so Slovensko-talianskou obchodnou komorou a jej bývalým prezidentom Mariom Bosellim, ktorý je zároveň v súčasnosti čestný prezident Talianskej módnej komory. Má dôležitý poradný hlas pri výbere talianskych návrhárov, rovnako ako profesorka Anna Florenzi z významnej univerzity v Ríme La Sapienza. Vďaka nej sme mohli na Slovensku vidieť napríklad návrhárku Giadu Curti. Výborne funguje spolupráca s Nadáciou + 421, vďaka ktorej sme rozbehli spoluprácu na americkom kontinente – aj keď musím zdôrazniť, že už po prvých ročníkoch BMD nám po talianskych módnych návrhároch a španielskej extravagantnej Ágate Ruiz de la Prada prichádzali ponuky spoza oceánu ako aj z Ruska, Švajčiarska, Česka a Rakúska. Vďaka riaditeľke Slovenského inštitútu vo Viedni Alene Heribanovej sme sa zasa etablovali s našimi návrhármi na viedenskom fashion weeku. Naši návrhári sa zúčastňujú zahraničných prehliadok a zahraniční sú súčasťou BMD. Spolupráca prebieha aj na základe odporúčaní a mojej dlhodobej skúsenosti v tejto oblasti.

Na aké mená z lineupu jarných BMD by ste upozornili?
Slovensko budú na jarných BMD už tradične zastupovať mená ako Zuzana Haková, Veronika Hložníková, Jana Gavalcová, Jana Jurčenko, Veronika Lokajíčková, Michaela Ľuptáková, Zlatica Hujbertová, Jana Pištejová či Ida Sandor. Na BMD sa vracia Michael Kovačik a premiéru budú mať Doroti a WTF?!
Exkluzívnymi zahraničnými hosťami budú Alice Abrham z ČR, významná rumunska návrhárka Rozalia Bot, poľská škola dizajnu UAP Atelier Projektowania Ubjoru, s ktorou sa predstaví aj slovenská návrhárka Silvia Vilčinska. Svoje kolekcie z jesennej časti Bratislavských módnych dníprídu obhájiť mladí módni tvorcovia Sofia Tureková, Martina Ďurikovičová a Terézia Feňovčíková, ktoré boli v roku 2015 finalistami projektu Hľadáme nové tváre módnej scény.

{youtube}BWYqNrOqMNo{/youtube}

Na móle BMD vídame mladé modelky i divy slovenského showbiznisu, podľa čoho modelky vyberáte, spolupracujete s agentúrami alebo si dizajnéri môžu dievčatá vybrať sami?
V prípade individuálneho výberu modeliek je nevyhnutná istota, že modelky alebo dámy zo šoubiznisu budú spĺňať náročné kritériá poroty. Dlhoročne spolupracujeme so známou modelingovou agentúrou, módne návrhárky ako napríklad Jana Pištejová alebo Jana Jurčenko sú známe svojím náročným modelingovým výberom. Rešpektujem snahu režiséra ozvláštniť modelky o známe tváre a musím povedať, že tento náš zámer vydržal celých desať rokov. Počas jarných BMD sa na jednej z prehliadok na móle predstavia finalistky Miss Slovensko 2016 a prvý deň predvedú špeciálnu kolekciu moderátorky Fashion TV, pripravenú pri príležitosti 5. výročia tejto TV stanice.

Bratislavské módne dni možno označiť, v podstate, za výlučne VIP event, kde sa dostanú len pozvaní hostia a médiá. Ako prebieha príprava guestlistu, je nejaká možnosť pre verejnosť ako sa na prehliadky dostať?
Časť lístkov predávame cez ticketportal, dá sa k nim dostať cez súťaže v časopisoch nášho vydavateľstva, ako aj cez náš www.zenskyweb.sk. Samozrejme, ide o veľkolepú módnu záležitosť. Na BMD pozývame známe osobnosti spoločenského a kultúrneho života. Je pre nás cťou, ak pozvanie prijala prvá dáma SR alebo bývalá premiérka. Ide rovnako o osobnosti, s ktorými dlhodobo spolupracujeme a obchodných klientov. Práve preto každoročne organizujeme veľkú šou na Hlavnom námestí, aby to najlepšie z prehliadok videlo čo najviac ľudí.

Priame prenosy z prehliadok môžete sledovať od 13. – 15. 4. 2016, vždy o 19:30 TU.

V čom vidíte úspech podujatia Bratislavské módne dni. Počas jeho histórie vzniko a rovnako aj zaniko množstvo podujatí... Ako sa vám darí udržať sa a neustále rásť?
Úspech vidím v dlhoročnej spolupráci s dizajnérmi, ktorých sme objavili. Presadili sa, ale ostávajú s nami. Úspech vidím v desaťročnej tradícií, v množstve divákov a fanúšikov, úspech je v tíme, od režiséra, produkčných, zvukárov, osvetľovačov, kulisárov, sme jeden tím a ich prácu si rovnako vážim ako prácu ľudí z vydavateľstva, ktorí sa do organizovania BMD neúnavne zapájajú. A v tom je asi najväčší úspech neustáleho rastu. Byť zapálení pre nové objavy, ale naďalej spolupracovať so všetkými, ktorí na BMD vyrástli. Neustály rast sa nám darí dosahovať predovšetkým vďaka dobrým vzťahom a priateľstvám.

pripravila: Jana Zajasenská

 

    3169

    Súvisiace články