Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Dizajn / 6. február 2016

Pompézne oslavy ikonického dizajnu

Kto v tomto roku slávi vzácne jubileá? Nielen ikonické produkty, ale aj samotné dizajnové značky.

Pompézne oslavy ikonického dizajnu

Kto v tomto roku slávi vzácne jubileá? Nielen ikonické produkty, ale aj samotné dizajnové značky. Poďme si ich pripomenúť.

Nehynúca forma
Už 80. výročie oslavuje neprekonateľná organicky formovaná váza od fínskeho dizajnéra Alvara Aalta. Vo svete sa stala takou ikonou, že dodnes inšpiruje a ovplyvňuje i módne trendy. Pri príležitosti jubilea ju vyrobili v smaragdovom odtieni, ktorý odkazuje na pôvodnú kolekciu váz ešte z roku 1932, pomenovanú podľa Aaltovej manželky Aino Aalto.


50 rokov skvelého dizajnu
„Kedysi existovali jasné hranice medzi tým, čo je a čo nie je dizajn, ale to sa zmenilo. V súčasnosti je dizajn súčasťou života každého z nás, či už ide o smartphone, auto, nábytok, reštauráciu, ktorú si vyberieme, s dizajnom sa stretávame dokonca aj vtedy, keď si kupujeme kávu so sebou,“ hovorí Fiorella Villa, riaditeľka komunikácie jedného z najvplyvnejších výrobcov nábytku na svete, talianskej spoločnosti B&B Italia. Tá v tomto roku oslavuje už 50 rokov na trhu a hoci pred dvoma rokmi sa navždy rozlúčila so svojím zakladateľom, Pierom Ambrogiom Busnellim, stále sa opiera o jeho vízie, ktoré prvýkrát predstavil v roku 1966. Na kolínskom veľtrhu spoločnosť uviedla 50-minútový dokument o svojej histórii, ktorým divákov sprevádza Pierov syn Giorgio, v súčasnosti výkonný riaditeľ firmy. Snímku sa oplatí vidieť aj preto, že sa v nej objavujú najväčšie hviezdy súčasného dizajnu a architektúry, ako sú Renzo Piano, Antonio Citterio, Mario Bellini, Patricia Urquiola, dvojica Doshi Levien či Jeffrey Bernett, riaditeľ Múzea dizajnu v Londýne.

02 bbitalia

Kolekcia B&B Italia Serie Up z roku 1969, foto Klaus Zaugg

03 bbitaliaNajnovší prírastok do portfólia B&B Italia – sedací systém Michel Club od Antonia Citteria

Celý článok si môžete prečítať na www.stavebnictvoabyvanie.sk

2082

Súvisiace články