Top Fashion Bar
Kúpiť predplatné Search
Kúpiť predplatné

Made in Czecho-Slovakia / 25. február 2013

Výstava slovenskej módy v Londýne

  Už po druhý krát oslovila Britská módna rada ambasády vybraných krajín sveta so žiadosťou o pomoc pri hladaní módneho dizajnu, ktorý je pre jednotlivé krajiny najreprezentatívnejší. Tento rok sa do projektu International Fashion Showcase London zapojilo aj Slovensko so svojou prezentáciou There´s no stopping fashion!„Máme za sebou úspešnú výstavu slovenskej výpravy: There´s no stopping fashion!

Výstava slovenskej módy v Londýne

25.2.13

 

Už po druhý krát oslovila Britská módna rada ambasády vybraných krajín sveta so žiadosťou o pomoc pri hladaní módneho dizajnu, ktorý je pre jednotlivé krajiny najreprezentatívnejší. Tento rok sa do projektu International Fashion Showcase London zapojilo aj Slovensko so svojou prezentáciou There´s no stopping fashion!

„Máme za sebou úspešnú výstavu slovenskej výpravy: There´s no stopping fashion! Vernisáž sa konala 12. 2. na londýnskej The Former Central Saint Martins College of Arts and Design. Otvorila nám ju sama Anna Orsini z British Fashion Council, Lauren McKirdy z British Councilu a podieľali sme sa samozrejme aj my. Zastupovala nás Dana Kleinert za Slovak Fashion Council a Zuzana Šidlíková – kurátorka projektu," uviedla Zuzana Bobíková, projekt manager.
IFS_vernisaz4
Na podujatí Módu nezastavíš sa predstavili štyri slovenské odevné dizajnérky: Michaela Mazalanová, Izabela Komjati, Dana Kleinert a Lucia Cabanová. Okrem toho, že výstava predstavila medzinárodnej odbornej verejnosti tvorbu týchto dizajnérok, bol súčasťou podujatia aj predaj modelov od ďalších dasiatich slovenských autorov a značiek.


Mala výstava nejaké tématické zameranie?
Koncept výstavy vytvorila kurátorka Zuzana Šidlíková (autorka knihy Móda na Slovensku v medzivojnovom období) a hlavnou témou sa stalo hľadanie národnej identity v odevnom priemysle, silný odkaz slovenského folklóru s precíznosťou remeselného spracovania a zároveň nový posun formy súčasných reprezentantov odevného dizajnu na domácej scéne.
Už samotný spôsob prezentácie splnil účel. Grafický vizuál na túto tému navrhol Miško Macko a ľudí zaujala aj scéna navrhnutá štúdiom Avant Guard. Riešená je ako uzavretý kruh s priemerom 6 metrov. V jeho strede ste si mohli posedieť a vnímať v osvetlených boxoch stojace figuríny s odevmi našich štyroch návrhárok. Popri tom sa na obazovkách visiacich v priestore zobrazovala projekcia autentických fotografií Karola Plicku. To všetko dopĺňala, na mieru tohto projektu vytvorená hudba jazzmena Borisa Čellára – použil tradičné ľudové motívy, spev i fujary a vytvoril hudbu bez nostalgie, sviežu a prekvapivú. Vznikol nám tak projekt zasahujúci všetky zmysly diváka a účínok je fascinujúci.

Aký význam vidíte v celom projekte?
Predstavili sme slovenských dizajnérov v súvislosti s ich koreňmi i pôvodom, ale bez akýchkoľvek fráz, ťažkopádnosti. Naopak ukázali sa naše odevy v modernom svetle absolútne súťaženia schopnom v medzinárodnej konkurencii. Význam prezentácie je o to dôležitejší, že sa výstava konala počas londýnskeho týždňa módy, a teda každý, kto v módnom biznise niečo znamená, je v bol v tomto čase v meste. Je to vynikajúca možnosť prezentovať sa a získať príležitosti a kontakty na ďalšiu možnú spoluprácu.

Na slovenskú expozíciu boli výborné ohlasy, ktoré vám sprostretkujeme už čoskoro.

pripravila: Jana Zajasenská

 

 

    5290

    Súvisiace články