Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Šport a fitness / 4. január 2013

Izrael zakázal vychudnuté modelky

Aktivity proti propagácii extrémne chudých telesných proporcií vyvrcholili začiatkom januára v Izraeli. Práve tu vstúpil do platnosti nový zákon, ktorý zakazuje zobrazovanie nezdravovyzerajúcich, extrémne štíhlych modeliek.

Izrael zakázal vychudnuté modelky

4.1.2013

Chude_modelky_01Aktivity proti propagácii extrémne chudých telesných proporcií vyvrcholili začiatkom januára v Izraeli. Práve tu vstúpil do platnosti nový zákon, ktorý zakazuje zobrazovanie nezdravo vyzerajúcich, extrémne štíhlych modeliek. Ako uvádza Wall Street Journal, legislatívu prijali v marci minulého roka.

Na prehliadky, fotenia módnych editoriálov a reklamných kampaní nemôžu firmy, agentúry ani vydavateľstvá angažovať modelky, ktorých index telesnej hmotnosti (pomer medzi výškou a hmotnosťou) je nižší než 18,5. Zákon takisto zasahuje do oblasti retuše fotografií. Vážne následky teda môže mať aj manipulovanie so zábermi modeliek s cieľom upraviť ich telesné proporcie tak, aby vyzerali tenšie než v skutočnosti. V prípade kastingov budú musieť modelky preukázať lekárske potvrdenie o svojej hmotnosti.

Iniciatívu s podobným zameraním (The Health Initiative) odštartoval v máji minulého roka aj magazín Vogue. Zaviazal sa využívať vo všetkých medzinárodných vydaniach jedine modelky a modelov, ktorí svojím vzhľadom pomôžu propagovať imidž zdravého tela.

text: -as-
foto: GoRunaway



 

    4213

    Súvisiace články