Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Šport a fitness / 17. august 2014

“A” pre zdravie a krásu

Mohli by sme povedať, že zdravie a krása sú ako spojené nádoby. Jedna bezprostredne závisí od druhej.

“A” pre zdravie a krásu

17.8.2014

Mohli by sme povedať, že zdravie a krása sú ako spojené nádoby. Jedna bezprostredne závisí od druhej. Predstavujeme vám potraviny, ktoré sa zaraďujú medzi tie najzdravšie a ich výnimočné účinky ľudia od pradávna využívajú na liečbu či prevenciu rôznych problémov. Začnime pekne od začiatku...

acaiACAI
Acai, nazývané aj „zlatá žila Brazílie" rastie v nedotknutých lesoch povodia Amozonky. Domorodí obyvatelia mu pripisujú vzácne schopnosti udržať telo v dokonalej fyzickej a sexuálnej kondícii. Veria, že acai je účinné v boji proti starnutiu a podporuje funkciu srdca a celého kardiovaskulárneho systému. Acai je nazývané aj super potravina. Dôvodov je niekoľko. Tieto bobule obsahujú veľké množstvo antioxidantov, vitamíny B1, B2, B3, E, C, minerálne látky (fosfor, vápnik, draslík), vlákninu, proteíny a množstvo zdravých mastných kyselín. Neuveriteľne vysoké hladiny antioxidantov v ovocí acai spôsobujú, že sa človek pri jeho pravidelnej konzumácii cíti mladší, plnší energie a tiež môže spôsobiť ústup zdravotných problémov. Acai obsahuje dve esenciálne mastné kyseliny – omega 6 a omega 9. Výskumy potvrdzujú, že omega 6 pomáha znižovať hladinu cholesterolu LDL, ktorý je pre telo škodlivý a omega 9 pomáha udržiavať hladinu cholesterolu HDL, ktorý je pre telo žiadúci.




Aloe_Vera_ALOE VERA
Unikátne účinky Aloe Vera sú ľudstvu známe už 7000 rokov, no jej všestranné využitie nás neustále fascinujú. Prvú zmienku o vlastnostiach aloe možno nájsť v dávnych indických výkladoch a medicínskych aplikáciach. Vo východých kultúrach bola známa ako "zázračná rastlina". V ľudovom liečiteľstve bola Aloe vera využívaná ako liek na popáleniny, ťažko hojace sa rany alebo aj žalúdočné ochorenia. Buničina z aloe obsahuje veľké množstvo biologicky účinných látok – aminokyseliny a enzýmy (lipáza, amyláza, celuláza), vitamíny skupiny B, kyselinu listovú, cholín, vitamín C, A a minerály (vápnik, horčík, fosfor, sodík, zinok, železo, chróm, meď, germánium, mangán). Vďaka vysokému obsahu získaných polysacharidov je aloe najuniverzálnejším doplnkom výživy pomáhajúcim pri čistení tela. Odporúča sa preto pri detoxikačných kúrach a očistných diétach.


aronia_ARÓNIA
Táto rastlina pochádza zo Severnej Ameriky, kde najčastejšie rastie vo vlhkých lesoch. V Európe sa začala pestovať v roku 1700, a to ako okrasná aj úžitková rastlina. Tmavo purpurové sfarbenie jej plodov vzniká vďaka veľmi vysokému obsahu antioxidačných zlúčenín – najmä antokyanov. Pri meraní antioxidačnej schopnosti – kapacity absorpcie kyslíkových radikálov – vykazuje arónia jednu z najvyšších doteraz zaznamenaných hodnôt. Preto je ešte aj dnes predmetom záujmu mnohých vedcov. Plody arónie majú aj vysoký obsah vitamínu C, blahodarne vplýva na krvný obeh, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a krvný tlak. Odporúča sa pri ateroskleróze. Prospešná je aj pri cukrovke – obsahuje totiž sorbit – prírodné sladidlo vhodné aj pre diabetikov. Cenný je nielen obsah vitamínov, ale aj bioflavonoidov, rutínu pre pevné cievy, ďalej železa, jódu, fluóru, mangánu a ďalších mikroelementov, nevyhnutných pre pevné zdravie a vitalitu.


articokaARTIČOKA
Artičoka bola obľúbenou rastlinou starých Grékov a Rimanov. Považovali ju za delikatesu a afrodiziakum. Do Európy priviezli artičoku Arabi a v 15. storočí sa cez Portugalsko a Španielsko dostala do strednej Európy, kde sa udomácnila. Je známa pre svoj priaznivý účinok na správnu činnosť pečene. Artičoky znižujú hladinu cholesterolu a regulujú aj hladinu cukru v krvi, odstraňujú zažívacie poruchy a pôsobia protizápalovo. Sú vhodné pri hepatopatii, cirhóze a pôsobia preventívne pred vznikom žlčníkových kameňov. Artičoky vďačia za svoje liečivé účinky výnimočnej látke zvanej cynarín. Okrem neho obsahujú vitamíny B3 a B5, kyselinu listovú, železo, niacín, zinok a draslík.

Zabezpečiť telu pravidelný prison týchto potravín nie je jednoduché, preto často siahame po rôznych tabletkách, my máme pre vás lepší tip. Výživové doplnky vo forme čistých prírodných štiav bez pridaného cukru a bez akýchkoľvek chemických konzervantov ponúka produktový rad Ekomedica SK.

Objavte aj ďalšie účinné šťavy a oleje na www.ekomedica.sk

pripravila: Jana Zajasenská

    11378

    Súvisiace články