Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Módne ikony / 30. október 2014

Spomienka na Oscara de la Rentu

Legenda módy, Oscar de la Renta„Prežívame najvzrušujúcejšie obdobie módy. Ženy držia svoj osud pevne v rukách, zákazníci majú oveľa lepšie znalosti o móde a mňa to núti byť každým dňom lepším," nechal sa raz počuť módny dizajnér Oscar de la Renta, ktorý 20.

Spomienka na Oscara de la Rentu

Legenda módy, Oscar de la Renta

30.10.2014

„Prežívame najvzrušujúcejšie obdobie módy. Ženy držia svoj osud pevne v rukách, zákazníci majú oveľa lepšie znalosti o móde a mňa to núti byť každým dňom lepším," nechal sa raz počuť módny dizajnér Oscar de la Renta, ktorý 20. októbra 2014 prehral boj s ťažkou chorobou vo veku 82 rokov. Svet však opustil presne tak, ako žil – s úžasným šarmom, veľkou vznešenosťou a spôsobom jemu vlastným, píše sa v liste, ktorý verejnosti venovala Oscarova rodina. Ako uviedol magazín Vogue, posledná rozlúčka s dizajnérom bude v pondelok, 3. novembra 2014, v Kostole sv. Ignáca z Loyoly na manhattanskej Park Avenue. My mu pri tejto príležitosti venujeme krátku spomienku.

Impérium, ktoré za vyše 50 rokov vybudoval Oscar de la Renta, zahŕňa okrem dámskej módy aj detskú kolekciu, nábytkové doplnky, parfumy a ďalšie lifestylové produkty. Samozrejme, výrazne exceloval v samotnej dámskej móde. Hoci bol dizajnérom ready-to-wear kolekcií, vo svojej tvorbe výdatne živil skúsenosti z prostredia haute couture, nadobudnuté v Paríži. Jeho modely boli vždy dôkladne vypracované a „skonštruované" tak, aby dokonale lahodili ženskej siluete, pričom ich dopĺňali skvostné ornamenty, detaily, vyberané látky a výšivky. „Skutočne neviem, ako navrhovať oblečenie na bežné nosenie," priznal sa pred rokmi denníku Women´s Wear Daily (WWD). A tento výrok výstižne dopĺňa aj citát na stránke módneho domu Oscar de la Renta: „Všetko, čo som vytvoril v Paríži, sa dalo aplikovať aj na ready-to-wear kolekcie, hoci to nebolo práve praktické..."


Róby z červeného koberca



Narodil sa 22. júla 1932 v Santo Domingu ako najmladší zo siedmich detí. Vyrastal v hlavnom meste Dominikánskej republiky – na ostrove plnom farieb, slnka a kvetov, ktorými nasiakla aj jeho tvorba. „Svojej krajine vďačím za to, kto som," vyznal sa dizajnér. Hoci otec si prial, aby podnikal v poisťovníctve, Oscara to ťahalo viac k umeniu. Keď mal osemnásť, opustil domov a odišiel do Madridu, aby mohol študovať na Akadémii San Fernando. Keďže matka, ktorá ho celý život v jeho túžbe podporovala, zomrela ešte pred jeho odchodom do Európy, pomáhali mu sestry. Tajne mu posielali aspoň trochu peňazí na prilepšenie, ale tak, aby sa o tom otec nedozvedel.

Plodný život Oscara de la Rentu


Atmosféra horúceho Španielska, počnúc kultúrou, hudbou, ale aj býčími zápasmi a, samozrejme, módou, ho úplne uchvátila. Jeho študentské kresby sa náhodou dostali do rúk manželky amerického veľvyslanca v Španielsku, a tak ho poprosila, aby navrhol šaty pre jej dcéru, Beatrice Cabot Lodge. Fotografia debutantskej róby sa v roku 1956 dostala na obálku magazínu Life a nádejnému dizajnérovi okamžite otvorila dvere do sveta módy. V roku 1957 dostal prácu v módnom dome Cristóbala Balenciagu, neskôr však putoval do Paríža, kde sa stal členom tímu Antonia Castilla tvoriaceho pre Lanvin. Lenže uprostred extravagantnej módnej scény francúzskej metropoly si uvedomil, že budúcnosť módy nie je v haute couture, ale v kolekciách ready-to-wear, a tak sa rozhodol presťahovať do New Yorku. V roku 1963 poslal list trom kľúčovým osobám americkej módy, Diane Vreeland, vtedajšej šéfredaktorke amerického Vogue, Alexandrovi Libermanovi a Johnovi Fairchildovi. Ani tu odpoveď nenechala na seba dlho čakať. V priebehu 24 hodín dostal ponuku pracovať pre butik Elizabeth Arden, ktorý sídlil na Piatej Avenue. Keďže značka bola v tom čase známa najmä svojou kozmetickou líniou, rozhodla sa Oscara ako známeho módneho tvorcu dostať viac do popredia. To už bol len krôčik od vytvorenia prvej vlastnej ready-to-wear kolekcie, ktorá prišla na scénu o dva roky neskôr.

Posledná kolekcia prezentovaná s osobnou účasťou Oscara de la Rentu, určená na sezónu jar-leto 2015


V roku 1965 si po dlhom období práce pre popredné módne domy založil svoj vlastný módny dom, ktorý nesie jeho meno už takmer 50 rokov a v súčasnosti prerastá do rozmerov podniku s ročným obratom 600 miliónov dolárov. V značke sa spája Oscarova latinskoamerická vášeň pre živé farby s jeho vycibreným vkusom pre luxusné materiály, ktorému sa priučil v Európe, ale aj s jedinečným pochopením pre ženskú krásu. V rokoch 1993 až 2002 sa podujal zastrešovať tvorbu couture kolekcií v módnom dome Pierre Balmain, pričom jeho cieľom bolo revitalizovať značku, ktorá v priebehu predchádzajúcich dvoch rokov nepredala ani jeden couture model. Vstup Oscara de la Rentu do kreatívneho procesu znamenala nielen prerod značky, ale aj úspešný návrat na módne výslnie.

Aktuálna kolekcia Oscar de la Renta na sezónu jeseň – zima 2014/2015


Hoci po celý život ho spájalo priateľstvo s viacerými štýlovými ženami a módnymi ikonami, o svoje súkromie sa delil len s dvoma. Jeho prvou manželkou bola Françoise de Langlade, niekdajšia šéfredaktorka francúzskeho Vogue a vedúca redaktorka amerického Vogue, ktorá však zomrela v roku 1983. Jeho druhou životnou partnerkou sa v roku 1989 stala newyorská filantropka Anne France Amnnhaimer s francúzskymi koreňmi, prezývaná Annette.

odlr_amal_clooney_wedding_dress

Ešte pred smrťou Oscara de la Rentu obleteli svet fotografie svadobných šiat Amal Alamuddin, dnes už manželky herca Georga Clooneyho

Svadobná kolekcia na leto 2015



V poslednom roku Oscar de la Renta prekvapil verejnosť aj tým, že do svojho tímu prijal Johna Galliana, ktorý pre svoj neslávny antisemitský výstup prišiel o prestížne miesto v módnom dome Dior. Galliano sa tak podieľal na tvorbe kolekcie na sezónu jeseň – zima 2013/2014 a určite to bol dôležitý krok k tomu, aby získal miesto v dome Maison Martin Margiela. „Myslím si, že John je jedným z najtalentovanejších ľudí, akých som kedy stretol a mám ho veľmi rád. V časoch, keď som pracoval pre Balmain, som častou s Annou (Wintour) navštevoval jeho prehliadky. Keď mi teda navrhla, aby som dal Johnovi príležitosť vo svojom štúdiu, povedal som áno. Som presvedčený, že každý si zaslúži druhú šancu, obzvlášť niekto taký talentovaný ako John," povedal o svojom rozhodnutí skúsený dizajnér, ktorý bol známy aj hlbokým priateľstvom so súčasnou šéfredaktorkou amerického Vogue, Annou Wintour. Slová jej nekrológu hovoria za všetko: „Veľa sa diskutuje o tom, že včerajší odchod (po smrti Oscara de la Rentu) znamená koniec jednej éry. Vôbec to nie je pravda. Bol jedným z najdemokratickejších ľudí, akých poznám, a určite by dokázal žiť šťastne a ovplyvniť vývoj vecí v ktoromkoľvek období."

odlr_campaign_aw14

Kampaň aktuálnej kolekcie (jeseň – zima 2014/2015)


odlr_campaign_aw13

Kampaň kolekcie jeseň – zima 2013/2014


odlr_campaign_ss13

Kampaň letnej kolekcie 2014


pripravila: Anna Salvová
foto: archív módneho domu Oscar de la Renta

    4898

    Súvisiace články