Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Starostlivosť o pleť a telo / 23. marec 2017

Domáce metódy na zistenie podielu tuku vo vašom tele

Možno sa vám stalo, že vás niekto oslovil s ponukou merania hladiny tuku vo vašom tele. Na ulici to nie je zrovna príjemné riešenie, a preto ste sa týmto ľuďom radšej zďaleka vyhýbali.

Domáce metódy na zistenie podielu tuku vo vašom tele

Možno sa vám stalo, že vás niekto oslovil s ponukou merania hladiny tuku vo vašom tele. Na ulici to nie je zrovna príjemné riešenie, a preto ste sa týmto ľuďom radšej zďaleka vyhýbali. Niekoľko dobrých spôsobov nájdete aj na internete.

Ten je dnes naozaj bohatou encyklopédiou, kde však všetko nie je na 100 % overené. Niekde vám to zistia aj priamo u lekára a podobných certifikovaných odborníkov, ktorí používajú prístroje, s presnosťou laboratórnych váh. Teda výsledky by mali byť naozaj hodnoverné a vy budete vedieť na čom ste.

V niektorých prípadoch je však človek veľmi zaneprázdnený. Môže to byť práca, príliš veľa domácich povinností a neskôr automatická únava. Nemáte sa kedy vybrať ani k svojmu odbornému lekárovi, nie tak vyhľadávať špeciálne zariadenia. V mnohých prípadoch vedia veľmi dobre a aspoň orientačne pomôcť aj domáce triky.

Klasické BMI

Body Mass Index väčšina z vás pozná, je to index telesnej hmotnosti. Tento veľmi rýchli spôsob merania porovnáva vašu váhu s výškou. A výsledné číslo slúži k indikácii podvýživy, normálnej hmotnosti, nadváhy a obezity. Teda musíte si zo svojho vintage toaletného stolíka vytiahnuť centimeter, alebo krajčírsky meter a zistiť svoju aktuálnu výšku. Hmotnosť vydelíte číslom, ktoré ste namerali a výsledná cifra vám ukáže na čom ste. Optimálne hodnoty pre normálnu váhu sú medzi 18,5 a 25. Všetko ostatné nad a pod už poukazuje na to, že nie je niečo v poriadku.

Pás a boky

BMI sa už však považuje za metódu zastaralú. Druhou možnosťou, ktorá by mala byť o niečo lepšia je meranie bokov a pásu. Výsledné číslo sa líši u mužov a žien. Obezita hrozí pre ženy nad hodnotu 0,85 a pre mužov nad hodnotu 1,0. Merajú sa boky a pás a výsledné zistenia sa dajú tiež do pomeru, teda pás/boky. Takéto meranie má skratku WHR a snaží sa zistiť distribúciu tuku v tele. Mala by to byť lepšia predstava, ktorá vám povie, či vám môžu hroziť nejaké zdravotné riziká.

Domáce metódy na určenie týchto hodnôt sú veľmi jednoduché a bezbolestné, ak si doplníte stravu o účinky kmínu a začnete sa lepšie stravovať, bude takéto zisťovanie oveľa príjemnejšie.

Zdroj: seocentrum

    1448

    Súvisiace články